“Η Σιδηρά Κυρία” στη μεγάλη οθόνη

Η ζωή της Μάργκαρετ Θάτσερ στους κινηματογράφους και η Μέριλ Στριπ, που την ενσαρκώνει, σε  μία ακόμα κούρσα για την υποψηφιότητα των φετινών Όσκαρ.

Από τον Άρη Βουρβούλια

Το “Iron Lady” της Φιλίντα Λόιντ, που αναμένεται στις αμερικάνικες αίθουσες από 30 Δεκεμβρίου, κατά πολλούς είναι η ταινία που αναζητούσε να προωθήσει η Ακαδημία για την επερχόμενη τελετή των βραβείων (κατά το παρελθόν έχει αποδείξει πολλάκις εξάλλου, ότι

οι βιογραφίες είναι το φετίχ της) και βιογραφεί την ανθρώπινη πλευρά μίας εκ των πιο αμφιλεγόμενων πολιτικά προσωπικοτήτων του 20ου αιώνα. Το επίσημο τρέιλερ διέρρευσε και οι πρώτες κριτικές κάνουν, ήδη, λόγο για μία περισσότερο ενδοσκοπική ματιά στην φεμινιστική πλευρά της Μάργκαρετ Θάτσερ (η άνοδος στην εξουσία, η σχέση με τον άντρα της, ο πόλεμος στα Φώκλαντς και η πτώση της) και  λιγότερο στον αντίκτυπο που είχε η πολιτική της στην κοινωνία, τα αποτελέσματα των επιλογών της και η έντονη κριτική που της ασκήθηκε πανευρωπαϊκά.

“Η ταινία δίνει λίγα για τον έξω κόσμο και τις ανθρώπινες συνέπειες. Μας δίνει την Θάτσερ, χωρίς τον Θατσερισμό”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο αρθρογράφος της εφημερίδας The Guardian, Ξαν Μπρουκς, ενώ συνεχίζει για την πολυβραβευμένη Μέριλ Στριπ: “Είναι εκπληκτική και άψογη: ένα αριστούργημα μιμητικής που επαναφέρει τη Θάτσερ στην μισοξεχασμένη της δόξα”.

Η ίδια η Μάργκαρετ Θάτσερ πάντως, όπως δήλωσε, δεν πρόκειται να παρακολουθήσει την ταινία που ξετυλίγει το κουβάρι της ζωής της, ακολουθώντας έτσι τον συνηθισμένο “χρυσό κανόνα”. Τα παιδιά της, όμως, που προέβησαν σε δηλώσεις, περιγράφουν το σενάριο ως “Αριστερή φαντασίωση”.

Αναμένουμε, λοιπόν, περισσότερα για την “Σιδηρά Κυρία” στις κινηματογραφικές αίθουσες από αρχές του νέου έτους, με την επίσημη πρεμιέρα της ταινίας στην Ελλάδα να προορίζεται για τις 19 Ιανουαρίου του 2012.

Διαβάστε ακόμα:
* “Αθάνατοι” ώρες, θνητό 3D

* Τι μας έμαθε ο Eddie Murphy

Keywords
Τυχαία Θέματα