Γιώργος Σταθάκης στο koolnews.gr: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πορευτεί εντός ευρώ και ΕΕ

Για τις απολύσεις στο δημόσιο, τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις γερμανικές αποζημιώσεις και τη σχέση της Κουμουνδούρου με τη Δημοκρατική Αριστερά μιλάει στο koolnews.gr ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης.

Ο

Γιώργος Σταθάκης είναι η ¨ήρεμη¨ δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ. Βουλευτής από τον Ιούνιο και τομεάρχης για τα θέματα Ανάπτυξης. Μάλλον προεδρικός – με τον Α. Τσίπρα δηλαδή- και στέλεχος χωρίς ακραίες δηλώσεις και απόψεις. Είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και πρώην Αντιπρύτανης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, με πλούσιο διδακτικό έργο.

Του Γιάννη Κολοκυθά

Τι είδους παρεμβάσεις χρειάζεται ο δημόσιος τομέας; Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με το σχέδιο αποχωρήσεων των υπαλλήλων στο δημόσιο;

Το σχέδιο απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων δεν είναι εγγεγραμμένο σε ένα πρόγραμμα ουσιαστικής μεταρρύθμισης και αναβάθμισης των προσφερόμενων υπηρεσιών του δημοσίου τομέα. Αντιθέτως, αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας που εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τη ιδεολογική εμμονή της τρόικας και της τρικομματικής κυβέρνησης, με βάση την οποία η συρρίκνωση του δημοσίου τομέα μπορεί να οδηγήσει με κάποιο μηχανιστικό τρόπο στην ανάπτυξη και στην δημοσιονομική σταθεροποίηση. Ο δημόσιος τομέας της χώρας απαιτεί ριζικές τομές οι οποίες όμως προϋποθέτουν τον σεβασμό απέναντι στο στελεχιακό δυναμικό του δημοσίου.

Έχετε πει “όχι πάση θυσία στο ευρώ” και ότι “το ευρώ δεν είναι φετίχ”. Είστε υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ από την αρχή της σημερινής οικονομικής κρίσης είχε υποδείξει ότι με την σημερινή της αρχιτεκτονική η Ευρωπαϊκή Ένωση εάν δεν μεταρρυθμιζόταν θα οδηγούταν προς την αυτοδιάλυση. Δυστυχώς, οι σημερινές εξελίξεις επιβεβαιώνουν αυτούς μας τους φόβους. Το ερώτημα «μέσα ή έξω από το ευρώ» είναι κατά την άποψη μου παραπλανητικό στο βαθμό που αποκρύπτει το πραγματικό ερώτημα του «με ποια πολιτική». Η χώρα σήμερα χρειάζεται μια πολιτική που να προάγει την ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη, την προστασία του περιβάλλοντος και την εμβάθυνση της δημοκρατίας. Πολιτική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ήταν και παραμένει ότι η πορεία αυτή μπορεί και πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός του Ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πως κρίνετε τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων;

Η κυβέρνηση έχει μείνει παντελώς άπραγη στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων. Για την ακρίβεια αν δεν ήταν η επανειλημμένες και επίμονες παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και του Μανώλη Γλέζου το ζήτημα δεν θα βρίσκονταν σήμερα καν στην δημόσια συζήτηση.

Οι αντίπαλοί σας, σας κατηγορούν ότι στηρίζετε όλες τις συνδικαλιστικές διεκδικήσεις. Τι απαντάτε;

Όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις έχουν επιδοθεί σε ένα γαϊτανάκι κοινωνικού κανιβαλισμού, προσπαθώντας να νομιμοποιήσουν τα μέτρα λιτότητας στρέφοντας την μια κοινωνική κατηγορία εναντίον της άλλης. Σε αντίθεση με αυτή τη λογική ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ από θέση αρχής βρίσκεται στο πλευρό όλων των κοινωνικών κινητοποιήσεων που εναντιώνεται στο σχέδιο εσωτερικής υποτίμησης της ελληνικής οικονομίας και φτωχοποίησης της ελληνικής κοινωνίας. Σήμερα με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων ακυρώνεται η ίδια η έννοια του συνδικαλισμού. Οι κοινωνικές κινητοποιήσεις και τα κινήματα δεν είναι αντίπαλοι αλλά εν δυνάμει σύμμαχοι μιας κυβέρνησης που θα ήθελε να βάλει τη χώρα σε διαφορετική πορεία από τη σημερινή.

Έχει απομακρυνθεί πολύ το σενάριο συνεργασίας σας με τη Δημοκρατική Αριστερά;

Δυστυχώς, η ίδια η Δημοκρατική Αριστερά ακολουθεί μια πολιτική τακτική με την οποία από τη μια συναινεί στις μνημονιακές πολιτικές αλλά από την άλλη ρητορικά αντιτίθεται σε βασικά σημεία της πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης. Με αυτό τον τρόπο αυτοπαγιδεύετε και έτσι απομακρύνεται από την κληρονομιά του αριστερού μεταρρυθμισμού. Τέλος, υπερψηφίζοντας τις κυβερνητικές επιλογές στο όνομα της ευρωπαϊκής ταυτότητας της χώρας, στηρίζει πολιτικές επιλογές που υπονομεύουν το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα στο σύνολο του.

Keywords
Τυχαία Θέματα