F1 2013 Grand Prix Μπαχρέιν: Διάσταση απόψεων

Χωρίς διάλειμμα και μετά τον αγώνα στην Κίνα, ο κόσμος της Formula 1 μεταφέρεται στον Περσικό Κόλπο και το νησί του Μπαχρέιν, την τέταρτη από τις 19 διοργανώσεις της σεζόν.

Μία μόλις εβδομάδα μετά το Grand Prix της Κίνας, η Formula 1 ταξιδεύει στο Μπαχρέιν και την πίστα Σακχίρ για έναν αγώνα πρόκληση, (μεταφορικά και κυριολεκτικά). Ο αγώνας των 57

γύρων και των υψηλών θερμοκρασιών διεξάγεται σε μία πίστα που αποτελεί… «όαση» καταμεσής της ερήμου.

Όαση για οδηγούς και τουρίστες θεατές ή σκληρή έρημος για όσους ζουν εκεί; Μία ερώτηση που ψάχνει απάντηση από το 2004 που έγινε για πρώτη φορά το Grand Prix.

Τα προβλήματα (για τους διοργανωτές) ξεκίνησαν την περίοδο της «Αραβικής Άνοιξης» (Arab Spring), του επαναστατικού κύματος που εκφράστηκε με διαμαρτυρίες, επαναστάσεις, και εμφύλιους πολέμους στον Αραβικό κόσμο το 2010.

Οι διαμαρτυρίες στην πρωτεύουσα Μανάμα ξέσπασαν στις 14 Φεβρουαρίου του 2010, όταν οι διαδηλωτές ζητούσαν από την βασιλική οικογένεια al-Khalifa να παραδώσει την εξουσία την οποία έχει εδώ και…200 χρόνια.

Αφήνοντας τις διαμαρτυρίες έξω από την πίστα ο αγώνας προβλέπετε δύσκολος αφού αναμένονται υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος και πίστας. Επιπλέον δυσκολία αποτελεί η άμμος που μεταφέρεται μέσω του αέρα από τη γειτονική έρημο.

Το Μπαχρέιν είναι ένα γρήγορο, ομαλό και τεχνικά απαιτητικό σιρκουί. Η ελκτική πρόσφυση και το φρενάρισμα είναι οι κύριες απαιτήσεις της πίστας. Χαρακτηριστικό είναι το σημείο επιβράδυνσης στην πρώτη στροφή. Τα αυτοκίνητα από 315 χλμ/ώρα φρενάρουν στα 65 χλμ/ώρα σε 130 μέτρα και τρία δευτερόλεπτα. Αυτό καταπονεί τα ελαστικά με μία δύναμη αντίστοιχη των 4,5g.

Τα μυστικά της πίστας
* Ο ασφαλτοτάπητας, που αποτελείται από 60.000 τόνους εισαγόμενου γρανίτη από την Αγγλία, προσφέρει καλή πρόσφυση όταν είναι καθαρός και από απόψεως τραχύτητας θεωρείται μέτριος έως υψηλός.

* Η αναμενόμενη διάρκεια ζωής του σκληρού ελαστικού, σε ό,τι αφορά τη φθορά, υπολογίζεται στους 15-17 γύρους, ενώ η μεσαία γόμα έχει προσδόκιμο ζωής περίπου 13 – 15 γύρους.

* Όπως όλα τα σύγχρονα σιρκουί, έχει σχεδιαστεί από τον Γερμανό Hermann Tilke

* Το 2010 ο αγώνας ματαιώθηκε λόγω κοινωνικών αναταραχών στο νησί του Κόλπου

* Ο Sebastian Vettel έχει κερδίσει 2 φορές τη Pole Position σε αυτό το σιρκουί (2010, 2012)

Keywords
Τυχαία Θέματα