Ευρωπαϊκό “ναι” για την 6η δόση

“Στην Ελλάδα έχουμε όλες τις απαραίτητες συνθήκες για να προχωρήσουμε με την επόμενη δόση”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης επιβεβαίωσαν πως οι κυβερνήσεις τους θα απελευθερώσουν το μερίδιό τους για τη 6η δόση του δανείου προς την Ελλάδα,

που ανέρχεται σε οκτώ δισ. ευρώ.
“Η ευρωζώνη θα ‘ξεκλειδώσει’ τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ που αφορούν την ελληνική βοήθεια που είχε μπλοκαριστεί, περιμένοντας την ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε”, είχε δηλώσει νωρίτερα και η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ. Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν οι υπουργοί της ευρωζώνης θα δώσουν το “πράσινο” φως στις Βρυξέλλες για την 6η δόση, η κ. Φέκτερ απάντησε “ναι”.

Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ζητήσει από την Ιταλία να προχωρήσει πιο γρήγορα σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις ώστε να εξασφαλιστεί η αντιμετώπιση του θέματος του ελλείμματος και να τονωθεί η ανάπτυξη, όπως επισημαίνεται σε έκθεση που επέδωσε η Κομισιόν στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.
“Είναι απαραίτητο να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα για να είμαστε σίγουροι ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι της μείωσης του δημοσίου ελλείμματος και επίσης για να τονωθεί εκ νέου η ανάπτυξη”, σύμφωνα με την έκθεση αυτή, η οποία συντάχθηκε έπειτα από επιθεώρηση των Βρυξελλών στη χώρα.
Η έκθεση αυτή, της οποίας έλαβε γνώση το Γαλλικό Πρακτορείο, θα συζητηθεί απόψε στο πλαίσιο του Eurogroup.

Γιουνκέρ: Στα μέσα Δεκεμβρίου η εκταμίευση
Το Eurogroup αποφάσισε την εκταμίευση της έκτης δόσης, αφού έλαβε υπόψη του τις επιστολές που έστειλαν οι κ. Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης, καθώς και την επιστολή του πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωομάδας Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε ότι οι επιστολές που έλαβε το Eurogroup από τους τρεις αρχηγούς των πολιτικών ομάδων οι οποίες υποστηρίζουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Ελλάδας, αλλά και από τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, ικανοποίησαν πλήρως το αίτημα του Eurogroup για έγγραφες δεσμεύσεις σχετικά με την εφαρμογή του Μνημονίου και τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου. Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι πρόκειται να στείλει και ο ίδιος επιστολή στον Έλληνα πρωθυπουργό, δηλώνοντας την ικανοποίησή του για τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου.

Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της έκτης δόσης, συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ, ο κ. Γιουνκέρ διευκρίνισε ότι θα πραγματοποιηθεί περί τα μέσα Δεκεμβρίου, αφού προηγουμένως, λάβει την έγκριση από το ΔΝΤ.
Παράλληλα, ο κ. Γιουνκέρ απηύθυνε έκκληση στις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τις συνομιλίες με τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων, το λεγόμενο PSI, ούτως ώστε η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί περί τα τέλη Ιανουαρίου.
Εξάλλου, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε ικανοποίηση για την εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ιρλανδία, λέγοντας ότι η σταθερότ

Keywords
Τυχαία Θέματα