Έχουν κότσια οι αρχηγοί να αλλάξουν τις ΚΟ των κομμάτων τους; – Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Βαίνομεν προς εκλογάς… που θα έλεγαν και οι παλαιοί πολιτευτές. Αυτό το καταλάβαμε. Το θέμα είναι τι θα προκύψει από αυτές τις εκλογές. Όχι ποια ποσοστά θα δώσουν, ποια κόμματα θα μπουν στη Βουλή και ποια κυβέρνηση θα σχηματιστεί στο τέλος. Αυτά όποιος ισχυρίζεται ότι μπορεί να τα προβλέψει από τώρα, απλώς κοροϊδεύει εαυτόν και αλλήλους. Το πραγματικό ερώτημα είναι τι θα συμβεί στη χώρα μετά τις εκλογές

ανεξάρτητα από το αποτέλεσμά τους.

Παράδοξο, αλλά αληθινό: το αποτέλεσμα των εκλογών ουδόλως θα επηρεάσει την πορεία της χώρας. Εκεί που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα οι μόνοι που δεν μπορούν να επηρεάσουν την πορεία της είναι οι πολιτικοί της και τα κόμματα. Οι λόγοι είναι απλοί.

Η χώρα μόλις φορτώθηκε άλλα 90 δισ. ευρώ δανεικά, οπότε το δημόσιο χρέος θα υπερβεί τα 400 δισ. και θα κάνει νταμπλ σκορ με το ΑΕΠ.Τα ελλείμματα επιστρέφουν και τα δημοσιονομικά μεγέθη επιδεινώνονται. -Κάθε επαφή με την ανάπτυξη χάθηκε γιατί απλούστατα ανάπτυξη χωρίς τράπεζες δεν μπορεί να υπάρξει.Τέλος η χώρα βρίσκεται στο μηδέν σε εμπιστοσύνη και αξιοπιστία στη Ευρώπη.

Με αυτά τα δεδομένα όποιο συσχετισμό δυνάμεων και αν βγάλει η κάλπη, όποια κυβέρνηση και αν αναδειχθεί δεν θα υπάρχουν πολλές επιλογές: ή θα ακολουθήσει τους κανόνες που επιβάλλει ο διεθνής οικονομικός έλεγχος ή θα φτάσει στην απόλυτη καταστροφή.

Αυτοί οι κανόνες θα επεκταθούν πέραν του τρίτου Μνημονίου, που κατέστη ήδη συμβατική υποχρέωση της χώρας. Όταν θα βγουν τα οικονομικά στοιχεία θα προκύψει ότι θα χρειαστούν και νέα μέτρα, νέοι φόροι, περισσότερη λιτότητα- οποιαδήποτε και αν είναι η κυβέρνηση. Αλλιώς οι αριθμοί δεν βγαίνουν.

Επιπλέον θα χρειαστούν νέες ταχύτητες στις μεταρρυθμίσεις – κάθε άλλα παρά σε… σοσιαλιστική κατεύθυνση- νέες αλλαγές στο κράτος, στο ασφαλιστικό σύστημα, στις εργασιακές σχέσεις. Αδιανόητες για την Ελλάδα των προηγούμενων δεκαετιών, αλλά αναπόφευκτες σήμερα- παρά το οποιο κοινωνικό κόστος τους.

Συνεπώς όποιος και αν είναι ο νικητής των εκλογών δεν θα είχε το παραμικρό περιθώριο να ασκήσει την οποιαδήποτε δική του πολιτική. Τα δύσκολα είναι ακόμη μπροστά και οι κάλπες δεν μπορούν να τα επηρεάσουν.

Αυτός ο μονόδρομος μπορεί ενδεχομένως να φέρει αποτελέσματα μεσοπρόθεσμα, αλλά για να συμβεί αυτό πρέπει τη εφαρμοστεί απαρέγκλιτα το τρίτο Μνημόνιο και να κάνουμε ταμείο στο τέλος, ενώ εν τω μεταξύ θα πέφτουν κεφάλια.

Αυτό, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, θα έχει πολιτικές παρενέργειες. Ενδεχομένως στις εκλογές θα ενισχυθεί περισσότερο η ναζιστική ακροδεξιά και ίσως η νέα Βουλή θα είναι περισσότερο τσίρκο με την είσοδο γκρουπούσκουλων της σημερινής εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, αλλά και διάφορων σούργελων που εμφανίζονται με μεσσιανικό λόγο, διεκδικώντας την ψήφο σιχτιρίσματος που είναι έτοιμοι να δώσουν αρκετοί πολίτες.

Το χρέος των ηγετών

Αφού λοιπόν δεν πρόκειται να αλλάξει με κανέναν τρόπο και από κανέναν η μετεκλογική πολιτική είναι προφανές πώς οι προεκλογικές μεγαλοστομίες από κάθε πλευρά θα είναι ψευδείς. Ό,τι και αν πουν τα κόμματα θα είναι ανεφάρμοστο και απλώς ψηφοθηρικό. Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν θα επηρεάσει το είδος της πολιτικής που θα μπορεί να ασκηθεί απο οποιονδήποτε. Διαφορετικά θα έχει την κατάληξη που ειχε η κυβέρνηση Τσίπρα.

Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ελπίδα; Υπάρχει, αλλά σε άλλο μέτωπο και άλλου είδους. Σ' αυτή τη σκοτεινή προοπτική υπάρχει κάτι που θα μπορούσαν να κάνουν τα κόμματα και οι πολιτικές ηγεσίες προς όφελος της χώρας και της ίδιας της πολιτικής: να αλλάξουν το πολιτικό προσωπικό της χώρας, εκμεταλλευόμενοι την εκλογή βουλευτών με λίστα.

Αυτό αφορά κυρίως τις ηγεσίες των δυο μεγάλων κομμάτων, με βάση τα δεδομένα των προηγούμενων εκλογών: του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Και θα είναι η μεγαλύτερη υπέρβαση που έγινε ποτέ στην εγχώρια πολιτική. Και η μεγαλύτερη προσφορά στη χώρα.

Ασκώντας το προνόμιο τους οι αρχηγοί των δυο κομμάτων μπορούν να κρατήσουν στη Βουλή για λογαριασμό των κομμάτων τους, μόνο όσους αξίζουν από τη σημερινή σύνθεση των κοινοβουλευτικών ομάδων τους- δηλαδή πολύ λίγους.

Να κόψουν τους ανίκανους, τα νούμερα, τους ανύπαρκτους, τους ακατάλληλους σημερινούς βουλευτές τους και να βάλουν στη θέση τους νέους σοβαρούς και αξιόλογους ανθρώπους. Το ίδιο θα μπορούσαν να κάνουν και τα μικρότερα κόμματα αν προηγηθούν τα μεγάλα. Ή μάλλον θα αναγκαστούν να το κάνουν για να επιβιώσουν.

Η Φώφη Γεννηματά είπε στην τηλεόραση του Mega ότι αυτονόητα οι νυν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα είναι σε εκλόγιμη θέση στα ψηφοδέλτια. Γιατί όμως να ψηφίσει κάποιους ΠΑΣΟΚ αν πρόκειται να ξαναβγάλει τους ίδιους βουλευτές; Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα άλλα κόμματα και κυρίως για τη ΝΔ.

Έχει τα κότσια ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης να βάλει στις εκλόγιμες θέσεις των ψηφοδελτίων του όχι απαραιτήτως τους νυν βουλευτές του συλλήβδην και χωρίς αξιολόγηση, αλλά μια νέα γενιά πολιτικών;

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να γράψει ιστορία,- αλλά και να κάνει πιο εύκολη την ζωή του μετά τις εκλογές- κάνοντας τη μεγάλη κίνηση: όχι μόνο να αξιοποιήσει το ότι στο κόμμα του άδειασαν πολλές θέσεις, αλλά και να κόψει όσους ακατάλληλους παραμένουν;

Μπορούν δηλαδή οι πολιτικοί αρχηγοί να κάνουν αυτό που ποτέ δεν έκανε το εκλογικό σώμα με το σταυρό; Αποδοκίμαζε τους αξιόλογους κάθε κόμματος και έστελνε στη Βουλή τη σκαρταδούρα με το οικτρό αποτέλεσμα που βλέπουμε σήμερα.

Αντιλαμβάνονται οι δυο πολιτικοί αρχηγοί την προσφορά τους στο δημόσιο βίο και στη χώρα με μια τέτοια πρωτοβουλία;

Αν το κάνουν αυτοί, θα επακολουθήσει και η Φώφη και ο Θεοδωράκης- ίσως και ο Λαφαζάνης. Και με αυτόν τον τρόπο θα προκύψει μια νέα δημιουργική Βουλή ανθρώπων για τους οποίους δεν θα ντρέπεται ο πολίτης. Αυτή η Βουλή θα μπορεί να αντιμετωπίσει και τις παρενέργειες που θα δημιουργήσει η ενδεχόμενη παρουσία ακραίων ή παρακμιακών καταστάσεων.

Αν τα δύο μεγάλα κόμματα -και από δίπλα τα μικρότερα- πάνε στις εκλογές για να εμφανίσουν στην επόμενη Βουλή τα ίδια πρόσωπα στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες τους απλώς συνεχίζουν να κόβουν το κλαδί που κάθονται. Στην πολιτική ζωή δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε, όποια και αν είναι η κατανομή ψήφων.

Η «βίαιη ανανέωση» θα εξυγιάνει το Κοινοβούλιο και θα είναι το δημοκρατικό ανάχωμα στο ενδεχόμενο να εκπροσωπηθούν ακραίες ιδεολογίες και παρακμιακές καταστάσεις. Με τις ιδιες κοινοβουλευτικές ομάδες η υποβάθμιση του κοινοβουλευτισμού θα συνεχιστεί και η χώρα δεν θα βγει από τον φαύλο πολιτικό κύκλο που τη βάζουν από το 2010 τα Μνημόνια.

Το διαβάσαμε στο anoixtoparathyro.gr

The post Έχουν κότσια οι αρχηγοί να αλλάξουν τις ΚΟ των κομμάτων τους; – Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα