Δραματική πρόβλεψη Μουζάλα: Η Ειδομένη δεν ξανανοίγει – Η Ελλάδα θα μετατραπεί σε χώρα εγκατάστασης

17:19 2/3/2016 - Πηγή: KoolNews

Η Ελλάδα για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, θα μετατραπεί από χώρα τράνζιτ σε χώρα εγκατάστασης για τους πρόσφυγες, προέβλεψε ο Γιάννης Μουζάλας στη σύσκεψη που είχε το μεσημέρι της Τετάρτης με δημάρχους και περιφερειάρχες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής εκτίμησε επιπλέον ότι η Ειδομένη δεν θα ξανανοίξει, σημειώνοντας ότι «αφού οι πρόσφυγες θα μείνουν στη χώρα μας για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια θα πρέπει να τους μαζέψουμε, να μην είναι στους δρόμους.

Ο

κ. Μουζάλας παρομοίασε την κατάσταση με ένα σεισμό, ο οποίος βρίσκεται στις πρώτες ημέρες του και τόνισε ότι θα υπάρχουν «μετασεισμοί». Σε ότι αφορά τα ελληνοσκοπιανά σύνορα, είπε ότι οι διεθνές πιέσεις για να ανοίξουν δεν πιάνουν τόπο και για αυτό πρέπει η Ελλάδα να είναι καθ’ όλα έτοιμη.

«Κατά τη δική μου την άποψη το σύνορο στην Ειδομένη θα πρέπει να το θεωρούμε κλειστό. Αυτές οι χώρες παρά την πίεση που δέχτηκαν από το πρόεδρο την ΕΕ, από τον Σουλτς, από τον Γιούνκερ, από τη Μέρκελ, από τον Πάπα, από τον ΟΗΕ, από τον πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού -δεν υπάρχει σημαντικός άνθρωπος που να μην τους κατηγόρησε- επιμένουν», υπογράμμισε σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της ΚΕΔΕ και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε το αντίθετο. Να προετοιμαζόμαστε για τις συνέπειες αυτής της πράξης. Αυτό κάνουμε τώρα και για αυτό συζητάμε και με την ΚΕΔΕ και με την περιφέρεια».

Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα, όσο το σύνορο είναι κλειστό και μέχρι να λειτουργήσει ο μηχανισμός μετεγκατάστασης, το relocation της Ευρώπης και το resettlement, η μετεγκατάσταση απευθείας από την Τουρκία, που είναι οι αποφάσεις της Ευρώπης, για κάποιο χρονικό διάστημα αυτοί οι άνθρωποι θα μείνουν στη χώρα μας.

«Κάποιοι από αυτούς θα πρέπει να τύχουν μιας φιλοξενίας που αντιστοιχεί στο νομικό καθεστώς τους. Αυτή τη στιγμή το σχέδιο που υλοποιούμε είναι για μια πρόχειρη φιλοξενία. Αμέσως μετά αφού μαζευτούν από τους δρόμους θα υπάρξει μια μέριμνα για την καλύτερη φιλοξενία αυτών που νομικά τη δικαιούνται», υπογράμμισε.

Με συνέργεια θα το αντιμετωπίσουμε

Θέλοντας να χρυσώσει το χάπι πάντως ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος πανικού, χαρακτηρίζοντας ξανά την κατάσταση διαχειρίσιμη.

«Μην πανικοβάλλεστε. Το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο. Πρόκειται για ένα έκτακτο γεγονός και θέλει τον χρόνο του μέχρι την τελική διευθέτηση.

Είναι πάρα πολύ σημαντική η συνάντηση και συνεργασία με την ένωση των Περιφερειών και με την ΚΕΔΕ. Κι αυτό διότι είναι απαραίτητη η συνεργεία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και παράλληλα του μεταναστευτικού στη χώρα, που επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά είναι διαχειρίσιμη», τόνισε.

Σημείωσε ότι η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι «όπου αποκαθίσταται η έννοια του κράτους, η κατάσταση μπαίνει σε τάξη» χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την περίπτωση της Λέσβου, εκεί όπου από 35.000 πρόσφυγες που υπήρχαν προ μηνών έχουν απομείνει 3.000, χωρίς, πλέον, να διαταράσσεται στο ελάχιστο η καθημερινότητα των κατοίκων.

Όπως ανέφερε, χωρίς τη συνδρομή των ΟΤΑ και άλλων κοινωνικών φορέων, η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση. «Στηριζόμαστε στην τοπική αυτοδιοίκηση και μαζί με την κοινωνία θα τα καταφέρουμε» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά τους, οι περιφερειάρχες διαβεβαίωσαν τον αναπληρωτή υπουργό ότι θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί ομαλά το πρόβλημα, ενώ έθεσαν σειρά ζητημάτων που- όπως είπαν- αντιμετωπίζουν καθημερινά και δυσχεραίνουν το έργο τους.

Συγκεκριμένα, έκαναν λόγο για πλημμελή στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών (αστυνομία, λιμενικό, πρόνοια κ.λπ.), ενώ ο Απόστολος Τζιτζικώστας πρότεινε τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας κατά μήκος της εθνικής οδού, ώστε να επιμεριστεί το πρόβλημα και σε άλλες περιφέρειες, καθώς, όπως υποστήριξε, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αδυνατεί να διαχειριστεί την κατάσταση με 17.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στα διοικητικά όριά της.

Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, υπογράμμισε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να αναλάβουν το οικονομικό χρέος, καθώς η χώρα έχει ξοδέψει για το προσφυγικό περίπου 1,8 δισ. ευρώ και δεν έχει πάρει επαρκή κονδύλια, ούτε από τον ΟΗΕ, ούτε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι περισσότεροι περιφερειάρχες ζήτησαν να αρθούν διάφορα γραφειοκρατικά εμπόδια που έχουν ως αποτέλεσμα να μην έχουν λάβει ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία προορίζονται για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, καθώς και να τροποποιηθεί το νομικό πλαίσιο, ώστε οι Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου να μη «μπλοκάρουν» σχετικές δαπάνες των περιφερειών.

Επίσης, προτάθηκε η δημιουργία εθνικού συντονιστικού κέντρου για μην υπάρχει σύγχυση με τις αρμοδιότητες μεταξύ των υπουργείων, καθώς και η λειτουργία άτυπου συντονιστικού οργάνου σε κάθε περιφέρεια ώστε να αντιμετωπίζεται άμεσα και αποτελεσματικά το κάθε έκτακτο ζήτημα που θα προκύπτει.

Το είχε προαναγγείλει εμμέσως ο Κοτζιάς

Οι δηλώσεις του κ. Μουζάλα περί του εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων στην ελληνική επικράτεια έρχονται σε συνέχεια εκείνων που έκανε χθες βράδυ στον Σκάι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ελλάδα αντέχει έως και 150.000 πρόσφυγες [Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ]. Ουσιαστικά είχε καλλιεργήσει το έδαφος, για να... συνηθίσουμε στην ιδέα ότι οι πρόσφυγες ήρθαν για να μείνουν και πώς η διαχείριση του προβλήματος, ακόμη και αποβεί αποτελεσματική, σε βάθος χρόνου, δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει τώρα, άμεσα, το «status quo» που διαμορφώνουν οι προσφυγικές ροές.

The post Δραματική πρόβλεψη Μουζάλα: Η Ειδομένη δεν ξανανοίγει – Η Ελλάδα θα μετατραπεί σε χώρα εγκατάστασης appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα