Διάγγελμα Τσίπρα: Ψηφίστε «Όχι» στο δημοψήφισμα, οι δανειστές έκλεισαν τις τράπεζες

19:12 1/7/2015 - Πηγή: KoolNews

Την απόφαση του και την επιμονή του στη διενέργεια δημοψηφίσματος που οδηγεί τη χώρα στα βράχια υπερασπίστηκε με σθένος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο διάγγελμα του προς τον ελληνικό λαό όπου τον κάλεσε να ψηφίσει «όχι» την Κυριακή 5 Ιουλίου χωρίς να δώσει καμία απολύτως απάντηση για το μέλλον της χώρας μετά από ένα τέτοιο εκλογικό αποτέλεσμα.

Αμετακίνητος

στις θέσεις του, επιμένοντας στην στάση του και προτρέποντας τους πολίτες να ψηφίσουν «Όχι», εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στο διάγγελμα του.

«Την Κυριακή επιλέγουμε αν θα δεχτούμε την συγκεκριμένη συμφωνία», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός επιμένοντας πως το δημοψήφισμα αφορά για την πρόταση των δανειστών που έχει ήδη αποσυρθεί από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ συμπλήρωσε πως «η σταθερή πρόθεση μας είναι η επίτευξη συμφωνίας».

«Μετά την απόφαση μας για δημοψήφισμα έπεσαν στο τραπέζι καλύτερες προτάσεις για το χρέος. Αμέσως, καταθέσαμε τις αντιπροτάσεις μας και γι αυτό και έγινε έκτακτη σύγκλιση του Eurogroup. Σε περίπτωση που υπάρξει θετική κατάληξη θα διαπραγματευτούμε άμεσα. Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει στο τραπέζι. Η λαϊκή ετυμηγορία είναι πάντα ισχυρότερη από την απόφαση της κυβέρνησης».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε και τα παραδείγματα δύο χωρών που έκαναν δημοψηφίσματα για ευρωπαϊκά θέματα (Γαλλία, Ιρλανδία), αλλά δεν είχαν την ίδια αντιμετώπιση: «Δυστυχώς, στη δική μας περίπτωση είχαμε άλλα μέτρα και σταθμά. Δεν περίμενα η Ευρώπη να μην αντιλαμβάνεται την ανάγκη μας», είπε.

«Η επικράτηση ακραίων είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει ασφυξία στις τράπεζες. Κλείνουν τις τράπεζες επειδή δόθηκε ο λόγος στο λαό» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε πως αυτή η απόφαση ταλαιπωρεί τους ηλικιωμένους: «Για να προστατέψουμε τι δικές σας συντάξεις δίνουμε μάχη. Οι προτάσεις που μας ζήτησαν ήθελαν μειώσεις και γι αυτό αρνηθήκαμε και μας εκδικούνται. Μας δόθηκε τελεσίγραφο εφαρμογής της ίδιας συνταγής, χωρίς καμία πρόβλεψη για το χρέος και την χρηματοδότηση».

«Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα και έτσι απευθυνόμαστε στο λαό». Αναφορικά με το δημοψήφισμα, ο κ. Τσίπρας θεωρεί πως ο λαός εκβιάζεται για να ψηφίσει «ναι»: «Σας εκβιάζουν και σας λένε ν ψηφίσετε ναι σε όλα. Να πείτε και εσείς: ναι σε όλα. Να γίνεται και εσείς ένα με αυτούς».

Έπειτα, όπως και τις άλλες φορές κάλεσε τους Έλληνες να ψηφίσουν «όχι» αποφεύγοντας να αιτιολογήσει το γιατί: «Το όχι δεν είναι ένα σύνθημα, είναι βήμα για μια καλύτερη συμφωνία που στοχεύουμε να υπογραφεί μετά το δημοψήφισμα. Όχι δεν σημαίνει ρήξη αλλά επιστροφή στην Ευρώπη. Όχι σημαίνει πίεση για συμφωνία, για καλή συμφωνία που δεν θα εκτινάξει το χρέος. Όχι σημαίνει ισχυρή πίεση για μία κοινωνικά δίκαιη συμφωνία,μία συμφωνία που οδηγεί τη χώρα στις αγορές ξανά, μια συμφωνία με μεταρρυθμίσεις που θα τιμωρήσει τους θύλακες της διαπλοκής και θα αντιμετωπίζει την ανθρωπιστική κρίση».

»Ελληνίδες, Έλληνες έχω επίγνωση των δυσκολιών. Θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου για να είναι προσωρινές οι δυσκολίες. Λένε ότι έχω κρυφό σχέδιο για έξοδο από την ΕΕ, όμως λένε ψέματα. Γνωρίζετε πως εγώ ο ίδιος ήμουν υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν. Οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και μας ρίχνουν τα βάρη. Ονειρεύονται την ολική τους επαναφορά. Δίνουμε το λόγο στο λαό και μιλούν για πραξικόπημα».

Επιχειρώντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις των πολιτών, ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε πως η κατάσταση δεν θα συνεχιστεί για πολύ, τονίζοντας παράλληλα πως οι μισθοί και οι συντάξεις δεν κινδυνεύουν: «Ελληνίδες, Έλληνες, θέλω από καρδιάς να σας ευχαριστήσω για τη νηφαλιότητα και την ψυχραιμία σας. Σας διαβεβαιώνω ότι η κατάσταση δεν θα συνεχιστεί για πολύ. Οι μισθοί, οι συντάξεις και οι καταθέσεις δεν θα χαθούν στο βωμό των σκοπιμοτήτων. Προσωπικά αναλαμβάνω την άμεση λύση αμέσως μετά το δημοψήφισμα. Να ενισχύσετε την διαδικασία, να απαντήσετε όχι στα μνημόνια. Είναι η ευθύνη μας προ τους γονείς, τα παιδιά και τους εαυτούς μας. Είναι χρέος μας στην ιστορία».

The post Διάγγελμα Τσίπρα: Ψηφίστε «Όχι» στο δημοψήφισμα, οι δανειστές έκλεισαν τις τράπεζες appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα