“Ανάσα” 1,7 δισ. στην Ελλάδα

Ο Γιάννης Στουρνάρας συμφώνησε να δωθούν στην Ελλάδα 1,7 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη ρευστότητας.

Μεγάλη ανάσα στην Ελλάδα θα δώσουν τα 1,7 δισ. ευρώ που θα δανείσει

στη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για μικρομεσαίους, ενεργειακά προγράμματα και μεγάλους οδικούς άξονες. Τη συμφωνία υπέγραψε  χθες ο Γιάννης Στουρνάρας με τον γερμανό πρόεδρο της Τράπεζας Βέρνερ Χόγιερ και προβλέπεται ότι η ένευση ρευστότητας θα δοθεί ως το 2015 συνολικά και άμεσα θα καταβληθούν 750 εκατ ευρώ.

«Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που φέρνει πραγματικό χρήμα στην οικονομία, σε μια εποχή που η έλλειψη ρευστότητας έχει προκαλέσει προβλήματα ασφυξίας στην αγορά. Και η συμφωνία αυτή σηματοδοτεί αυτήν ακριβώς τη βούλησή μας» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Η συμφωνία προβλέπει ότι 750 εκατ ευρώ θα καταβληθούν άμεσα μέχρι τον Νοέμβριο του 2012 και θα διοχετεύονται μέσω τραπεζών. Από τον Οκτώβριο οι εμπορικές τράπεζες θα αρχίσουν να δέχονται αιτήσεις για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ευνοικά επιτόκια από την ΕΤΕπ. Θα διατεθούν δάνεια για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων ενώ τα δάνεια επιχειρηματικής κίνησης θα παρέχουν μια σταθερή βάση κεφαλαίου κίνησης στις ελληνικές επιχειρήσεις που σήμερα ασφυκτιούν από έλλειψη ρευστότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα