Με αφορμή Καψή: Θα αλληλοσκοτωθούμε στο τέλος;

Έχω την αίσθηση ότι σαν κοινωνία έχουμε χτυπήσει πάτο. Ζούμε πια κλίμα εμφυλίου πολέμου έστω και αν η βία εκφράζεται με λεκτικό τρόπο πλην Χρυσής Αυγής που έχει περάσει σε έργα. Όλοι στρέφονται εναντίον όλων και με αφορμή όχι μονό σοβαρά θέματα αλλά και για ψύλλου πήδημα. Η κρίση μας έχει μουρλάνει μαζικά πια. Από τον Πέτρο Κωστόπουλο.

Μίλαγα τις προάλλες σε κάτι βαφτίσια με μια Ελληνοαμερικανίδα που (και λόγω

έρωτα για έναν φίλο μου) πριν λίγο καιρό μου έλεγε ότι θέλει να μείνει Ελλάδα. “Δεν μένω με τίποτα πια” μου λέει τώρα. “Έχω φρικάρει. Μισείτε και φθονείτε ο ένας τον άλλο. Είναι σαν να υπάρχει ένα τοξικό νέφος αρνητισμού πάνω απ’ την Ελλάδα. Δεν προλαβαίνει άνθρωπος να γυρίσει πλάτη και τρώει τα μπινελίκια της ζωής του. Δεν θέλω να βγαίνω έξω για να μην ακούω πια όλες αυτές τις μαλακίες που μου χαλάνε τη ζωή. Δεν ξέρω αν θεωρείτε μαλάκες τους Αμερικάνους αλλά προκόβουν και γιατί σέβονται τη δουλειά του άλλου και γιατί δεν σκυλοβρίζουν γνωστούς και αγνώστους. Πιστεύω ότι απ’ την κρίση θα σωθείτε απ’ τους διπλανούς σας δεν ξέρω αν υπάρχει σωτηρία. Αλλιώς είχα μάθει απ’ τους γονείς μου στη Νέα Υόρκη ότι είμαστε σαν ράτσα. Δυστυχώς. Αλλά ζω εδώ και δεν το αντέχω αν και δεν με αφορά άμεσα“.

Χάρηκα που ο Καψής ζήτησε συγνώμη για τα βαριά λόγια, αλλά το κακό άλλη μια φορά είχε γίνει δημοσίως. Το “δημοσίως” το αναφέρω για ένα μόνο λόγο. Γιατί πιστεύω ότι το αρνητικό, ισοπεδωτικό και πολλές φορές τρομοκρατικό μήνυμα των media εθίζει την κοινωνία σε παρόμοιες συμπεριφορές. Δεν το λέω εγώ, το λένε οι ειδικοί. Τα media ποντάρουν εδώ και καιρό μόνο στο αρνητικό για να κερδίσουν θεατές και αναγνώστες.

Το διαδίκτυο εκτίναξε τον αρνητισμό στην στρατόσφαιρα. Ψάχνουμε όλοι να βρούμε στον άλλο μόνο ελαττώματα, παρανομίες, πάθη ακόμα και κυτταρίτιδα! Στην Ελλάδα πια μόνο η κακή είδηση πουλάει. Αρνητικότητα και δημοσιογραφία του σε ” τσάκωσα”. Βreaking news: Ο τάδε πιάστηκε ψεύτης, ο δείνα κερατάς!  Η άλλη, γνωστή χαζή, είπε μαλακία πάλι! Η άλλη είναι χοντρή τελικά! Έβρισε βαριά ο έτσι τον γιουβέτσι!

Αυτή η πληροφόρηση έχει γεμίσει τρύπες το κοινωνικό μας φίλτρο και συνέχεια ψάχνουμε κακές συνήθειες, απρεπείς συμπεριφορές και μεγάλα λάθη.

Δεν περνάει χωρίς συνέπειες αυτό το “παιχνιδάκι”. Όλες οι κοινωνικές μελέτες λένε ότι σε θετικό περίγυρο γινόμαστε θετικοί και δημιουργικοί και σε αρνητικό, κακοί και μίζεροι.

Για να γυρίσω στο θέμα Καψή. Στην υπερασπιστή γραμμή του γράφει:  “.. έχω υποστεί χυδαίες επιθέσεις από συγκεκριμένους ανθρώπους και ιδεολογικούς χώρους, όπως και απειλές για την σωματική μου ακεραιότητα. Τι για χούντες έχω ακούσει -εγώ και πολλοί άλλοι που δεν ακολουθήσαμε το ρεύμα- τι για εντολές από αφεντικά, τι για εγκληματικές απόψεις για τις οποίες θα κληθούμε να λογοδοτήσουμε, τι για λαϊκά δικαστήρια και άλλα πολλά..”

Οι φράσεις αυτές δεν είναι απαλλακτικές ίσως για τις χοντράδες που έγραψε,  είναι όμως , αν τις εξετάσεις αυτοτελώς, αληθινές. Στην Ελλάδα στην ουσία έχει καταργηθεί η ελευθερία λόγου τώρα

Keywords
Τυχαία Θέματα