Open House: Γνωρίστε τα αρχιτεκτονικά διαμάντια της Αθήνας

Κάθε χρόνο, για ένα διήμερο, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν, και η πόλη μετατρέπεται σε ένα ανοιχτό μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική τους.

Γράφει ο Άγγελος Γεραιουδάκης

Φέτος, στις 16 και 17 Απριλίου, 450 εθελοντές θα ξεναγήσουν τους επισκέπτες σε 91 σύγχρονα και νεοκλασικά κτήρια, όπως το Μουσείο της πόλης των Αθηνών, το Μπάγκειο, το μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης,

το Δημαρχείο της Αθήνας, το Εβραϊκό μουσείο, το Δημοτικό θέατρο Πειραιά, το μουσείο Βορρέ, το κέντρο τέχνης και πολιτισμού Beton 7 και μια σειρά από σημαντικά αρχιτεκτονήματα.

Εμείς βρήκαμε την Μαρία Κούτσαρη, η οποία είναι αρχιτέκτων και μέλος της οργανωτικής επιτροπής Open House Athens και μας μίλησε αποκλειστικά στο Toratora.gr για την τρίτη επιτυχημένη διοργάνωση του αρχιτεκτονικού θεσμού στην Αθήνα.

Τι είναι το Οpen Ηouse;

Το Open House είναι ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς ανάδειξης και προώθησης της αρχιτεκτονικής. Είναι μια μεγάλη γιορτή αρχιτεκτονικής που ξεκίνησε το 1992 από το Λονδίνο και μέχρι σήμερα συνεχίζει να ταξιδεύει σε όλο και περισσότερες χώρες ανά την υφήλιο. Κάθε χρόνο για ένα Σαββατοκύριακο δημόσια και ιδιωτικά κτίρια ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν και η πόλη μετατρέπεται σε ένα μεγάλο μουσείο με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική της.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα στην Ελλάδα;

Η ιδέα ξεκίνησε από μια ομάδα νέων αρχιτεκτόνων στη Θεσσαλονίκη που έφερε το θεσμό για πρώτη φορά στην Ελλάδα το φθινόπωρο του 2012, στα πλαίσια των εορτασμών από τα 100 χρόνια απελευθέρωσης της πόλης. Ήταν τόσο μεγάλη η επιτυχία της πρώτης χρονιάς ώστε αμέσως αποφασίστηκε ο θεσμός να καθιερωθεί σε ετήσια βάση. Μετά από τη Θεσσαλονίκη ήταν θέμα χρόνου η ομάδα να στραφεί προς την Αθήνα, όπου οργανώνεται φέτος για τρίτη συνεχή χρονιά.

Ποιες είναι οι προσδοκίες της δράσης;

Η βασικότερη προσδοκία της δράσης είναι να έρθει το ευρύ κοινό πιο κοντά στις αξίες της αρχιτεκτονικής αλλά και να γνωρίσει καλύτερα την πόλη του. Μετά από κάθε διοργάνωση είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς στη σκέψη ότι έστω και ένας επισκέπτης που μπορεί να μην είχε ιδιαίτερη γνώση ή ενδιαφέρον για την αρχιτεκτονική γοητεύεται από αυτήν και αρχίζει να την παρατηρεί και να την κατανοεί. Η αρχιτεκτονική είναι για μας καθοριστική στον τρόπο που βιώνουμε την πόλη αλλά και τους χώρους που ζούμε. Αυτό προσπαθούμε να περάσουμε προς τα έξω μέσα από τη δράση του Open House.

Σε μία τέτοιου είδους οργάνωση τι δυσκολίες υπάρχουν; Εσείς βρήκατε κάποιο εμπόδιο;

Είναι φυσικό σε μια δράση αυτής της κλίμακας να απαιτείται μεγάλος χρόνος και κόπος προετοιμασίας. Υπάρχουν δυσκολίες που σχετίζονται με τη διαχείριση του έμψυχου δυναμικού του Open House, των εθελοντών μας. Άλλες δυσκολίες σχετίζονται με την επικοινωνία με τους ιδιοκτήτες και τους αρχιτέκτονες των κτιρίων προκειμένου κάθε χρόνο να οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα. Γεγονός είναι βέβαια ότι κάθε χρόνο χτίζουμε πάνω στην εμπειρία των προηγούμενων ετών με αποτέλεσμα να μειώνονται οι δυσκολίες και τα προβλήματα.

Στην Αθήνα σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη τα πράγματα έμοιαζαν πιο δύσκολα ή πιο εύκολα;

Σίγουρα σε μια μεγάλη πόλη όπως η Αθήνα ισχύει περισσότερο το «κάθε αρχή και δύσκολη». Υπήρχε μεγαλύτερη δυσπιστία στο ξεκίνημα της δράσης, όμως τώρα πια που έχουμε φτάσει στην τρίτη διοργάνωση η εμπιστοσύνη του κόσμου έχει κερδηθεί και είμαστε σίγουροι ότι κάθε χρόνο το open house θα γίνεται όλο και καλύτερο και θα καταφέρνει να ανοίγει όλο και περισσότερες πόρτες.

Τι σημαίνει για εσάς το Open House;

Το Open House είναι πάνω από όλα μια μεγάλη ομάδα που έχει γίνει πια παρέα και κάθε χρόνο βρίσκεται με στόχο να κάνει τη διοργάνωση καλύτερη. Η αγάπη όλων μας για την αρχιτεκτονική μας δίνει την απαραίτητη ενέργεια και όρεξη ώστε κάθε χρόνο να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό!

Τι καινούργιο θα δούμε φέτος;

Φέτος, έχει ανανεωθεί ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των κτιρίων και είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι γι’ αυτό γιατί θεωρούμε ότι και τα 91 κτίρια που συμμετέχουν παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Δε θα μπορέσω να κρύψω βέβαια και το κρυφό μας καμάρι που είναι η συμμετοχή πολλών ιδιωτικών χώρων – κυρίως κατοικιών – στο φετινό πρόγραμμα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της τρίχρονης προσπάθειάς μας, μέσω της οποίας το Open House πλέον έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Αθηναίων και να ανοίξει τις πόρτες των σπιτιών τους.

Με ποια κριτήρια επιλέγονται τα κτίρια που συμμετέχουν στο Open House;

Τα βασικά κριτήρια τα οποία αξιολογούμε είναι αν έχει το κτίριο ιστορικό ενδιαφέρον για την πόλη, αν παρουσιάζει μια αξιόλογη αρχιτεκτονική επίλυση (είτε εσωτερικά είτε εξωτερικά) ή αν ενσωματώνει κάποιο τεχνολογικό ή κατασκευαστικό επίτευγμα. Δεν είναι απαραίτητο ένα κτίριο να πληροί όλα τα παραπάνω, άλλα ένα τουλάχιστον από αυτά. Φυσικά το σημαντικότερο κριτήριο είναι αν θεωρούμε ότι θα έχει ενδιαφέρον για το κοινό να το επισκεφθεί. Πολλές φορές βέβαια το κοινό μας εκπλήσσει με τις προτιμήσεις του, αλλά σε γενικές γραμμές συμφωνούμε!

Ποια είναι τα κτίσματα-κτίρια που θεωρείτε ότι αντιπροσωπεύουν την Αθήνα ως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη;

Αυτή είναι μία δύσκολη ερώτηση γιατί συνήθως τα κτίρια που θεωρούμε ότι μας αντιπροσωπεύουν στο σύγχρονο ευρωπαϊκό στερέωμα είναι κτίρια εμβληματικά, που ενσωματώνουν τεχνολογικά και κατασκευαστικά επιτεύγματα και προάγουν μια σύγχρονη ταυτότητα. Παραδείγματα τέτοιων κτιρίων υπάρχουν και τα είχαμε κατά καιρούς και στο πρόγραμμά μας, όπως το Μουσείο της Ακρόπολης, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Πολιτιστικό Κέντρου του Ιδρύματος Νιάρχου που ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες του κ.α. Η Αθήνα όμως πάνω από όλα κουβαλάει μια μακραίωνη ιστορία που αντικατοπτρίζεται και στα κτίριά της και αυτή η αρχιτεκτονική ποικιλομορφία νομίζουμε ότι την αναδεικνύει ως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη μεν αλλά και ως λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Ποιο είναι το στοιχείο που από αρχιτεκτονική άποψη διαφοροποιεί την Αθήνα από άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες;

Αν και δεν χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από τους περισσότερους από μας, η Αθηναϊκή πολυκατοικία είναι αυτή που δίνει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα στην πόλη της Αθήνας. Προσφέρει την αίσθηση της μικροκλίμακας στον κάτοικο και τον επισκέπτη αν και πολλές φορές την κατηγορούμε γιατί δημιουργεί αυτόν τον συμπαγή αστικό ιστό που νομίζουμε ότι δε μας αφήνει να αναπνεύσουμε. Η κλίμακά της είναι που δίνει στην πόλη μια πιο ανθρώπινη χροιά που επιτρέπει στον κάτοικο να περπατήσει πιο άνετα και να νοιώσει οικεία.

Τι πιστεύετε ότι θα αποκομίσει ο επισκέπτης από μία ξενάγηση το σαββατοκύριακο που έρχεται;

Μια αξέχαστη αρχιτεκτονική εμπειρία μέσω της περιπλάνησης στους δρόμους της πόλης του και μέσω της εξερεύνησης των αρχιτεκτονικών αδύτων της. Ετοιμαστείτε για ένα ανεπανάληπτο αρχιτεκτονικό σαφάρι!

*Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση μπορείτε να βρείτε εδώ.

Πηγή ToraTora.gr

The post Open House: Γνωρίστε τα αρχιτεκτονικά διαμάντια της Αθήνας appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα