Live your myth in Greece

Μέχρι χθες η μόνη γουρουνοκεφαλή που είχε απασχολήσει την ελληνική επικαιρότητα ήταν αυτή που είχε πεταχτεί εναντίον του Λούις Φίγκο το 2000, όταν αυτός επέστρεψε για πρώτη φορά στο Καμπ Νου ως αντίπαλος της Μπαρτσελόνα, με τη φανέλα της Ρεάλ. Τώρα όμως, τους δείξαμε εμείς...

Γράφει ο Γιάννης Τσαούσης

Σύμφωνα με τον «Βηματοδότη» αλλά και «Τα Νέα» η συγκεκριμένη έμπνευση δανείζεται στοιχεία και πρακτικές που έχουν στο παρελθόν χρησιμοποιηθεί κατά τον ίδιο τρόπο από ομάδες εθνικιστών, χρυσαυγιτών και θρησκόληπτων (μπορεί και «τρία σε ένα») και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με προφανή

σκοπό να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στους πρόσφυγες ότι είναι ανεπιθύμητοι στο συγκεκριμένο μέρος.

Στο σοβαρό κομμάτι της ιστορίας, η γουρουνοκεφαλή που τοποθετήθηκε στήν είσοδο του κέντρου καταγραφής μεταναστών στο Σχιστό και το αίμα που έσταζε στο χώμα, είναι ο πιο πρωτόγονος και ταυτοχρόνως ο πιο ευθύς τρόπος για να κάνεις έναν Μουσουλμάνο να μην πλησιάσει (μια και, ως γνωστόν, οι Μουσουλμάνοι δεν τρώνε χοιρινό καθότι θεωρούν τα γουρούνια «ακάθαρτα ζώα») ποτέ το χώρο, φοβούμενος τη θεϊκή τιμωρία.

Επίσης στο σοβαρό κομμάτι της ιστορίας, ο σταυρός με το IC XC NIKA που καρφώθηκε δίπλα στη γουρουνοκεφαλή καθιστά σαφές ότι το θέμα δεν είναι γενικώς και αορίστως το «έξω οι ξένοι», αλλά το «μακριά από ‘μας οι αλλόθρησκοι». Πρόκειται για μια πιο ειδική κατηγορία μίσους, με πιο συγκεκριμένη στόχευση απ’ ότι στους πρόσφυγες «έτσι, γενικώς», σε λογική «πας μη Χριστιανός, βάρβαρος και a priori απορριπτέος». Αν μάλιστα του έβαζαν και φωτιά, rednecks και λοιποί χαχόλοι (ΚΚΚ φάση) ομοϊδεάτες τους ίσα που θα έστελναν και τιμητική πλακέτα στους οργανωτές του «χάπενινγκ».

Στο (ας πούμε) ιλαρό κομμάτι της ιστορίας, το (ανορθόγραφο) χαρτόνι που τοποθετήθηκε στην περίφραξη αναγράφει «Η Ελλάδα έχει ιδιοκτήτη τη Υπερμάχω Στρατηγώ, την προστάτιδα του Γένους των Ελλήνων». Αν εξαιρέσουμε την περίπτωση οι συγγραφείς του να πιστεύουν ότι οι πρόσφυγες θα μπορούσαν να το διαβάσουν και να το κατανοήσουν και την περίπτωση που σκέφτηκαν μεν να το γράψουν στα αγγλικά αλλά τελικά δεν το έπραξαν διότι θα διαβαζόταν κάπως σαν «Greece’s owner is the overbattles general, the patron of the Greek nation» και δεν θα έβγαζε νόημα, τότε το εν λόγω χαρτόνι έχει άλλον αποδέκτη, την κυβέρνηση εν προκειμένω. Και προφανή στόχο να δημιουργήσει ντόρο και -κυρίως- να σπείρει φόβο.

Πρέπει να παίρνουμε τέτοιου είδους «ακτιβισμούς» στα σοβαρά ή απλώς να τους καταδικάζουμε ως «μεσαιωνικούς» και να προχωράμε τη ζωή μας θεωρώντας τους μεμονωμένα, ατυχή περιστατικά που δεν θα έχουν συνέχεια; Στη φάση που είμαστε, όλα παίζουν. Όσο η Ευρώπη αντιδρά στο προσφυγικό κύμα ενεργώντας περισσότερο ως Χόμο Νεάντερταλ παρά ως πολιτισμένη ήπειρος, φυσικό είναι και στην απαίδευτη Ελλάδα να βρίσκουν χώρο για να εκφραστούν δημόσια ακραίες μισαλλοδοξίες και φανατισμοί. Επειδή όμως η θρησκεία υπήρξε ιστορικά η πιο φιλόξενη μήτρα των πιο φρικωδών αιματοχυσιών της ανθρωπότητας, οφείλουμε να έχουμε κατά νου ότι «εγκυμοσύνες» σαν κι αυτές αντιμετωπίζονται μόνο αυθωρεί και παραχρήμα -μέσω της παραδειγματικής τιμωρίας- αλλιώς είναι πιθανόν να εξελιχθούν σε «τερατογενέσεις» που οδηγούν σε λίαν επικίνδυνα φαινόμενα αυτοδικίας και πογκρόμ. Κι αυτός είναι ένας εφιάλτης που δεν θέλουμε να ζήσουμε.

The post Live your myth in Greece appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα