Die Presse: Ο Βενιζέλος «κρύβει» το ΠΑΣΟΚ πίσω από την Ελιά

Άρθρο με τίτλο «Τελευταία ευκαιρία για τους Έλληνες Σοσσιαλιστές», στο οποίο περιγράφεται και αναλύεται η κατάσταση του ΠΑΣΟΚ και οι προοπτικές που έχει στις εκλογές, φιλοξενεί η αυστριακή εφημερίδα Die Presse.

Στο αρχή του άρθρου αναφέρεται η θέση στην οποία βρίσκεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφορικά με την πορεία του κόμματος.

Ο αρθρογράφος τονίζει ότι το 2009 πολλοί θα ζήλευαν την θέση του καθώς το ΠΑΣΟΚ είχε κερδίσει στις εκλογές με ποσοστό 43,9% αλλά σήμερα κανείς τον βλέπει σαν τον «καπετάνιο ενός βυθιζόμενου πλοίου», που ένα μήνα πριν από τις εκλογές αποφάσισε να «κρύψει» το όνομα του πίσω από τον εκλογικό συνασπισμό «Ελιά», τη στιγμή που τα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις κυμαίνονται μεταξύ 5-6%, δηλαδή στο ένα έβδομο των ψήφων του 2009.

Οι Σοσιαλιστές κατέρρευσαν υπό το βάρος της κρίσης χρέους, υποστηρίζεται στο δημοσίευμα και από το 2009 έως το 2011 έπρεπε να αντιμετωπίσουν μόνοι τους την ολοένα και χειρότερη κατάσταση. Ο πρώην αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Γεώργιος Παπανδρέου αναγκάστηκε να παραδεχτεί την κρίσιμη χρονιά του 2010 και την χρεωκοπία της Ελλάδος, να φέρει τους διεθνείς πιστωτές ενώ το κόμμα του αποφάσισε τις πρώτες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις στο δημόσιο, απομακρύνοντας με αυτό τον τρόπο τους ψηφοφόρους του κόμματος που μέχρι σήμερα δεν ξεχνούν το τι τους συνέβη.

Ο αρθογράφος συνεχίζει λέγοντας ότι πολλοί από αυτούς πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει τον δυναμικό αρχηγό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κατάφερε χωρίς αναστολές κατά του πολιτικού κατεστημένου, την πολιτική λιτότητας και τους Ευρωπαίους θιασώτες της, και το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι, αν ο ριζοσπαστικός αριστερός συνασπισμός θα εδραιωθεί ως μαζικό κόμμα, ως ένα «δεύτερο ΠΑΣΟΚ», ή αν το αριστερό Κέντρο θα κατορθώσει να αναδιαμορφωθεί.

Ο αρθογράφος υποστηρίζει πως το ΠΑΣΟΚ δεν είχε χρόνο και γι αυτό το λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέλαβε μια «εθνική αποστολή» για να «σώσει την χώρα» ως κυβερνητικός εταίρος της ΝΔ. Το δημοσίευμα συνεχίζει αναφέροντας ότι ο κ. Βενιζέλος δεν είχε άδικο καθώς χωρίς το κόμμα του δεν θα υπήρχε κυβερνητική πλειοψηφία και με μία οριστική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ θα γινόντουσαν άμεσες εκλογές. Στη συνέχεια ο αρθογράφος συμπληρώνει ότι πιθανόν να έβγαινε ο ΣΥΡΙΖΑ τότε και θα ακολουθούσαν πολιτικές αναταράξεις με πιθανή κατάληξη της Ελλάδας εκτός ευρώ.

Ακόμη, στο δημοσίευμα επισημαίνεται πως στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ο Βενιζέλος έχει να αντιμετωπίσει κυρίως έναν αντίπαλο και αυτός είναι ο Γιώργος Παπανδρέου -πρωθυπουργός στο διάστημα 2009-2011 και συγχρόνως γιος του ιδρυτή του κόμματος Ανδρέα Παπανδρέου - απέναντι στον οποίο δεν είχε καμιά πιθανότητα η υποψηφιότητά του για την αρχηγία του κόμματος το 2007, αλλά και ο οποίος ήταν εκείνος που μετά την κατάρρευση της κυβέρνησής του αναγκάσθηκε να χρίσει σε διάδοχό του τον Βενιζέλο.

Επίσης υπογραμμίζεται πως στις τελευταίες ψηφοφορίες στη Βουλή, ο Γιώργος Παπανδρέου διαφοροποιήθηκε από την γραμμή του κόμματος ενώ στην Ελιά δεν συμμετέχουν οπαδοί του.

Τέλος, στο δημοσίευμα της Die Presse υπογραμμίζεται πως χρειάζεται ένας νέος και άφθαρτος ηγέτης για το ΠΑΣΟΚ ο οποίος θα μπορέσει να προσελκύσει ψηφοφόρους. Ο αρθογράφος σημειώνει πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος φρόντισε για το αντίθετο, να μην εκπροσωπούνται δηλαδή στην «Ελιά» σημαίνοντες, ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Ως εκ τούτου έρχεται το νεοιδρυθέν κόμμα «Ποτάμι» του δημοσιογράφου Σταύρου Θεοδωράκη, που προέρχεται από το περιβάλλον του ΠΑΣΟΚ και ο οποίος έχει ως μοναδικό πλεονέκτημα ότι είναι «πολιτικά απροσδιόριστος», να εμφανίζεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις με ποσοστό σχεδόν 10%.

Keywords
Τυχαία Θέματα