Anassa: Όταν οι θησαυροί της ελληνικής γης κατακτούν την παγκόσμια αγορά

10:12 5/1/2016 - Πηγή: KoolNews

Άνασσα στα αρχαία ελληνικά σημαίνει βασίλισσα. Ωστόσο είναι και τιμητικός τίτλος που αποδίδεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Και επειδή η ελληνική γη αποτελεί μία τέτοια εξαιρετική περίπτωση η Γιάννα Ματθαίου και η Αφροδίτη Φλώρου επέλεξαν το όνομα αυτό για την επιχείρησή τους Anassa Organics: μία σειρά από αφεψήματα που δημιουργήθηκαν μέσα από την σχολαστική επιλογή ελληνικών βιολογικών αρωματικών φυτών που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο και έχουν φτάσει μέχρι τη Φινλανδία και την Σιγκαπούρη.

Γράφει

η Ελένη Λαζάρου

Η Γιάννα Ματθαίου μιλάει στο koolnews.gr για το πώς οδηγήθηκαν στην δημιουργία της Anassa εν μέσω κρίσης, πώς κατέληξαν στα προϊόντα τους, ποιος κρύβεται πίσω από τη διαδικασία των ιδιαίτερων συσκευασιών τους και μας αποκαλύπτει τα σχέδιά της για το μέλλον.

Όταν τα δύο κορίτσια ξεκινούσαν την Anassa, η κατάσταση στη χώρα δεν ήταν θετική και στο εξωτερικό δεν άκουγες παρά μόνον αρνητικά σχόλια για οτιδήποτε ελληνικό. Έτσι αποφάσισαν να ανατρέψουν την κακή φήμη, με κάτι απολύτως ελληνικό, ένα απ’ όσα αγαπούν πολύ, κάτι που θα μάγευε με το άρωμα και την ποιότητά του, κάτι που θα μετέφερε τη μυρωδιά της ελληνικής γης ως την άκρη του κόσμου. Τα πρώτα που αναδύουν αυτή τη ξεχωριστή ελληνική ευωδία είναι τα αρωματικά φυτά. Κάπως έτσι, ξεκίνησε η Anassa Organics: «Εκτιμούμε τα ελληνικά προϊόντα, και πιστεύουμε ότι είναι μοναδικά στο κόσμο.» λέει στο koolnews.gr η Γιάννα Ματθαίου. «Όποιος έχει περπατήσει στην ελληνική φύση, από τα νησιά έως τα πιο ψηλά βουνά έχει μεθύσει από τα αρώματα που αναδύει. Από τα αρώματα των αρωματικών φυτών. Νοιώσαμε την ανάγκη να τα αναδείξουμε και να τα συσκευάσουμε όπως τους αξίζει, ως πολύτιμα και μονάκριβα. Αυτή την ιδέα προσπαθήσαμε και κάναμε πράξη. Διαλέξαμε τα καλύτερα από τα καλύτερα και τα βάλαμε στη συσκευασία που τους αξίζει.

Η αγάπη μας για τα ελληνικά αρωματικά φυτά και η ανάγκη να τα κάνουμε καθημερινή συνήθεια, μας έδωσε την ιδέα του πρωτοποριακού τρόπου σερβιρίσματος. Αποτελεί μια πρόταση, μια προτροπή, για ένα διάλειμμα από την έντονη καθημερινότητα, ώστε το ρόφημα να γίνεται απόλαυση και η ετοιμασία του να ανάγεται σε ιεροτελεστία. Επιπλέον έρχεται κανείς σε άμεση επαφή με τα αρωματικά βότανα, βλέπει τα χρώματά τους, απολαμβάνει το άρωμα τους, συμμετέχει στην όλη διαδικασία, επιλέγει με φροντίδα φύλλα και καρπούς, και φτιάχνει το ρόφημά του. Έτσι για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ''παντρεύεται'' η παράδοση της αναλλοίωτης γεύσης με ένα πρωτοποριακό και σύγχρονο τρόπο σερβιρίσματος!»

Σας φόβισε η οικονομική κρίση στο ξεκίνημά σας αυτό;

Η ιδέα να αντιστρέψουμε το αρνητικό κλίμα που υπήρχε σε όλο σχεδόν τον κόσμο για τη χώρα, υπήρξε για εμάς κινητήριος δύναμη. Στηριχθήκαμε στις δυνάμεις μας και στη σκληρή δουλειά και από αυτήν την άποψη, δεν επηρεαστήκαμε από το γενικότερο περιβάλλον. Εκείνο όμως που φοβίζει και δυσχεραίνει είναι η γραφειοκρατία και η έλλειψη κινήτρων από την πλευρά του κράτους, ωστόσο αν υπάρχει θέληση τα προσπερνάς και συνεχίζεις. Σίγουρα όμως θα ήταν τα πράγματα καλύτερα αν υπήρχε η στοιχειώδης αρωγή. Οι σοβαρές και αξιόπιστες επιχειρηματικές προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια από νέους επιχειρηματίες, πιστεύουμε ότι σιγά σιγά ανατρέπουν τα στερεότυπα που επικράτησαν τα χρόνια της κρίσης.

Τι κάνατε πριν και πώς πήρατε την απόφαση για αυτήν την αλλαγή;

Εργαζόμαστε και οι δυο σε εταιρίες παροχής υπηρεσιών για περίπου 20 χρόνια. Γνωριστήκαμε στον εργασιακό μας χώρο πριν από αρκετά χρόνια και από τότε μας δένει μια βαθιά φιλία. Έχουμε μια κοινή θεώρηση της ζωής και των αξιών της. Κοινό μας όνειρο ήταν να κάνουμε μια δική μας δουλειά που θα διοχετεύσουμε τη δημιουργικότητα και τις γνώσεις μας. Θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι από την αρχή, να διαλέξουμε τους ανθρώπους που θα συνεργαστούμε, να μάθουμε και να γίνουμε καλύτερες μέσα από αυτό. Θέλαμε να κάνουμε κάτι που θα το αγαπάμε και θα το κάνουμε σωστά. Αυτό ακριβώς κάνουμε τα τρία τελευταία χρόνια και αυτό που προέκυψε είναι αποτέλεσμα πολύ επίμονης εργασίας, έρευνας και αγάπης!

Τι προϊόντα εμπορεύεστε και σε ποιες αγορές ;

Διαθέτουμε εξαιρετικής ποιότητας ροφήματα, από βιολογικής καλλιέργειας και ελληνικής προέλευσης, αρωματικά φυτά. Όταν ανοίγεις μια συσκευασία Αnassa, η όσφρησή σου χαίρεται απρόσμενα με την ευωδία που σε κατακλύζει. Αντιλαμβάνεσαι πως θα δοκιμάσεις κάτι πολύ ξεχωριστό. Αρχέγονες μνήμες σε προσκαλούν να γευτείς ένα αφέψημα από γνήσια ελληνικά αρωματικά φυτά στην βέλτιστη δυνατή ποιότητα.

Για να διασφαλίσουμε την ποιότητα των προϊόντων σε όλα τα στάδια, από την ελληνική γη μέχρι την κούπα του ‘ψαγμένου’ καταναλωτή, συνεργαστήκαμε με ομάδα ειδικών επιστημόνων. Τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας αξιοποιήθηκαν με τις καλύτερες επιλογές σε ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά: ποια ελληνικά βότανα είναι σημαντικά, σε ποιες περιοχές ευδοκιμούν περισσότερο, πώς πρέπει να συλλέγονται και πώς να συσκευάζονται για να διατηρούν το άρωμα, τη γεύση και τις ευεργετικές ιδιότητές τους στο ακέραιο. Και ακόμα, ποιοί συνδυασμοί είναι κατάλληλοι για διάφορες χρήσεις και σε ποιές αναλογίες (μείγματα βοτάνων). Τα αρωματικά φυτά που περιέχονται στα μείγματα επιλέχθηκαν έτσι ώστε ο συνδυασμός τους να βοηθά προς μια κατεύθυνση αλλά επιλέχθηκαν επίσης και για την υπέροχη γεύση που προσφέρουν.

Η γκάμα των ροφημάτων μας διαθέτει: Τσάι του βουνού, Μέντα και Λουίζα. Μείγματα βοτάνων με εξαιρετική γεύση και ξεχωριστές ιδιότητες: Pure Symmetry που βοηθά αυτούς που ακολουθούν διατροφή για απώλεια βάρους, το Pure Defence που βοηθά το κρυολόγημα και την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού, το Pure Happinness ένας μοναδικός συνδυασμός τεσσάρων βοτάνων που τονώνει τον οργανισμό, το Pure Peace που βοηθά στη χαλάρωση και το Pure Youth που είναι ένα ιδιαίτερο αντιοξειδωτικό ρόφημα. Η επιλογή των ροφημάτων εξαρτάται από τι θέλει κάποιος από το ρόφημά του, αλλά εξαρτάται και από τη γεύση που προτιμά. Είναι γνωστή από την αρχαιότητα η ευεργετική δράση των αρωματικών βοτάνων στον ανθρώπινο οργανισμό. Ανεξαρτήτως επιλογής, όλα τα ροφήματα προφέρουν πραγματική απόλαυση, αποτοξίνωση, χαλάρωση και ευεξία.

Εκτός από την εγχώρια αγορά τα προϊόντα μας τα εξάγονται ήδη στο Βέλγιο, Γαλλία, Δανία, Γερμανία, Αυστραλία, Φιλανδία, Κύπρο, Ελβετία, Σιγκαπούρη και Νορβηγία.

Τι ρόλο δίνετε στην συσκευασία και γιατί; Ποιος κρύβεται πίσω από αυτές τις καλαίσθητες συσκευασίες;

Παρατηρήσαμε πως τα εξαιρετικά ελληνικά αρωματικά φυτά φθάνουν στην αγορά σε ακατάλληλες συσκευασίες που υποβαθμίζουν το προϊόν και διακυβεύουν την ποιότητά τους. Επιπλέον, για να ετοιμάσει κανείς ένα ρόφημα απαιτείται μια διαδικασία που δεν είναι εύκολη στην καθημερινότητα. Οι οπαδοί των αφεψημάτων δυσκολεύονται να μεταφέρουν και να χρησιμοποιούν τα σύνεργα (τσαγιέρα, σουρωτήρι) στο χώρο εργασίας ή και αλλού. Σκεφτήκαμε λοιπόν, να τα συσκευάσουμε έτσι όπως τους αξίζει και θελήσαμε να προσφέρουμε μια λύση που θα έκανε εύκολη την παρασκευή τους, χωρίς να χαθεί η μαγική ιεροτελεστία. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα να περιλαμβάνεται στη συσκευασία ένα ολοκληρωμένο σύστημα παρασκευής με ειδικά βιοδιασπώμενα φίλτρα και ξύλινα στηρίγματα για την κούπα, μέσα στα μεταλλικά κουτιά που προστατεύουν ιδανικά τα βότανα και τα διατηρούν αναλλοίωτα. Βάζοντας την ποσότητα της δόσης που χωρά στο φακελάκι, το στερεώνεις απλά με το ειδικό ξυλάκι στα χείλη της κούπας και ξεκινάς την ιεροτελεστία του σερβιρίσματος.

Η MNP Design ανέλαβε με εξαιρετική επιτυχία να επενδύσει την ιδέα μας. Μας παρέδωσε υπέροχες ετικέτες με σκίτσα πλασμάτων της ελληνικής μυθολογίας. Η δουλειά αυτή απέσπασε το χρυσό βραβείο στα European Design Awards 2014.

Πόσο εύκολο είναι να ένας Έλληνας να κατοχυρώσει ένα ισχυρό brandname και να εξάγει τα προϊόντα του στην άλλη άκρη του κόσμου;

Είναι πολύ δύσκολο, απαιτεί μακροχρόνια και επίμονη προσπάθεια και βέβαια είναι αρκετά δαπανηρό.

Τα ελληνικά αρωματικά φυτά είναι εξαιρετικής ποιότητας λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε αιθέρια έλαια, κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό, πόσο μάλλον στη παγκόσμια αγορά. Οπότε γίνεται διπλή προσπάθεια να αναγνωριστεί η ποιότητα και σε δεύτερη φάση το brand-name. Σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση, η εξάπλωση σε ξένες αγορές. Είναι όμως εντυπωσιακό ότι μόλις τα δοκιμάζουν, όλοι ενθουσιάζονται και έχουμε αρχίσει να έχουμε φανατικούς φίλους από όλο τον κόσμο.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας προϊόν;

Δύσκολο να απαντήσουμε. Ανάλογα με τη στιγμή αλλάζει και η προτίμηση. Όλα τα ροφήματα μας αρέσουν και η επιβεβαίωση δεν άργησε να έρθει γιατί η ANASSA ORGANICS, διακρίθηκε για δυο συνεχόμενες χρονιές στο πλαίσιο του διεθνώς αναγνωρισμένου διαγωνισμού Great Taste Awards 2014 & 2015 του βρετανικού οργανισμού Guild of Fine Food. Τα βραβεία τροφίμων Great Taste Awards αποτελούν το μεγαλύτερο διεθνώς και πιο αξιόπιστο σύστημα πιστοποίησης για ποιοτικά τρόφιμα και ποτά. Τα προϊόντα μας έλαβαν έξι (6) χρυσά αστέρια για την υψηλή ποιότητα και τη μοναδική γεύση τους. Με αυτή τη βράβευση, η ANASSA ORGANICS αποτελεί την πρώτη ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα των αφεψημάτων από βιολογικά αρωματικά φυτά και διακρίνεται ταυτόχρονα για πέντε προϊόντα της στον ίδιο διαγωνισμό. Οι διακρίσεις που έλαβε αφορούν τα εξής προϊόντα: Pure Defence, Pure Symmetry, Pure Happiness, Organic Mint και Lemon Verbena.

Η επιλογή των ροφημάτων εξαρτάται από τι θέλει κάποιος από το ρόφημά του, αλλά εξαρτάται και από τη γεύση που προτιμά. Είναι γνωστή από την αρχαιότητα η ευεργετική δράση των αρωματικών βοτάνων στον ανθρώπινο οργανισμό όποια και να είναι η επιλογή όλα τα ροφήματα προφέρουν πραγματική απόλαυση, αποτοξίνωση, χαλάρωση και ευεξία.

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σας;

Δεν υπάρχει μυστικό και για την επιτυχία αγωνιζόμαστε καθημερινά. Αυτό που σίγουρα μπορούμε να πούμε και οι δυο είναι, ότι για να κάνεις οτιδήποτε, πρέπει να το αγαπάς, να το κάνει με πάθος. Αυτό το πάθος, θα σε κρατήσει στις δυσκολίες και θα σου δώσει δύναμη για τη συνέχεια.

Βασικός μας στόχος της Γιάννας Ματθαίου και της Αφροδίτης Φλώρου είναι να κάνουν γνωστά τα ροφήματά τους σε όλο τον κόσμο και μέσα από αυτά την εξαιρετική ποιότητα των ελληνικών αρωματικών φυτών. Θέλουν το όνομα της Anassa να ταυτιστεί με την εξαιρετική ποιότητα, με την ποιότητα που παράγει η Ελληνική γη. Η επέκταση του δικτύου πωλήσεων των προϊόντων τους σε νέες αγορές, η διεύρυνση της γκάμας των προϊόντων τους και οι έρευνες σε συνεργασία με επιστημονικές ομάδες είναι στα πλάνα τους. Τέλος στοχεύουν να αποκτήσουν δυναμική παρουσία και στην ελληνική αγορά. «Όλοι οι επισκέπτες της χώρας μας θα πρέπει να δοκιμάζουν έστω και ένα ελληνικό ρόφημα» λέει με νόημα η Γιάννα Ματθαίου.

Μάθετε περισσότερα για την Anassa στην επίσημη ιστοσελίδα της και στη σελίδα της στο facebook.com.

The post Anassa: Όταν οι θησαυροί της ελληνικής γης κατακτούν την παγκόσμια αγορά appeared first on KoolNews.

Keywords
αγορα, θησαυροι, σημαίνει, ελλαδα, defence, peace, youth, δραση, γαλλια, κυπρος, λύση, design, european, food, εταιρεία, facebook, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, www.facebook.com, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, αποτελεσματα, αρωματικα φυτα, ελενη, οικονομικη κριση, αυστραλια, αφροδιτη, βελγιο, βοτανα, γερμανια, δανια, διατροφη, δουλεια, καθημερινη, λουιζα, νησια, ονειρο, πλαισιο, φιλια, φυτα, χρωματα, αγαπη, αιθερια ελαια, αξιζει, απλα, αρχαια, απωλεια βαρους, απωλεια, αρχαια ελληνικα, αρωματα, αρωγη, αρωμα, αστερια, βουνα, γευση, γινεται, γινονται, δυναμη, δικη, δωσει, ευκολο, υπαρχει, ελβετια, ελλειψη, εξι, επιτυχια, ερευνες, ερχεται, εταιρεία, ετικετες, ευεξια, ζωης, ιδεα, ιδιο, υποθεση, κλιμα, κρυολογημα, λύση, μεντα, μυστικο, νοημα, νορβηγια, ξεκινημα, ομαδα, φιλτρα, ονομα, παθος, περιβαλλον, ποιοτητα, ποτα, ροφηματα, ροφημα, ρολο, σιγουρα, συνεχεια, σειρα, σιγκαπουρη, σκιτσα, συγχρονο, σχεδια, σχολια, τσαι, τρια, τιτλος, υψηλη, φυση, φυλλα, φιλανδια, φινλανδια, φημη, φορα, χειλη, αγορες, facebook.com, defence, design, ελληνικα, food, γνωσεις, χωρα, ιδιαιτερο, ομαδες, peace, σημαίνει, υπεροχη, χαιρεται, ξεκινησε, youth, european
Τυχαία Θέματα