5 τρόποι να προλάβεις την κατάθλιψη

Η κατάθλιψη δεν είναι κάτι απλό, ούτε φυσικά να την νικήσεις. Μπορείς όμως να την προλάβεις

Στατιστικά ένας στους δέκα ανθρώπους υποφέρει με κατάθλιψη και μάλιστα μπορεί να επηρεάσει άμεσα την υγειά σας, ειδικά των αντρών. Προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας και συμπτώματα στεφανιαίας νόσου είναι τα πιο δημοφιλή, οπότε το πιο σοφό πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι ένα τσεκ απ.

Εκτός όμως από το γιατρό που κάποιοι μπορεί να επισκέπτονται για επαγγελματική βοήθεια υπάρχουν μερικά έξυπνα τριπ που κάνουν μεγάλη διαφορά και καλυτερεύουν τη ζωή σας μέρα με τη μέρα.

Άκου τα βήματά

σου

Εστίασε σε πολύ μικρές λεπτομέρειες όπως ο ήχος που κάνουν τα πόδια σου όταν χτυπούνε το πεζοδρόμιο, μετρήστε τις πινακίδες stop που συναντάτε στο δρόμο ή παρατηρήστε προσεχτικά τα πρόσωπα που προσπερνάτε. Αυτή η τεχνική ονομάζεται “συνειδητή δέσμευσης” και είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ανακουφίζει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Το μόνο που χρειάζεται, είναι να είσαι συγκεντρωμένος στο παρόν και στο τώρα. Όταν αρχίσουν το μυαλό σου να τριγυρνάνε σκέψεις αρνητικές, είπαμε …μέτρα βήματα.

 Αγόρασε καφέ για έναν συνάδελφο

Όταν είσαι πιεσμένος ψυχικά, χάνεις το θετικό συναίσθημα στη ζωής σου. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείς να το αποκτήσεις ξανά τόσο εύκολα όπως το να κάνεις κάποιον άλλον ευτυχισμένο. Πρόσφατη μελέτη ζήτησε από ομάδα ανθρώπων να κάνουν τρεις καλές πράξεις μέσα στην ημέρα –απλά πράγματα όπως να αγοράσεις καφέ για έναν συνάδελφο, να βοηθήσεις ένα φίλο σου αγοράζοντας του τα τρόφιμα ή κάνοντας ένα κομπλιμέντο. Το 94 τοις εκατό αυτών που συμμετείχαν έδειξαν σημαντική μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης, επειδή τυχαίες πράξεις καλοσύνης προκαλούν θετικές σκέψεις και είναι η εύκολη και αποδοτική λύση για να εξαφανίζεις τις αρνητικές.

Όχι ηλεκτρονικά πριν τον ύπνο.

Το έχετε ξανακούσει. Αν παίξεις Αngry Βirds στο iPad σου μια ώρα πριν τον ύπνο ή κοιμηθείς με την τηλεόραση ανοιχτή, τότε έχεις ήδη χαλάσει τον ύπνο σου. Το τεχνητό φως κάνε κακό στην καλή διάθεση. Μελέτες της μοριακής ψυχολογίας σε πειράματα με χάμστερ που εκτέθηκαν σε αμυδρό φως τη διάρκεια της νύχτας- παρόμοιο με το φως που εκπέμπει η τηλεόρασης- έδειξαν σημάδια κατάθλιψης μέσα σε έναν μήνα. Ο εγκέφαλος δεν παράγει μελατονίνη – η ορμόνη ύπνου- όταν εντοπίζει φως. Έτσι τα χάμστερ που εκτέθηκαν σε νυχτερινό φως έχουν λιγότερους νευρώνες στο εγκέφαλο που ελέγχουν τη διάθεση.

Χαμογέλασε χωρίς λόγο

Δεν εννοούμε εκείνα τα τεράστια ψεύτικα χαμόγελα, απλά ανασηκώστε ελάχιστα τις άκρες των χειλιών σας σε τακτική βάση, χωρίς να υπάρχει απαραίτητα λόγος. Ο εγκέφαλος είναι συντονισμένος να δέχεται τα μηνύματα που του υποβάλλει το σώμα, ακόμη και όταν είναι πλασματικά. Έτσι αν κουτσαφιάζετε συχνά, δημιουργείτε κακή διάθεση στο εαυτό σας, χωρίς καν να το υποπτεύεστε.

Ευτυχισμένο flash back

Προσπαθείτε να σκεφτείτε μια ευχάριστη στιγμή από το παρελθόν σας. Ένα ταξίδι που κάνατε με τους φίλους σας, εκείνη την καταπληκτική συναυλία που παρακολουθ

Keywords
Τυχαία Θέματα