Κρίσιμη συνάντηση Σαμαρά και τρόικας

Τους επικεφαλής της τρόικας, θα δεχθεί στις 1 το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνννη Στουρνάρα, ο οποίος θα συναντηθεί νωρίτερα με το κλιμάκιο της τρόϊκα.

Παράλληλα, το τεχνικό μικτό κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα

έχει σήμερα στο  υπουργείο Δικαιοσύνης συνάντηση με τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου Δικαιοσύνης, Νικόλα Κανελλόπουλο και Γιάννη Ιωαννίδη. Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι η παρακολούθηση της υλοποίησης των στρατηγικών στόχων του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, και οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, και της ΔΗΜ.ΑΡ., Φώτης Κουβέλης, αναμένεται να θέσουν, κατά τις συναντήσεις που θα γίνουν με την τρόικα μέχρι το Σάββατο, ως «κόκκινες γραμμές» τις απολύσεις στο Δημόσιο, τη νέα μείωση των μισθών και τη διατήρηση -έστω και τυπικά- του θεσμού της συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Στα εργασιακά, επιχειρήματα για την ελληνική πλευρά θα αποτελέσουν η μεγάλη ύφεση της οικονομίας, η οποία υπολογίζεται ότι θα αγγίξει και φέτος το 6%, και η υψηλή ανεργία, η οποία έχει φτάσει ήδη το 23%.

Σε αντιστάθμισμα, τα κόμματα της κυβέρνησης και οι υπουργοί έχουν ήδη συμφωνήσει στο να προσφέρουν επιθετικές, «πραγματικές» αποκρατικοποιήσεις σε κινητή και ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, ολοκλήρωση, πριν από το τέλος του χρόνου, της συγχώνευσης ή της κατάργησης περίπου 60 ανενεργών σήμερα δημόσιων οργανισμών, ταχύτερο βηματισμό στην απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών, βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και μείωση των αμυντικών δαπανών.

Ειδικά σε ό,τι αφορά το Δημόσιο, το ισοδύναμο μέτρο, για να αποφευχθούν οι απολύσεις, θα είναι ο περαιτέρω περιορισμός των προσλήψεων, που θα γίνει μία για κάθε 10 αποχωρήσεις, αντί της μίας για κάθε 5, που είχε συμφωνηθεί στις αρχές του χρόνου.

Επιπλέον υπό την πίεση των δανειστών ιδιαίτερη μέριμνα θα δοθεί και στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου που φτάνουν τα 6,8δις ευρώ. Στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν σχέδιο των προκατόχων τους σύμφωνα με το οποίο προτεινόταν έως 20% κούρεμα των οφειλών του Δημοσίου για εξόφληση σε μετρητά ή αλλιώς εξόφληση με ομόλογα του Δημοσίου λήξεως μετά το 2020. Ενδεχομένως πάντως να επιλεγεί η λύση του συμψηφισμού με φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις ακόμη και μελλοντικές.

Στο μεταξύ συνεχίζεται σήμερα η συζήτηση των εκπροσώπων των τριών κομμάτων, του Χρύσανθου Λαζαρίδη από τη ΝΔ, του Κώστα Σκανδαλίδη από το ΠΑΣΟΚ και του Δημήτρη Χατζησωκράτη από τη ΔΗΜΑΡ, στο Μέγαρο Μαξίμου, για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Σήμερα αναμένεται να συνταχθεί και το κείμενο της συμφωνίας, ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αύριο στη Βουλή.

Ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια και παρουσία του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, θα ορκισθούν στις 10 το πρωί, οι Ιωάννης Στουρνάρας, ως υπο

Keywords
Τυχαία Θέματα