Είναι που θα πηγαίναμε σε «τελική λύση»: Στο άγνωστο οι διαπραγματεύσεις στην Ευρώπη, αργούν (;) οι ανακοινώσεις για το ύψος του «κουρέματος»

Θολό φαίνεται πως είναι το τοπίο, λίγο πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών την Τετάρτη, με Ευρωπαίους αξιωματούχους να αναφέρουν πως δεν έχει επιτευχθεί οριστική συμφωνία για τις λεπτομέρειες σημείων-«κλειδιών» του συνολικού πακέτου απάντησης στην κρίση χρέους. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ματαιώθηκε η συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών (Ecofin), που επρόκειτο να διεξαχθεί πριν από τη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών.

Πιο συγκεκριμένα, αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν στο Reuters

πως οι ηγέτες της Ευρωζώνης ίσως να μην προσδιορίσουν την Τετάρτη το ύψος των κεφαλαίων που θα διατεθούν για την αντιμετώπιση της κρίσης και το ύψος του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, καθώς οι ζημιές που θα κληθούν να αναλάβουν οι τράπεζες είναι υπό διαπραγμάτευση και είναι δύσκολο να υπάρξει κατάληξη.

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ίσως να μην είναι έτοιμοι να ανακοινώσουν το ακριβές ύψος του κουρέματος για τους κατόχους ελληνικού χρέους -αναμένεται μεταξύ 50%-60%» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι αξιωματούχοι. «Ίσως να υποδηλώσουν το επιθυμητό επίπεδο (του κουρέματος), ανακοινώνοντας το ύψος της βοήθειας που θα λάβει η Ελλάδα από τον κρατικό τομέα και τον στόχο για το ύψος του δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ το 2020» δήλωσε ένας αξιωματούχος.

Παράλληλα, υπάρχουν αμφιβολίες ότι υπάρχει τελική συμφωνία που να περιλαμβάνει ξεκάθαρα ποσά για το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της μόχλευσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, EFSF.

Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με τους ιδιώτες επενδυτές που διακρατούν ελληνικά ομόλογα για το τι ζημιές είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν σε εθελοντική βάση, ώστε να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος. «Οι συζητήσεις με τους ιδιώτες επενδυτές είναι πολύ δύσκολες και το θέμα της μείωσης του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να αποτελέσει ένα από τα πιο δύσκολα σημεία της συνόδου» σημείωσε ένας από τους αξιωματούχους.

Στο ίδιο κλίμα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που δεν κατονομάζονται και τους οποίους επικαλούνται οι New York Times, ανέφεραν πως οι 17 χώρες της Ευρωζώνης δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε οριστική συμφωνία για τις λεπτομέρειες δύο σημείων-«κλειδιών» του συνολικού πακέτου-απάντησης στην κρίση χρέους: τη μείωση του χρέους της Ελλάδας και την ενίσχυση του «οπλοστασίου» του προσωρινού Ταμείου διάσωσης (EFSF). Μία από τις πηγές ανέφερε επίσης πως η Ευρωζώνη περιμένει ακόμη την ανάληψη συγκεκριμένης δράσης από την Ιταλία, ώστε να ελέγξει τα χρέη της.

Επισήμως, ο εκπρόσωπος της ΕΕ, ανακοινώνοντας την αναβολή της συνεδρίασης του Ecofin, επισήμανε πως οι υπουργοί Οικονομικών των «27» ενδέχεται να συναντηθούν τις επόμενες ημέρες, για να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες της όποιας συμφωνίας επιτευχθεί ανάμεσα στους ηγέτες της Ευρωζώνης.

Οι συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ παραδοσιακά γίνονται προπαρασκευαστικά εν όψει των συνόδων των Ευρωπαίων ηγετών.

Διπλωματική πηγή ανέφερε στο Γαλλικό Πρακ

Keywords
Τυχαία Θέματα