Ματαιώθηκε η συνεδρίαση του Ecofin

Μετά την αναβολή της συνεδρίασης του Eurogroup, ματαιώθηκε τελικά η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ Ecofin που επρόκειτο να διεξαχθεί την Τετάρτη, όμως η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ και της Ευρωζώνης θα γίνουν κανονικά, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ΕΕ.

Πηγές ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters πως η σύνοδος του Ecofin ματαιώθηκε διότι οι λεπτομέρειες επί ζητημάτων που επρόκειτο να συζητηθούν στη συγκεκριμένη συνεδρίαση δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.

Στο

ίδιο κλίμα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που δεν κατονομάζονται και τους οποίους επικαλούνται οι New York Times ανέφεραν πως οι 17 χώρες της Ευρωζώνης δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε οριστική συμφωνία για τις λεπτομέρειες δύο σημειών-κλειδιών του συνολικού πακέτου-απάντηση στην κρίση χρέους: τη μείωση του χρέους της Ελλάδας και την ενίσχυση του «οπλοστασίου» του προσωρινού Ταμείου διάσωσης (EFSF). Μία από τις πηγές ανέφερε επίσης πως η Ευρωζώνη περιμένει ακόμη την ανάληψη συγκεκριμένης δράσης από την Ιταλία ώστε να ελέγξει τα χρέη της.

Επισήμως, ο εκπρόσωπος της ΕΕ επισήμανε πως οι υπουργοί Οικονομικών των 27 ενδέχεται να συναντηθούν τις επόμενες ημέρες για να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες της όποιας συμφωνίας επιτευχθεί ανάμεσα στους ηγέτες της Ευρωζώνης.

Οι συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ παραδοσιακά γίνονται προπαρασκευαστικά εν όψει των συνόδων των Ευρωπαίων ηγετών.

Διπλωματική πηγή ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η απόφαση για την ματαίωση της συνεδρίασης του Ecofin προκαλεί εκνευρισμό στις δέκα χώρες της ΕΕ που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη και αισθάνονται αποκλεισμένες από τη λήψη σημαντικών αποφάσεων για την κρίση χρέους.

Oι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται την Τετάρτη σε μία από τις κρισιμότερες συνόδους, με στόχο θα δώσουν μια συνολική απάντηση, όπως έχουν πει, στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης, με ζητήματα αιχμής το περαιτέρω «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο, την ανακεφαλαιοποίηση ευρωπαϊκών τραπεζών και την ενίσχυση του «οπλοστασίου» του προσωρινού Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Keywords
Τυχαία Θέματα