Ένα βήμα πιο κοντά στην τελική λύση η ενίσχυση του EFSF στο ένα τρισ. ευρώ

«Αναζωπυρώνονται» τα σενάρια περί αύξησης των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) κοντά στο ένα τρισ. ευρώ, εν όψει της κρίσιμης Ολομέλειας του γερμανικού κοινοβουλίου (Bundestag) την προσεχή Τετάρτη.

Αργά το απόγευμα της Δευτέρας το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press και το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel μετέδωσαν δηλώσεις των επικεφαλής των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, Φρανκ Βάλτερ

Σταϊνμάγιερ και των Πρασίνων, Τσεμ Έζντμερ. Σύμφωνα με τους δύο πολιτικούς, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τους ενημέρωσε πως, μετά τη μόχλευση, τα κεφάλαια του EFSF θα ξεπεράσουν το σημερινό μέγεθός τους. Επίσης, εκτίμησε ότι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα είναι έως 60%.

Ειδικά για τη μόχλευση του EFSF, ο κ. Σταϊνμάγιερ δήλωσε ότι θα επιτευχθεί με συνδυασμό μέτρων, που δεν έχουν οριστικοποιηθεί. Θα κάλυπτε τους επενδυτές για ένα μέρος από τις πιθανές ζημίες σε κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης, ενώ θα περιελάμβανε επίσης και τη συμμετοχή εξωτερικών οργανισμών, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Λόγω της σοβαρότητας των αλλαγών, αρκετά μέλη από το κόμμα της Γερμανίδας καγκελάριου έχουν προτείνει οι τροποποιήσεις να λάβουν την πλήρη έγκριση από το Κοινοβούλιο στην αυριανή συνεδρίαση με τη συμμετοχή των 620 βουλευτών και όχι από τους 42 βουλευτές – μέλη της Επιτροπής Προϋπολογισμού.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που επικαλέστηκε το πρακτορείο Reuters, το σχέδιο για την ενίσχυση του EFSF προβλέπει δύο μοντέλα. Το ένα αφορά στην ασφάλιση των ομολόγων και το δεύτερο στη δημιουργία νέου ειδικού επενδυτικού σχήματος (SPIV). Το ειδικό επενδυτικό σχήμα θα μπορούσε να επενδύσει σε κρατικά ομόλογα χωρών στην πρωτογενή ή τη δευτερογενή αγορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα