Ζητεί άμεση απελευθέρωση κρατούμενης- μέλους της ΕΤΑ, το ΕΔΑΔ

18:14 21/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Με απόφαση της, η Ολομέλεια του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έδωσε εντολή στην Ισπανία, να προχωρήσει στην άμεση απελευθέρωση της Ινές ντελ Ρίο Πράντα, που είχε καταδικασθεί το 1989 σε 3.000 χρόνια φυλακή, για τον ρόλο που διαδραμάτισε σε 23 δολοφονίες και βομβιστικές επιθέσεις σε αυτοκίνητα ή με παγιδευμένα αυτοκίνητα που είχε πραγματοποιήσει η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η παράταση της καταδίκης της σε κάθειρξη ήταν παράνομη και επιδίκασε στην προσφεύγουσα το ποσό των 30.000

ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη.

Η Ντελ Ρίο Πράντα είχε προγραμματιστεί να αφεθεί ελεύθερη το 2008, αφού είχε παραμείνει στην φυλακή για 19 χρόνια, λόγω καλής διαγωγής. Ωστόσο η ισπανική δικαιοσύνη παρέτεινε την καταδίκη της όπως και αυτές δεκάδων άλλων καταδικασθέντων μελών της ΕΤΑ μετά τις πιέσεις που άσκησαν στην κυβέρνηση οργανώσεις θυμάτων.

Επικυρώνοντας προηγούμενη απόφαση, στην οποία είχε ασκήσει έφεση η Ισπανία, οι δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απεφάνθησαν ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματά της από τις αλλαγές που έγιναν αναδρομικά στους κανόνες καταδίκης.

Κρίνοντας ότι υπάρχει “επείγουσα ανάγκη να δοθεί ένα τέλος στις παραβιάσεις που διαπιστώθηκαν”, το δικαστήριο θεωρεί ότι επιβάλλεται οι ισπανικές αρχές να “διασφαλίσουν ότι η Ντελ Ρίο Πράντα θα αφεθεί ελεύθερη το ταχύτερο δυνατό”, αναφέρει το ΕΔΑΔ σε ανακοίνωσή του.

Η Ντελ Ρίο Πράντα είχε καταδικαστεί αρχικά σε ποινές κάθειρξης συνολικά άνω των 3.000 ετών – μολονότι η ισπανική νομοθεσία θέτει ως όριο της ποινής που μπορεί να εκτίσει κανείς στη φυλακή για φόνο τα 30 έτη.

Το 2006 η ισπανική δικαιοσύνη απεφάνθη ότι λόγω καλής διαγωγής θα πρέπει να αφαιρείται χρόνος από την συνολική καταδίκη ενός κρατουμένου κι όχι από τα 30 έτη που αποτελούν το όριο. Αυτό σημαίνει ότι η Ντελ Ρίο Πράντα δεν έχει καμία πιθανότητα να βγει από την φυλακή προτού περάσουν τα 30 χρόνια.

Η πρακτική αυτή καταδίκης είναι γνωστή ως “Δόγμα Πάροτ”, καθώς έχει πάρει το όνομά της από τον πρώτο κρατούμενο της ΕΤΑ στον οποίο εφαρμόστηκε, τον Ένρι Πάροτ.

Περίπου 600 μέλη της ΕΤΑ βρίσκονται στη φυλακή στην Ισπανία. Σε συνολικά 61 από αυτά έχει παραταθεί η ποινή φυλάκισής τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα