Η πρόταση του ΥΠΠ εκ πρώτης όψεως φαίνεται πρόχειρη, δηλώνει ο Γ. Λιλλήκας

18:08 21/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Συμμαχία Πολιτών διαπιστώνει ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα σήμερα αντιμετωπίζει πολλά σοβαρά προβλήματα τα οποία θα οξυνθούν ακόμη περισσότερο το 2014, δεδομένου ότι έχουν γίνει σοβαρότατες περικοπές στους Προϋπολογισμούς ανάπτυξης του Υπουργείου Παιδείας, είπε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Αναπληρωτών Καθηγητών, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως “διαπιστώνουμε ακόμη ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που αγγίζει την ουσία του εκπαιδευτικού συστήματος έχει μείνει ημιτελής

και με βάση και το μνημόνιο της τρόικας, ελάχιστοι θα είναι οι διορισμοί εκπαιδευτικών του χρόνου αλλά και τα επόμενα λίγα χρόνια”.

Η πρόταση του Υπουργού Παιδείας, σημείωσε, εκ πρώτης όψεως μας φαίνεται πρόχειρη γιατί δεν αγγίζει σοβαρές παραμέτρους του εκπαιδευτικού συστήματος, της αναβάθμισης της ποιότητας της παρεχόμενης παιδείας όπως είναι οι παιδαγωγικές παράμετροι, τα ζητήματα της επιθεώρησης και στήριξης των εκπαιδευτικών.

“Θα πρέπει να υπάρξει εκσυγχρονισμός του καταλόγου διοριστέων – δεν υπάρχει αμφιβολία περί τούτου – αλλά η όποια μεταρρύθμιση πρέπει να είναι μέρος ενός συνολικού σχεδιασμού για την παιδεία. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζει τόσα σοβαρά προβλήματα η παιδεία και να εστιάζονται στον κατάλογο διοριστέων μόνο και με δεδομένο τις ελάχιστες προσλήψεις που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια”, πρόσθεσε.

Επίσης, συνέχισε, η όποια μεταρρύθμιση πρέπει οπωσδήποτε να διασφαλίζει το αδιάβλητο, και να μην επιτρέπει τις όποιες κομματικές παρεμβάσεις, κάτι που μέσα από το σχέδιο του Υπουργού Παιδείας δεν διασφαλίζεται.

Μιλώντας για την κοινωνική ευαισθησία που θα πρέπει να χαρακτηρίζει την όποια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και την μεταρρύθμιση του καταλόγου διοριστέων, είπε, θεωρούμε όπως έγινε σε άλλα επαγγέλματα στο παρελθόν όταν κάναμε την εναρμόνιση της Κυπριακής Νομοθεσίας με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο θα πρέπει αυτοί οι οποίοι ασκούν το επάγγελμα, όπως είναι για παράδειγμα οι αντικαταστάτες που αρκετοί από αυτούς μπορεί να έχουν εγκαταλείψει τις δουλειές τους και λειτουργούν ως αντικαταστάτες στο εκπαιδευτικό μας σύστημα για πέντε-έξι και επτά χρόνια, αυτοί που είναι συμβασιούχοι ή έχουν κάμει την παιδαγωγική κατάρτιση θα πρέπει να διασφαλιστεί η παρουσία τους στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Ηδη η Θεματική Συμμαχία Παιδείας, συμπλήρωσε ο κ. Λιλλήκας, ξεκίνησε να επεξεργάζεται μια ολοκληρωμένη πρόταση την οποία και θα κατατεθεί στις επόμενες ημέρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα