ΥΠΟΙΚ: Ανόητη ιδέα το κούρεμα καταθέσεων

19:00 1/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

«Δεν υπάρχει πιο ανόητη ιδέα από το να συζητάς κούρεμα καταθέσεων», δήλωσε σήμερα ο νέος Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, σχολιάζοντας δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου που αναφέρουν ότι ένα από τα σενάρια του κυπριακού μνημονίου είναι και το κούρεμα καταθέσεων.

Σε δηλώσεις του μετά την

τελετή παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Σαρρής είπε ότι το κούρεμα καταθέσεων «είναι κάτι το πρωτόγνωρο, όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και την παγκόσμια οικονομία και την Ευρωζώνη».

«Δεν υπάρχει πιο ανόητη ιδέα από το να συζητάς κούρεμα καταθέσεων και δεν μπορώ να καταλάβω ακριβώς από πού προέρχονται αυτές οι αναφορές», είπε και σημείωσε ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι για την αντιμετώπιση του προβλήματος του δημόσιου χρέους και των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η Τρόικα θα βρίσκεται την άλλη εβδομάδα στην Κύπρο, είπε ότι δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για την άφιξη της Τρόικας στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι οι κυπριακές Αρχές βρίσκονται σε συνεχή επαφή με κλιμάκια της Τρόικας για συζήτηση των διαφόρων θεμάτων που αφορούν το κυπριακό μνημόνιο και παροχής τεχνικής βοήθειας.

«Κλιμάκια του ΔΝΤ μας βοηθούν στο τριετές σχέδιο προϋπολογισμού», είπε και πρόσθεσε ότι «έχουμε πει ότι θα έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα και ότι θα φροντίσουμε – όχι μόνο για την περίοδο του μνημονίου, αλλά για επόμενα δέκα χρόνια – να είμαστε πολύ νούσιμοι στη δημοσιονομική μας πολιτική ώστε να έχουμε τις απαντήσεις και τα εφόδια να διαχειριστούμε το χρέος μας».

Είπε, επίσης, ότι άλλα κλιμάκια ασχολούνται με το θέμα του φυσικού αερίου και το ποίος είναι ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης του.

Ερωτηθείς εάν είναι εφικτή η υπογραφή του μνημονίου μέχρι το τέλος του Μάρτη, είπε ότι ο ίδιος δεν συνηθίζει να εγγυάται οτιδήποτε, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι αυτό που έχει τεράστια σημασία «είναι να τελειώσει αυτή η ιστορία, να υπάρξει μια συμφωνία όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Εξέφρασε, επίσης, την ανάγκη αντιμετώπισης των κακεντρεχών κατηγοριών εναντίον της Κύπρου για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος με τρόπο πειστικό και διατηρώντας «ορισμένα από τα στοιχεία του οικονομικού μας μοντέλου τα οποία συμβάλλουν στην οικονομική μας ανάπτυξη».

Ερωτηθείς κατά πόσον είναι υπέρ ή όχι των ιδιωτικοποιήσεων, είπε ότι «εγώ πιστεύω ότι πολλές από τις κρατικές επιχειρήσεις είναι προβληματικές, χρειάζονται ορθολογισμό, χρειάζονται αλλαγές, αλλά πιστεύω ότι χρειάζεται και χρόνος για σωστή προετοιμασία».

Είπε, επίσης, ότι «η παρουσία ενός στρατηγικού επενδυτή σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα στους τομείς που είναι ευκολότερο να τον προσελκύσεις, θα είναι κάτι το οποίο θα μας βοηθήσει».

«Όσον αφορά τα υπόλοιπα», είπε «θα πρέπει να προετοιμαστούμε ώστε να μεγιστοποιήσουμε την αξία τους ώστε να μπορούμε να έχουμε αποτελεσματικά σχέδια προστασίας των εργαζομένων και των καταναλωτών».

Είπε ακόμη ότι «εκείνο το οποίο πρέπει να καταλάβουμε όλοι είναι ότι σ΄ αυτούς τους πολύ σημαντικούς τομείς, το πραγματικό τεστ δεν είναι πόσοι εργάζονται εκεί και πόσες θέσεις εργασίες έχουμε δημιουργήσει, αλλά τι είναι εκείνο το οποίο προσφέρουμε στον καταναλωτή, στο φορολογούμενο και στον Κύπριο πολίτη».

«Με αυτό το πνεύμα λοιπόν λέω ότι ναι, είμαστε από τις λίγες χώρες του κόσμου όπου σημαντικοί και παραγωγικοί τομείς βρίσκονται ακόμα στα χέρια του κράτους», συμπλήρωσε.

Είπε επίσης ότι είναι σχετικά πιο εύκολο να προσελκύσεις στρατηγικό επενδυτή στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Ερωτηθείς σχετικά με την πρωινή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό την προεδρία του νέου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, ο κ. Σαρρή είπε ότι είχε σκοπό την προετοιμασία ενόψει της κρίσιμη συνεδρίας του Eurogroup.

«Δεν είναι μυστικό ότι σ’ αυτή τη συνάντηση των Υπουργών θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την Κύπρο», είπε και πρόσθεσε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «για κάποιες πληροφορίες τις οποίες μπόρεσα να πάρω από συνομιλίες που είχα με τεχνοκράτες της Ευρώπης και Υπουργούς που θα λάβουν μέρος στη συνεδρία του Eurogroup”.

Είπε, επίσης, ότι κατά τη σύσκεψη «χαράξαμε μια κοινή γραμμή» προς την κατεύθυνση εφαρμογής του μνημονίου.

Καταλήγοντας, είπε ότι εκεί που υπάρχουν παράλογες απαιτήσεις ή γίνονται ζημιογόνες δηλώσεις για την Κύπρο «θα πρέπει να προσπαθήσουμε ώστε αυτά να ελαχιστοποιηθούν».

Keywords
Τυχαία Θέματα