Θεσμικές αλλαγές στην απονομή δικαιοσύνης εξήγγειλε ο νέος Υπ. Δικαιοσύνης

18:37 1/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η ανασύσταση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και η δημιουργία Διοικητικού Δικαστηρίου, η οργάνωση της Αστυνομίας και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του πολίτη προς την Αστυνομία, η αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος και η πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος περιλαμβάνονται στις προτεραιότητες του νέου Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου.

Ο κ. Νικολάου, παραλαμβάνοντας σήμερα από τον απερχόμενο Υπουργό Δικαιοσύνης Λουκά Λουκά, το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου, τόνισε ότι η δικαιοσύνη και η ασφάλεια αποτελούν τις βασικότερες προϋποθέσεις για

να απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες κράτος ευέλικτο, αποτελεσματικό και φιλικό προς τον πολίτη, κράτος ανάπτυξης και ευημερίας. «Έχουμε ευθύνη για την αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου και την ταχεία απονομή της δικαιοσύνης, για τη διαφύλαξη του δικαιώματος των πολιτών να απολαμβάνουν έννομη προστασία από τα δικαστήρια» ανέφερε.

Ο νέος Υπουργός είπε ότι θα προχωρήσει άμεσα, με την προώθηση νομοσχεδίου το οποίο ήδη έχει ετοιμαστεί, στη θεσμοθέτηση της υποχρέωσης του κράτους όπως σε σύντομο και καθορισμένο χρονικό διάστημα συμμορφώνεται πλήρως με τις ακυρωτικές αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Είπε επίσης ότι με θεσμικές αλλαγές θα επιταχυνθεί αποφασιστικά η απονομή της δικαιοσύνης και πιο συγκεκριμένα με την ανασύσταση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και τη δημιουργία Διοικητικού Δικαστηρίου, με πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια δικαιοδοσία.

Ο νέος Υπουργός προτείνει επίσης τη δημιουργία Δικαστηρίου Διεθνών Εμπορικών Διαφορών και ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου για τις διεθνείς εμπορικές διαιτησίες, που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της Κύπρου ως κέντρου διεθνών διαιτησιών για επίλυση διαφορών εμπορικού και βιομηχανικού τομέα μεταξύ κρατών και εταιριών, όπως ανέφερε.

Ταυτόχρονα υπογράμμισε πως «για να πετύχουμε πρέπει να σχεδιάσουμε την οργάνωση της Αστυνομίας, ώστε να την καταστήσουμε πιο αποτελεσματική. Πρέπει να ενισχύσουμε τα καλά στοιχεία της Αστυνομίας μας, να καλύψουμε κενά και αδυναμίες, να διορθώσουμε τα κακώς έχοντα, να αποκεντρώσουμε εξουσίες μέσω συγχώνευσης τμημάτων και να αναβαθμίσουμε το Αρχηγείο αποδίδοντας του έναν καθαρά επιτελικό και συντονιστικό ρόλο».

«Προϋπόθεση επιτυχίας της δύσκολης προσπάθειας που αναλαμβάνουμε αποτελεί η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του πολίτη προς την Αστυνομία και η συμφιλίωση του αστυνομικού με τον πολίτη και την κοινωνία» πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας ότι «βασική προτεραιότητά μας είναι η επίδειξη μηδενικής ανοχής σε κρούσματα απειθαρχίας και η θεσμική θωράκιση της Αστυνομίας κατά της διαφθοράς».

Ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι στόχος είναι «η αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος και ειδικότερα των κλοπών, διαρρήξεων, ληστειών και καταστροφής περιουσίας, που αυξάνονται κατάφωρα σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε».

Προτεραιότητες αποτελούν επίσης ο ανασχεδιασμός και η ενίσχυση της κοινοτικής αστυνόμευσης και οι συχνές περιπολίες σε κεντρικά σημεία των πόλεων και σε μικρές γειτονιές, όπως είπε.

«Στόχος μας είναι η πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, μέσα από την εξάλειψη των αιτιών που το δημιουργούν, αλλά και την αποφασιστική αντιμετώπισή του» πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι στόχοι υπάρχουν για όλα τα τμήματα ή πεδία δράσης του Υπουργείου, την πυροσβεστική, το σωφρονιστικό σύστημα, τα ναρκωτικά την προστασία των ανηλίκων και τη βία στην οικογένεια.

«Σκοπεύω να εργαστώ συστηματικά και να παρακολουθώ όλα τα τμήματα του Υπουργείου» είπε και σημείωσε τη σημασία που αποδίδει στο κρατικό αρχείο. «Οφείλουμε να το προστατεύσουμε με θεσμική κατοχύρωση και έχει ήδη ετοιμαστεί νομοσχέδιο για την παραχώρηση στους πολίτες, δικαιώματος πρόσβασης σε δημόσια έγγραφα» είπε.

«Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δεσμεύτηκε ενώπιον ολόκληρου του κυπριακού λαού να ενεργεί και να συμπεριφέρεται ως Πρόεδρος όλων των Κυπρίων, χωρίς προκαταλήψεις, διαχωρισμούς, διακρίσεις και μεροληψίες» είπε ο κ. Νικολάου, και διαβεβαίωσε ότι αυτοί είναι οι αρχές και οι άξονες πολιτικής που θα ισχύσουν στο Υπουργείο.

Την ίδια ώρα ανέφερε ότι στόχος του είναι η στενή και αγαστή συνεργασία με όλους και απαίτησε σκληρή και μεθοδική δουλειά, «με μοναδικό γνώμονα την υλοποίηση του έργου που μας ανέθεσαν οι πολίτες».

Καλωσορίζοντας τον νέο Υπουργό, ο απερχόμενος Υπουργός Λουκάς Λουκά, ο οποίος υπηρέτησε στο Υπουργείο για τέσσερα χρόνια και τρεις μήνες, είπε πως «δεν έκανα όσα ήθελα να κάνω αλλά πιστεύω ότι έκανα αρκετά απ’ όσα μπορούσα να κάνω. Δυστυχώς μας έχει επηρεάσει ακόμα και η οικονομική κρίση» είπε.

Απευθυνόμενος στο νέο Υπουργό, είπε ότι θα παραλάβει ένα συγκροτημένο Υπουργείο, πολύ ευαίσθητο αλλά και μεγάλο, αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο το τμήμα της Αστυνομίας αριθμεί γύρω στις 5,5 – 6 χιλιάδες προσωπικό.

Είπε ότι ο ίδιος ανέλαβε το Υπουργείο σε πολύ δύσκολες συνθήκες. «Είχα αναλάβει το Υπουργείο αυτό γνωρίζοντας ότι χρειαζόταν πάρα πολλή δουλειά όσον αφορά το τμήμα της Αστυνομίας, γιατί ίσως για πρώτη φορά είχε βρεθεί στο στόχαστρο τόσο πολύ η Αστυνομία, με τόσο χαμηλά, ποσοστά αποδοχής» είπε.

Πιστεύω, ανέφερε, «ότι αυτά τα τέσσερα χρόνια εργαστήκαμε σκληρά με την ηγεσία για να μπορέσουμε να εξυψώσουμε αυτήν την εικόνα της Αστυνομίας, και πιστεύω ότι τα καταφέραμε σε ένα αρκετά μεγάλο βαθμό».

Στάθηκε ιδιαίτερα στην επιτυχή διεκπεραίωση της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. «Έχουμε πάρει τα εύσημα, όχι από την Κύπρο, αλλά από όλους τους Ευρωπαίους εταίρους και από όλα τα σώματα της ΕΕ», ανέφερε.

Επεσήμανε ότι το Υπουργείο έχει άμεση σχέση με τον πολίτη λόγο του τμήματος Δικαιοσύνης που άπτεται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εξέφρασε παράλληλα βεβαιότητα ότι ο νέος Υπουργός θα φέρει εις πέρας το έργο του. «Γνώμονας δικός μου πάντα ήταν το δημόσιο συμφέρον, και πιστεύω και δικό σου, γιατί υπηρετούσες το κράτος και τη δημοκρατία από τη θέση του βουλευτή, απλώς έχεις αλλάξει καρέκλα» και ευχήθηκε κάθε επιτυχία.

Ο ΓΔ του Υπουργείου Στέλιος Χειμώνας είπε πως ο απερχόμενος Υπουργός ήταν βαθιά προσηλωμένος στο δημόσιο συμφέρον και λάμβανε πάντα τις αποφάσεις του με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. «Ήταν εργατικότατος και φρόντιζε να γνωρίζει σε βάθος τα θέματα του Υπουργείου. Ήταν ανθρώπινος, διατηρούσε άριστες σχέσεις με όλο το προσωπικό, είχε αρμονική συνεργασία με όλες τις υπηρεσίες, το Ανώτατο Δικαστήριο, την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, τον Δικηγορικό Σύλλογο και το Γενικό Εισαγγελέα» πρόσθεσε ο κ. Χειμώνας.

Είπε πως τα επιτεύγματα του κ. Λουκά ήταν πάρα πολλά και στάθηκε στη νέα διαδικασία που εισήγαγε ο απερχόμενος Υπουργός σε ό,τι αφορά την ανέγερση κτιρίων πυροσβεστικών και αστυνομικών σταθμού, όπου οι κοινότητες αναλάμβαναν την ευθύνη ανέγερσης του σταθμού με χορηγίες της κυβέρνησης και στην Προεδρία της ΕΕ, στη διάρκεια της οποίας το Υπουργείο πέτυχε όλους τους στόχους που έθεσε, υπό την καθοδήγηση του Υπουργού, όπως ανέφερε.

Αναφερόμενος στο νέο Υπουργό ο κ. Χειμώνας έκανε λόγο για ένα καταξιωμένο και έμπειρο πολιτικό, που γνωρίζει πάρα πολύ καλά το χαρτοφυλάκιο που αναλαμβάνει και χαρακτηρίζεται από εργατικότητα, ενδελεχή μελέτη των θεμάτων και στρατηγική σκέψη.

Διαβεβαίωσε ταυτόχρονα τον κ. Νικολάου ότι όλο το προσωπικό του Υπουργείου θα στηρίξει το έργο του και θα συμβάλει στην υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα