ΥΠΕΞ: Προτεραιότητα να αποκαταστήσουμε τη φήμη της Κύπρου

16:19 1/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο νέος Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι το υπουργείο θα εργαστεί και θα αγωνιστεί για την καλύτερη εικόνα της Κύπρου και για αποκατάσταση της φήμης και του κύρους της Κυπριακής Δημοκρατίας αφού μέσα σε λίγους μήνες, δυστυχώς, υπέστη μια τεράστια άδικη δυσφήμιση.

Ο κ. Κασουλίδης μιλούσε κατά την τελετή παραλαβής του Υπουργείου από την τέως ΥΠΕΞ Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, η οποία καλωσόρισε θερμά το νέο υπουργό Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Ο κ. Κασουλίδης έρχεται στο υπουργείο

του μετά από 10 χρόνια περίπου, και οκτώ χρόνια ως ευρωβουλευτής, πιστεύω ότι είναι αυτό το οποίο χρειάζεται αυτό το υπουργείο αυτή τη στιγμή».

Είναι δύσκολοι καιροί, και είμαι απόλυτα βέβαιη ότι με το νέο Υπουργό θα προχωρήσει αυτό το υπουργείο ακόμη πιο μπροστά, θα ανέβει ακόμη πιο ψηλά και θα πετύχει ακόμη περισσότερα από όσα πετύχαμε εμείς αυτήν την περίοδο, ανέφερε.

Ευχαρίστησε τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, «για την τιμή που μου έκανε, να με διορίσει, τους τελευταίους 18 μήνες στο πηδάλιο του ΥΠΕΞ, σε μια δύσκολη περίοδο, σε μια περίοδο η οποία ήταν αφοσιωμένη σχεδόν ολόκληρη στην προετοιμασία για την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ» και για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε και την εμπιστοσύνη που έδειξε για μια ακόμη φορά σε μια γυναίκα και είχα ευχαριστήσει και από αυτό το βήμα και τον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο που μου είχε αναθέσει την πρώτη θητεία μου.

«Αυτή τη στιγμή η ΕΕ δεν έχει ούτε μια γυναίκα ΥΠΕΞ. Ήμουν η τελευταία και αυτή τη στιγμή τα 27 κράτη μέλη δεν έχουν μια ΥΠΕΞ. Αλλά αυτά θα αλλάξουν στο μέλλον», ανέφερε.

Η κ. Μαρκουλλή είπε «είμαστε πραγματικά όλοι περήφανοι για την πολύ πετυχημένη Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Ήταν ένας δύσκολος δρόμος, πρώτη φορά, αλλά αυτό το Υπουργείο διαδραμάτισε ένα πρωταγωνιστικό ρόλο για την επιτυχία της κυπριακής προεδρίας και εδώ στο Υπουργείο και στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία αλλά όλες μας οι πρεσβείες δούλεψαν ακούραστα, δημιουργικά, σαν μια μεγάλη δυνατή ομάδα και φέραμε τα αποτελέσματα που έκαναν την Κύπρο να ανέβει το κύρος της, να βγει ασπροπρόσωπη μέσα από αυτή τη πολύ μεγάλη και δύσκολη δοκιμασία».

Για το Κυπριακό, η κ. Μαρκουλλή είπε ότι «βρισκόμαστε σε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο, με μια Τουρκία ενισχυμένη όσο ποτέ άλλοτε και με πάρα πολλές προσβάσεις σε όλες σχεδόν τις ηπείρους και μια πολιτική της Τουρκίας, η οποία στοχεύει ξεκάθαρα πλέον στη λύση δύο κρατών. Γι’ αυτό οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικής σημασίας για τις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν».

Στον τομέα της ΑΟΖ και τις προσπάθειες για αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου, είπε η κ. Μαρκουλλή «αυτό το υπουργείο έχει κάνει πάρα πολλά και θα συνεχίσει και θα πρέπει να συνεχίσει να διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο». Τους τελευταίους 18 μήνες, είπε, έχουμε δημιουργήσει την Διεύθυνση Πολιτικού Σχεδιασμού, Ενέργειας και Θαλασσίων Υποθέσεων η οποία έχει διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη νομική και πολιτική θωράκιση των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορά το φυσικό της πλούτο στην ΑΟΖ της και στις σχέσεις μας με τις γειτονικές μας χώρες. Και αυτό θα συνεχίσει και θα πρέπει το ΥΠΕΞ να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο σε όλα αυτά τα θέματα και στην εμπέδωση της στρατηγικής σημασίας της Κύπρου όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ.

Ευχαρίστησε το προσωπικό, λέγοντας ότι πάντα τους ένιωθε και θα τους νιώθει ως οικογένειά της. Είμαι σίγουρη ότι θα συνεχίσετε με τον ίδιο και θα έλεγα περισσότερο ζήλο να σταθείτε δίπλα στο νέο υπουργό για να ανέβει το υπουργείο μας ακόμη πιο ψηλά, να αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο και να μπορέσουμε όλοι να εκπληρώσουμε τα οράματα και του κράτους μας και του λαού μας, πρόσθεσε.

Τέλος ευχήθηκε στον κ. Κασουλίδη κάθε καλό.

Απαντώντας, ο νέος ΥΠΕΞ, απευθυνόμενους στο προσωπικό του Υπουργείου, είπε ότι πριν 10 χρόνια έφευγε περήφανος από το ΥΠΕΞ για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραμάτισε στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. «Περήφανοι πρέπει να νιώθουμε σήμερα όλοι, και για το ρόλο που διαδραμάτισε και επιτυχώς κατάφερε να διεκπεραιώσει κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ», είπε.

Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι περήφανη πρέπει «να είναι και η υπουργός σας, η κ. Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, που ηγήθηκε αυτής της προσπάθειας και εισέπραξε εκ μέρους όλων σας, την αναγνώριση των εταίρων μας». Περήφανο πρέπει να είναι το υπουργείο γιατί η κ. Μαρκουλλή «αποτελεί μέρος της ζωής αυτού του υπουργείου και από το οποίο σήμερα μόνο τυπικά φεύγει, γιατί είναι το σπίτι της, του οποίου οι πόρτες θα είναι πάντα ανοιχτές.»

Της ευχήθηκε κάθε καλό, προσθέτοντας ότι η προσφορά της για την Κύπρο δεν λήγει σήμερα.

Ανέφερε ότι το ΥΠΕΞ θα πρέπει να νιώθει περήφανο γιατί ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, με τη βοήθεια όλων, ηγήθηκε σε ένα παράλληλο με το υπουργείο τομέα, για την Κυπριακή Προεδρία, με τόση επιτυχία.

Ο κ. Κασουλίδης είπε αναλαμβάνω σήμερα το ΥΠΕΞ κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες που γνώρισε ο τόπος εδώ και πολλά χρόνια. Ο ρόλος και ο στόχος αυτός του υπουργείου, είπε, «είναι να αγωνιστεί για την καλύτερη εικόνα της Κύπρου, για αποκατάσταση της φήμης και του κύρους της Κυπριακής Δημοκρατίας γιατί μέσα σε λίγους μήνες, και όχι εξ υπαιτιότητας του υπουργείου εδώ, αλλά δυστυχώς, υπέστη μια τεράστια άδικη δυσφήμιση. Δεν αρκεί να ανασκευάζουμε μόνο τα κακά δημοσιεύματα. Η εκκρεμότητα με την ταμειακή σύμβαση πρέπει να λήξει το συντομότερο δυνατό, διαφορετικά θα δίνει τροφή για νέα κακά δημοσιεύματα και θα συνεχίσει να αντανακλά αρνητικά στην επιδείνωση της οικονομίας μας».

Ανέφερε ότι ο επαναπροσδιορισμός της εξωτερικής μας πολιτικής περνά μέσα από το μήνυμα ότι η Κύπρος πάνω από όλα θα είναι ένας συνεπής και αξιόπιστος εταίρος της ΕΕ.

Η αίτηση ένταξης στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, είπε, στέλλει το μήνυμα ότι η Κύπρος παύει να είναι διαφορετική από τους άλλους 26 εταίρους μας. Οι κοινές θέσεις της ΕΕ δεν θα σπάσουν εξαιτίας της Κύπρου, εκτός αν είναι αδήριτος, εξαιρετική ανάγκη που συγκρούεται άμεσα με τα εθνικά μας συμφέροντα, πρόσθεσε.

Η έκφραση των ιδιαιτεροτήτων της εξωτερικής μας πολιτικής μπορεί να βρίσκει μορφές εκδήλωσης άλλες από τη διαφοροποίησή μας από τις κοινές θέσεις της ΕΕ, σημείωσε ο ΥΠΕΞ.

Μια δημιουργική πολιτική στην περιοχή μας, είπε, σε συνδυασμό με τη γεωπολιτική συνεργασία της ενέργειας, των υδρογονανθράκων της ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να πείσει την ΕΕ ότι εδώ, σε αυτήν την περιοχή, είναι η Κύπρος, είμαστε εμείς για να προσφέρουμε την ειδική, προστιθέμενη αξία στην κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της ΕΕ. Χωρίς αμφιβολία, συνέχισε, το ΥΠΕΞ θα συνεχίσει να είναι ο άγρυπνος φρουρός της προάσπισης, της κρατικής υπόστασης της ΚΔ ενώ παράλληλα θα είναι έτοιμο να παράσχει κάθε υποστήριξη και κάθε βοήθεια στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στις προσπάθειες του για την επίλυση του Κυπριακού, την απαλλαγή μας από την κατοχή και την επανένωση του τόπου μας.

Σε αυτήν την προσπάθεια, είπε, «ζητώ από όλους ψηλό ηθικό, δημιουργικότητα και ενθουσιασμό» και υποσχέθηκε ότι θα είναι δίπλα τους σε αυτήν την προσπάθεια. Η διοίκηση του υπουργείου είναι καθήκον του εκάστοτε ΓΔ, είπε. «Εγώ δεν είμαι εδώ για να προκαλώ φόβο. Ας φοβάστε το ΓΔ. Μαζί μου θα παράγουμε πολιτική», είπε.

Για τους νεότερους, σημείωσε, «δεν με ενδιαφέρει ποιες είναι οι πολιτικές σας πεποιθήσεις και οι κομματικές σας προτιμήσεις. Για μένα είστε όλοι ίσοι και μόνο κριτήριο είναι η παραγωγικότητα της προσφοράς του καθενός», τόνισε.

Ας μπούμε λοιπόν κατευθείαν στη δουλειά γιατί η Κύπρος περιμένει πολλά από μας, κατέληξε.

Εκ μέρους του προσωπικού, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Ευριπίδης Ευρυβιάδης εξέφρασε τη βαθιά εκτίμηση προς την κ. Μαρκουλλή για τη στοχοπροσήλωσή της, για το κουράγιο, για το θετικό της πείσμα και την εργατικότητά της, κερδίζοντας το στοίχημα της προεδρίας της ΕΕ.

Καλωσόρισε τον κ. Κασουλίδη λέγοντας «προσυπογράφουμε τα λόγια τα οποία είχατε πει εσείς»

Keywords
Τυχαία Θέματα