Σύντομα συμφωνία με Τρόικα, λάθος το “κούρεμα” κυπριακού χρέους και καταθέσεων

15:00 1/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την επίτευξη σύντομα συμφωνίας με την Τρόικα για το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου, αναμένει η Bank of America/Merrill Lynch, η οποία πιστεύει ότι η νέα κυπριακή κυβέρνηση, με επικεφαλής τον κ. Αναστασιάδη, θα είναι σε θέση να συμφωνήσει σύντομα με τις προϋποθέσεις του προγράμματος.

Επίσης, η Bank of America/Merrill Lynch θεωρεί

κακή ιδέα ένα “κούρεμα” του χρέους της Κύπρου, το οποίο κατέχει ο ιδιωτικός τομέας καθώς οι εξοικονομήσεις που θα επέλθουν από ένα “κούρεμα” θα είναι μικρές, γύρω στα 800 εκατομμύρια ευρώ, ενώ προειδοποιεί ότι ένα “κούρεμα” καταθέσεων θα μπορούσε να προκαλέσει απόσυρση καταθέσεων “με πολύ αρνητικές συνέπειες” στην κυπριακή οικονομία.

Σε έκθεση της με τίτλο “Κατανοώντας την Κύπρο”, η αμερικανική τράπεζα αναμένει ότι η Κύπρος θα υλοποιήσει το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με την Τρόικα και σημειώνει ότι η νεοεκλεγείς Κυβέρνηση έχει εκφράσει απόλυτη προσήλωση στο πρόγραμμα.

Προσθέτει ότι δηλώσεις που έγιναν μετά τις εκλογές, καταδεικνύουν ότι η Τρόικα θα προσπαθήσει να καταλήξει σε μια συμφωνία το Μάρτιο και η πρώτη δόση του δανείου θα καταβληθεί πριν από το τέλος του Απριλίου.

Αναφέρει επίσης αυτό που ενισχύει την αξιοπιστία της νέας Κυβέρνησης είναι ο διορισμός του πρώην οικονομολόγου της Παγκόσμιας Τράπεζας Μιχάλη Σαρρή ως Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος κατείχε τη θέση αυτή
και κατά τη διάρκεια της εισόδου της χώρας στην Ευρωζώνη, αλλά και του βραβευμένου με Νόμπελ οικονομίας Χριστόφορου Πισσαρίδη ως συντονιστή του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας.

Η αμερικανική τράπεζα αναμένει ότι το πρόγραμμα της Κύπρου που θα διασφαλίζει τη δυναμική βιωσιμότητα του χρέους, θα πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:

Φιλόδοξη δημοσιονομική εξυγίανση, προσεκτικές υποθέσεις σχετικά με την ανάκαμψη, ιδιωτικοποιήσεις, ρωσική οικονομική βοήθεια, έσοδα από το φυσικό αέριο, “κούρεμα”, υπό προϋποθέσεις, του κυπριακού χρέους που κατέχει ο επίσημος τομέας (OSI), αντικατάσταση των κρατικών ομολόγων που λήγουν μέσω της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας και απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Η τράπεζα πιστεύει ότι μια “ιδανική λύση” στο οικονομικό πρόβλημα της Κύπρου θα πρέπει να συνδέει τα έσοδα από το φυσικό αέριο και το υπό όρους κούρεμα του κυπριακού χρέους που κατέχει ο επίσημος τομέας (OSI).

Η Bank of America/Merrill Lynch αναφέρεται επίσης στην έγκριση από το Κοινοβούλιο της Κύπρου των περισσότερων από τα φορολογικά μέτρα του προγράμματος, πριν ακόμη υπογραφεί το μνημόνιο με την τρόικα, και σημειώνει ότι η έγκριση του πακέτου μεταρρύθμισης από το Κοινοβούλιο ήταν ομόφωνη, σε αντίθεση με την ισχυρή πολιτική διαφωνία στο ελληνικό κοινοβούλιο για το πρόγραμμα της Ελλάδας.

Αναφέρει επίσης ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση της Κύπρου αγόρασε χρόνο μέσω δανεισμού από επιχειρήσεις που ανήκουν στο κράτος και από την αύξηση ορισμένων εσόδων που αφορούν τα τέλη για την ενέργεια.

Ωστόσο, η Κύπρος πρέπει να λάβει την πρώτη δόση του δανείου πριν από τη λήξη του ομολόγου, αξίας €1,4 δισ. στις 3 Ιουνίου, προσθέτει.

“Κούρεμα” χρέους

Η Bank of America/Merrill Lynch αναφέρει ότι παρά το υψηλό δημόσιο χρέος, ένα κούρεμα του χρέους της κυπριακής Κυβέρνησης, το οποίο κατέχεται από τον ιδιωτικό τομέα, θα είναι “μια κακή ιδέα” και θεωρεί μια τέτοια εξέλιξη απίθανη καθώς θα στείλει, όπως σημειώνει, το μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα δεν ήταν η μοναδική περίπτωση και ότι ένα σχέδιο PSI θα είναι πάντα μια επιλογή στην Ευρωζώνη, τόσο στην υφιστάμενη όσο και σε μελλοντικές κρίσεις.

Αναφέρει επίσης ότι το ασφάλιστρο κινδύνου (έναντι χρεοκοπίας) που θα προκύψει για την υπόλοιπη περιοχή ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερο από οποιαδήποτε εξοικονόμηση στην Κύπρο.

“Όπως και κατά το κούρεμα του ελληνικού χρέους (PSI), η διαδικασία μπορεί να είναι μακρά και αβέβαιη, θέτοντας σε κίνδυνο τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, σε μια στιγμή που η περιφέρεια της Ευρωζώνης έχει επιτέλους αρχίσει να ανακτά την εμπιστοσύνη των αγορών”, προσθέτει.

Η Bank of America/Merrill Lynch σημειώνει, ωστόσο, ότι η δομή και η ιδιοκτησία του δημοσίου χρέους στην Κύπρο είναι τέτοια ώστε θα είναι μικρές οι εξοικονομήσεις που θα επέλθουν από ένα “κούρεμα”.

Εξαιρουμένων των έντοκων γραμμάτιων δημοσίου, σύμφωνα με την Τράπεζα, το κυπριακό χρέος αποτελείται από ομόλογα, αξίας €2,5 δισ., που βασίζονται στο εγχώριο νομικό δίκαιο και €4,1 δισ. που έχουν εκδοθεί βάσει εξωτερικού νομικού δικαίου.

Επίσης, η αμερικανική Τράπεζα εκτιμά ότι η τρόικα θα αποφύγει μια επώδυνη
στάση πληρωμών, με βάση το προηγούμενο στην Ελλάδα, όπου οι κάτοχοι ομολόγων που έχουν εκδοθεί με βάση το ξένο νομικό δίκαιο εξακολουθούν να αποπληρώνονται πλήρως.

Σημειώνει ότι ένα μεγάλο μέρος των κυπριακών ομολόγων έχουν εκδοθεί με βάση το εγχώριο νομικό δίκαιο με τις εγχώριες τράπεζες, να κατέχουν περίπου τα δύο τρίτα των ομολόγων, σύμφωνα με ορισμένες εκθέσεις και επομένως, όπως αναφέρει η αμερικανική τράπεζα ένα κούρεμα των κυπριακών ομολόγων θα αύξανε τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Προσθέτει ότι κυπριακές τράπεζες έχουν επίσης ομόλογα, αξίας €1,9 δισ. με βάση το εγχώριο νομικό δίκαιο, τα οποία δεν διαπραγματεύονται και εκδόθηκαν το 2011 για σκοπούς ανακεφαλαιοποίησης – ωριμάζουν στα τέλη του Ιουνίου του 2013 και θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο ενός προγράμματος.

Αυτοί οι αριθμοί, σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, δείχνουν ότι ένα “κούρεμα” μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά μόνο σε ομόλογα, αξίας περίπου €1,6 δισ., με αποτέλεσμα να επιφέρει εξοικονόμηση χρέους ίση με μόνο €800 εκατ., “αν υποθέσουμε ότι το ποσοστό του “κουρέματος” θα ανέλθει στο 50%”.

Αυτό το ποσό είναι περίπου το 4,7% του ΑΕΠ και δεν είναι αρκετό για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους και, ακόμη περισσότερο, για να δικαιολογήσουν τους κινδύνους μετάδοσης, κατά την άποψή της Bank of America/Merrill Lynch.

“Κούρεμα” καταθέσεων

Όσον αφορά το ενδεχόμενο “κουρέματος” των καταθέσεων, η Bank of America/Merrill Lunch αναφέρει ότι μια τέτοια εξέλιξη “θα μπορούσε να είναι ακόμη χειρότερη”, προσθέτοντας ότι επιβολή ζημιών σε καταθέτες θα αποτελέσει ένδειξη ότι η Ευρωζώνη δεν έχει ξεπεράσει την κρίση.

Σημειώνει ότι το “κούρεμα” των καταθέσεων στην Κύπρο θα μπορούσε να προκαλέσει εκροές καταθέσεων σε άλλες χώρες της περιφέρειας, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπου ο τραπεζικός τομέας δεν έχει ακόμη ανακεφαλαιοποιηθεί και παραμένει εύθραυστος.

Για την ίδια την Κύπρο, το “κούρεμα” των καταθέσεων θα μπορούσε να προκαλέσει απόσυρση καταθέσεων “με πολύ αρνητικές συνέπειες στην
οικονομία, όπως δείχνει το παράδειγμα της σημαντικής εκροής καταθέσεων στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, προσθέτει.

“Το σοκ εμπιστοσύνης που θα υποστεί η Κύπρο, ως ένα περιφερειακό χρηματοοικονομικό κέντρο, θα μπορούσε να έχει σημαντικές μακροπρόθεσμες συνέπειες, επηρεάζοντας το αναπτυξιακό δυναμικό της και, με τη σειρά του, τη δυναμική του χρέους”, προειδοποιεί η Bank of America/Merrill Lunch.

Keywords
Τυχαία Θέματα