ΥΠΕΣ: Στηρίζουμε τους συγγενείς αγνοουμένων και τη ΔΕΑ

16:46 5/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ελάχιστο χρέος και οφειλόμενη τιμή προς τους ηρωικούς νεκρούς μας κατά το προδοτικό πραξικόπημα και την παράνομη, από κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου, τουρκική εισβολή, καθώς και τους αγνοούμενους της κοινότητας της Ασσιας, χαρακτήρισε τη δημιουργία του Πάρκου Πεσόντων και Αγνοουμένων Ασσιας, ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης, καταθέτοντας σήμερα το θεμέλιο λίθο του Πάρκου.

Διαβεβαίωσε παράλληλα τους συγγενείς των αγνοουμένων ότι η Κυβέρνηση στέκεται και θα στέκεται δίπλα τους και πως θα στηρίζει το έργο της Διερευνητικής

Επιτροπή΄ς για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) για διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων.

Ο Υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε τον απέραντο σεβασμό της πολιτείας στους συγγενείς των πεσόντων που στάθηκαν ακλόνητοι, αλλά και προς τους συγγενείς των αγνοουμένων που, ακόμη και 37 χρόνια μετά, εμμένουν με την ίδια αποφασιστικότητα στον αγώνα για να διακριβωθεί η τύχη των δικών τους προσώπων.

«Σαν χείμαρρος έρχονται στη σκέψη μου τα λόγια του Νίκου Λοΐζου, πατέρα του αγνοούμενου Παναγιώτη, ο οποίος 17 χρονών τότε και μαθητής, το απόγευμα εκείνης της μαύρης μέρας, αφού σηκώθηκε από το διάβασμα, δέχθηκε μια σφαίρα στα πλευρά. Από τότε που διαμετακομίστηκε στο νοσοκομείο οι συγγενείς του έχασαν τα χνάρια του. ‘Ωσπου έχει η θάλασσα νερό, όσο ζω, εγώ θα καρτερώ… να μάθω τι απέγινε ο γιός μου πριν πεθάνω’» ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Υπουργός Εσωτερικών.

Ο Υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους «και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να επιταχυνθεί ο ρυθμός της όλης διαδικασίας, έτσι που να αποκατασταθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των συγγενών των αγνοουμένων στην Κύπρο, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Αναφέρθηκε ακολούθως στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για λύση του Κυπριακού, μια λύσης, όπως είπε, που θα διασφαλίζει και θα διαφυλάσσει ένα κράτος με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα στη βάση της πολιτικής ισότητας, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Μιας λύσης δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης, που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και θα επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία. Θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού μας, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων» όπως πρόσθεσε.

Ο Νεοκλής Συλικιώτης επανέλαβε ότι στην πρόσφατη συνάντηση στο Greentree ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε ξεκάθαρα τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, «ότι, δηλαδή, η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού δεν προβλέπει και δεν αποδεχόμαστε, ούτε επιδιαιτησία, ούτε χρονοδιαγράμματα, ούτε και παραβίαση των συγκεκριμένων όρων και προϋποθέσεων που προβλέπουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ αναφορικά με τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για την επίλυση των διεθνών πτυχών του Κυπριακού, αν προηγουμένως δεν υπάρξει συμφωνία στις

Keywords
Τυχαία Θέματα