Βουλή – Προϋπολογισμός 2013: Για ανασχεδιασμό της οργάνωσης της Αστυνομίας έκανε λόγο ο Ιωνάς Νικολάου

17:49 19/12/2012 - Πηγή: OnlyCY


Για την ανάγκη ανασχεδιασμού της οργάνωσης της Αστυνομίας ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματική απέναντι στις ανάγκες της εποχής και να συμβάλει στην αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, έκανε σήμερα λόγο ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωνάς Νικολάου.

Σε ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2013 ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι «αξιολογώντας τις επιδώσεις της απερχόμενης κυβέρνησης, μπορούμε με βεβαιότητα, να

επισημάνουμε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ, όχι μόνο απέτυχαν να εκπληρώσουν τους οικονομικούς και κοινωνικούς στόχους που είχαν υποσχεθεί, αλλά κατάφεραν να καταγράψουν τους χειρότερους δείκτες που κατέγραψε κυβέρνηση από το 1960, με εξαίρεση εκείνους της καταστροφής του 74, και να παραμείνουν στην ιστορία ως η κυβέρνηση με τις χειρότερες επιδόσεις».

Ο κ. Νικολάου επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στα θέματα της ασφάλειας των πολιτών λέγοντας ότι «η ανασφάλεια έγινε συνώνυμο της σημερινής διακυβέρνησης, αφού το έγκλημα εισέβαλε για καλά στις αυλές των σπιτιών μας, στις γειτονιές και στα σχολεία, μέρα μεσημέρι, σε πολυσύχναστους δρόμους, χωρίς να αναγνωρίζει αν το θύμα του εγκλήματος είναι ανίκανος ή ανήμπορος, συνταξιούχος ή απροστάτευτος ηλικιωμένος».

Εξήγησε ακολούθως πως «είναι για αυτό που, με το πρόγραμμα διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη, διεκδικούμε το δικαίωμα να ξαναδώσουμε πνοή στην χαμένη ελπίδα, να επαναφέρουμε και να αποκαταστήσουμε το αίσθημα ασφάλειας στον κάθε ένα από τους πολίτες» λέγοντας πως στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού προωθείται ο ανασχεδιασμός της οργάνωσης της Αστυνομίας, ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματική απέναντι στις ανάγκες της εποχής, την αλλαγή της διοικητικής δομής και λειτουργία της, την αποκέντρωση εξουσιών και την ανακατανομή καθηκόντων, την απαλλαγή των αστυνομικών από μη αστυνομικής φύσεως καθηκόντων, την ανάπτυξη των διευθυντικών δεξιοτήτων των στελεχών της και την αλλαγή του πλαισίου εκπαίδευσης και ανέλιξης στις διευθυντικές θέσεις.

Δήλωσε πως πάνω απ΄ όλα προωθείται ο περιορισμός, της «κρατοκεντρικής» αντίληψης που επικρατεί σήμερα με την συμμετοχή του αρμόδιου υπουργού στη διαδικασία διορισμού, προαγωγών και μεταθέσεων στην Αστυνομία.

Αναφέρθηκε ακολούθως στην ανάγκη Δημιουργίας Κέντρου Ανεξάρτητης Αντεγκληματικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, που θα μελετά την εξέλιξη του εγκλήματος και των γενεσιουργών αιτιών που το προκαλούν και θα καθορίζει τα πρότυπα αντεγκληματικής πολιτικής και βάσει αυτών, τις δράσεις πρόληψης του.

Πρόσθεσε ότι για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς απαιτείται η ενδυνάμωση του νομικού μας οπλοστασίου την παροχή δυνατότητας υποβολής και διερεύνησης ανώνυμων καταγγελιών, την παροχή κινήτρων σε όποιον δίδει πληροφορίες στις αρχές και διευκολύνει τη σύλληψη των πρωταγωνιστών του, την παροχή προστασίας υπαλλήλων ή άλλων προσώπων, που καταγγέλλουν πράξεις διαφθοράς και οργανωμένου εγκλήματος.

Καταλήγοντας ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι η Κύπρος του αύριο, δεν έχει χώρο για ιδεοληψίες, ούτε για αγκυλώσεις και πως «η επιλογή είναι μονόδρομος».

«Χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση της ευρύτερης δυνατής στήριξης, μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, η οποία με ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία, θα μπορεί από την επομένη των εκλογών, να αναλάβει και το βάρος της διακυβέρνησης, με μέτρα που θα υλοποιούνται άμεσα και όχι με υποσχέσεις που θα παραπέμπονται σε χρόνο απροσδιόριστο» ανέφερε.

Keywords
Τυχαία Θέματα