Βουλή – Προϋπολογισμός 2013: «Εμείς δεν επιδιώξαμε το Μνημόνιο», δηλώνει ο Α. Φακοντής

17:49 19/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

«Εμείς δεν επιδιώξαμε το Μνημόνιο, κάποιοι άλλοι το επιζητούσαν και απειλούσαν για την υπογραφή του», είπε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής, προσθέτοντας πως η Κυβέρνηση έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να το αποφύγει, αλλά δυστυχώς δεν βρήκε άλλη πηγή χρηματοδότησης.

Σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό

του 2013, ο κ. Φακοντής είπε ότι η Κυβέρνηση, βάζοντας πάνω από όλα τη σωτηρία του τόπου και του λαού, μετά από σκληρή διαπραγμάτευση πέτυχε το καλύτερο για τον κυπριακό λαό.

Ο κ. Φακοντής αναφέρθηκε στη συνέχεια στη δραματική αύξηση της ανεργίας στην Κύπρο, παραθέτοντας την εκτίμηση του ΑΚΕΛ για τους λόγους που οδήγησαν στην αύξηση αυτή.

Όπως είπε, βασικοί παράγοντες είναι η ύφεση της κυπριακής οικονομίας, η αποδυνάμωση της αναπτυξιακής πορείας και η αδυναμία της να δημιουργήσει θέσεις εργασίας ίσες με τον αριθμό/ό των ατόμων που ζητούν και μπορούν να εργαστούν.

Επίσης, στους παράγοντες περιλαμβάνεται η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και η κινητικότητα που επιβάλλεται σε αυτή με αποτέλεσμα οι κοινοτικοί εργαζόμενοι στην Κύπρο να ξεπερνούν τις 150 χιλιάδες. Ως τρίτο παράγοντα της αύξησης της ανεργίας, ο κ. Φακοντής αναφέρθηκε στη μεγάλη έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια, ο κ. Φακοντής ανέφερε ότι δεν είναι δικαιολογημένη η ισοπεδωτική κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση για τις ενέργειες της Κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της ανεργίας, καθώς «η Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια έχει καταβάλει και συνεχίζει να καταβάλλει τιτάνιες προσπάθειες για να περιορίσει το μέγεθος του προβλήματος, με σωρεία αποφάσεων και μέτρων που στοχεύουν στην ανάπτυξη, στην ενίσχυση της απασχόλησης, στη δημοσιονομική εξυγίανση της κυπριακής οικονομίας και στη μείωση της ανεργίας».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Φακοντής ανέφερε ότι η Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια «απέδειξε έμπρακτα ότι πρόκειται για Κυβέρνηση φιλολαϊκή και κοινωνικά ευαίσθητη. Στην πενταετία αύξησε το ύψος των κοινωνικών παροχών κατά 40%», πρόσθεσε.

Οσον αφορά στα ποσοστά υλοποίησης του αναπτυξιακού προϋπολογισμού του Υπουργείου Συγκοινωνιών, ο κ. Φακοντής είπε πως αυτά είναι πάρα πολύ ψηλά «πράγμα που καταδεικνύει ότι η Κυβέρνηση περιλαμβάνει στους προϋπολογισμούς της νοικοκύρεμα και στοχευμένα ώριμα έργα τα οποία υλοποιούνται και δεν μένουν στα χαρτιά».

Keywords
Τυχαία Θέματα