Βγενόπουλος: Τεράστιο λάθος η πρόσληψη της PIMCO

17:05 4/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τεράστιο λάθος χαρακτηρίζει την πρόσληψη της PIMCO για τον υπολογισμό των αναγκών αναχρηματοδότησης των κυπριακών τραπεζών, ο πρόεδρος της Marfin Investment Group (MIG) Ανδρέας Βγενόπουλος

«Η παράδοση της έκθεσης της PIMCO οριστικοποιεί πλέον δύο συμπεράσματα:

Η πρόσληψη της PIMCO ήταν ένα τεράστιο λάθος, ενώ η θέση μου εδώ και 15 μήνες ότι έπρεπε άμεσα (από τότε) να προσληφθεί η BLACKROCK ήταν σωστή. Βέβαια, πολλοί από αυτούς που κάνουν κριτική σήμερα κατά της διαδικασίας της PIMCO πολέμησαν και αυτοί τις προτάσεις μου με τη λογική ‘σιγά μην κάνουμε αυτό που πρότεινε ο Βγενόπουλος’ β. Τα χαρτοφυλάκια και οι κεφαλαιακές ανάγκες μεταξύ Τρ. Κύπρου και Λαϊκής δεν έχουν μεγάλες διαφορές, εάν δε συνυπολογίσει κανείς ότι η κρατική Λαϊκή εδώ και 15 μήνες μεγαλώνει διαρκώς τις ζημιές της λόγω ανεπάρκειας και ευθυνοφοβίας των Διοικήσεών της, το συμπέρασμα είναι ότι στο τέλος του 2011 η Λαϊκή ήταν σε καλύτερη κατάσταση από την Τρ. Κύπρου», αναφέρει.

Προσθέτει ότι με αυτό τον τρόπο «μένουν ηθικά και νομικά έκθετοι αυτοί που δυσφήμησαν και κρατικοποίησαν την Λαϊκή, ενώ μεταχειρίσθηκαν προνομιακά και με απίστευτες διακρίσεις την Τρ. Κύπρου

Αναφέρει επίσης ότι η χωρίς τεκμηρίωση δυσφήμιση των τραπεζών και των τραπεζιτών έχει απαξιώσει την εικόνα του τραπεζικού συστήματος εντός αλλά και εκτός Κύπρου.

«Όταν οι επίσημοι και μη εκπρόσωποι της Κύπρου δημιούργησαν την εικόνα της δήθεν ανεπάρκειας και σκανδάλων των τραπεζών, ξεκινώντας με τη γελοιότητα της δήθεν ευθύνης των ομολόγων και καταλήγοντας σε επιμέρους μεμονωμένα σκάνδαλα τραπεζιτών που διαφημίζονται μεν αλλά δεν καταλήγουν στην Ποινική Δικαιοσύνη δε, περιμένει κανείς λογικός άνθρωπος σεβασμό και λογική μεταχείριση από αλλοδαπούς συμβούλους και ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα;», διερωτάται.

Προσθέτει ότι προφανώς και στις κυπριακές τράπεζες έχουν γίνει λάθη, εκφράζοντας την άποψη ότι αυτά είναι πολύ λιγότερα, από τις περισσότερες ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες. Όπως αναφέρει, εάν στην Ελλάδα είχε ακολουθηθεί η ίδια τακτική απαξίωσης, οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαζόντουσαν 15-20 δις ευρώ επί πλέον και η Ελλάδα θα είχε καταστραφεί.

«Αυτό επιθυμούν ορισμένοι για την Κύπρο; Επίσης και στις κυπριακές τράπεζες πιθανόν να υπάρχουν ορισμένες μεμονωμένες περιπτώσεις απάτης, δόλου και προσωπικού οφέλους ορισμένων στελεχών. Πόσο δύσκολο είναι πια αυτές οι περιπτώσεις να παραπεμφθούν προς εξέταση στην αρμόδια Ποινική Δικαιοσύνη, ώστε το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα να ανακτήσει την αξιοπιστία του για να μπορέσει να υπερασπίσει σωστά και χωρίς στίγματα τον ιδιωτικό του χαρακτήρα και τα συμφέροντα της Κυπριακής οικονομίας;», διερωτάται.

Διερωτάται επίσης ποιοί ωφελούνται από το χαρακτηρισμό απλών δανείων, που κατέστησαν προβληματικά λόγω της κρίσης, σε πιθανά «σκάνδαλα», προσθέτοντας ότι η αερολογία ορισμένων πολιτικών και ο λαϊκισμός ορισμένων ΜΜΕ δηλητηριάζουν την εικόνα των τραπεζών και εν τέλει οδηγούν την Κυπριακή οικονομία σε καταστροφή.

Παράλληλα ο κ. Βγενόπουλος ζητά έστω και τώρα, άμεσα να ληφθούν ορισμένες σωστές αποφάσεις για να μειωθούν οι επιπτώσεις και το μέγεθος της καταστροφής.

Όπως αναφέρει, πρέπει η Κυβέρνηση, το πολιτικό σύστημα, η Κεντρική Τράπεζα και οι Διοικήσεις των τραπεζών με ειλικρινή και αρμονική συνεργασία να υιοθετήσουν μια συγκεκριμένη στρατηγική αντιμετώπισης των σημερινών προκλήσεων και να δουλέψουν σκληρά και με συνέπεια για την αντιμετώπισή τους.

Προσθέτει επίσης ότι πρέπει η Λαϊκή να ανακτήσει άμεσα τον ιδιωτικό της χαρακτήρα που της αφαιρέθηκε παράλογα, άδικα και παράνομα, ώστε να μειώσει τις ζημιές της και να αναζητήσει λιγότερα κεφάλαια από το κράτος, μεταξύ άλλων και προσελκύοντας ένα μεγάλο ποσοστό ιδιωτικών κεφαλαίων με την υιοθέτηση κινήτρων αντιστοίχων με την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Αναφέρει επίσης ότι πρέπει όλες οι κυπριακές τράπεζες να προσλάβουν απευθείας την BLACKROCK για να προχωρήσει σε αναλυτική έρευνα των πραγματικών κεφαλαιακών τους αναγκών, ανεξάρτητα με το τι κάνει η Κυπριακή Πολιτεία και η Τρόικα ή το ΔΝΤ, ώστε να υπάρξει τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία απέναντι σε θεωρητικές ασκήσεις και μοντέλα που απειλούν, όπως αναφέρει να καταστρέψουν την Κύπρο.

Παράλληλα, προσθέτει, πρέπει να συνταχθούν και τα τελικά επιχειρηματικά σχέδια της (εκ νέου ιδιωτικής) Λαϊκής και της Τρ. Κύπρου που να λαμβάνουν υπόψη τους το χαρακτήρα της Κύπρου ως διεθνούς χρηματοπιστωτικού κέντρου αλλά και την προσδοκώμενη απόδοση των νέων μεγάλων κεφαλαίων που θα επενδυθούν. Οι τράπεζες της Κύπρου, αναφέρει, έχουν την τεχνογνωσία να ετοιμάσουν αυτά τα σχέδια εσωτερικά και να τα υποβάλλουν προς έγκριση στην ΚΤΚ. Από τα επιχειρηματικά αυτά σχέδια, συμπληρώνει, θα προκύψει η υπολογιζόμενη μελλοντική κερδοφορία με τρόπο τραπεζικό και λογικό και αντίστοιχα με την ικανότητα απορροφήσεως πιθανών μελλοντικών επισφαλειών θα πρέπει να μειωθούν οι σημερινές ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης.

Ζητά επίσης όπως οι κυπριακές τράπεζες πρέπει να κάνουν ένα εκτεταμένο road-show σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και να εξηγήσουν όλα τα σύγχρονα συστήματα που έχουν υιοθετηθεί και τις διαδικασίες που ακολουθούνται αυστηρά εδώ και χρόνια για την αποφυγή ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

«Είναι τόσο αυστηρά τα συστήματα και οι διαδικασίες που καθιερώσαμε στην Λαϊκή, και είμαι βέβαιος ότι τα ίδια περίπου ισχύουν και για τις άλλες τράπεζες, ώστε οι παρουσιάσεις θα είναι πειστικές», αναφέρει.

Προσθέτει ότι, επειδή με τη λήξη της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης στις κυπριακές τράπεζες θα τοποθετηθούν monitoring trustees όπως και στις ελληνικές, μπορεί να συμφωνηθεί ότι μια από τις ειδικές τους εξουσίες θα είναι και η επίβλεψη αυτών των διαδικασιών.

Εκφράζει την πεποίθηση ότι με αυτές τις ενέργειες και επιχειρήματα θα ξεπερασθούν οι σημερινές επιφυλάξεις των Ευρωπαίων εταίρων και όχι με τις δηλώσεις περί ύπαρξης του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου που οδηγούν στην αμφισβήτηση αν εφαρμόζεται ή όχι. Προσθέτει παράλληλα ότι είναι χρήσιμο να εξαφανισθούν από το προσκήνιο και παρασκήνιο της Κύπρου τα οποιαδήποτε κατάλοιπα της περιόδου Μιλόσεβιτς, γιατί «η γυναίκα του Καίσαρος δεν αρκεί να είναι τίμια πρέπει να φαίνεται και τίμια».

Keywords
Τυχαία Θέματα