Τρόπους εξόδου προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας από την Τουρκία αναζητούν Σύροι πρόσφυγες

18:32 5/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η τουρκική ακτοφυλακή έσωσε ανοικτά του Κουσάντασι 51 Σύρους πρόσφυγες όταν η λέμβο στην οποία επέβαιναν ανατράπηκε από την ελληνική ακτοφυλακή, υποστηρίζουν σήμερα δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο.

Η Τούρκιγιε γράφει ότι οι 51 πρόσφυγες προέρχονται από το στρατόπεδο προσφύγων στο Χατάϊ της Τουρκίας και το επεισόδιο συνέβη όταν προσπάθησαν με τη λέμβο τους να διαφύγουν στην Τουρκία. Από αυτούς 11 ήταν γυναίκες και 6 παιδιά. Ολοι προσπαθούσαν να μεταβούν στη Σάμο έχοντας πληρώσει στους δουλεμπόρους 400-500 ευρώ. Όταν η λέμβος τους ανετράπη, αναφέρεται, έπεσαν στη θάλασσα.

Οι ίδιοι είπαν «αν δεν ερχόντουσαν οι Tούρκοι θα πεθαίναμε. Τη λέμβο μας τη βύθισε η ελληνική Ακτοφυλακή» .

Η Ζαμάν γράφει ότι όταν ανετράπη η λέμβος τους ανοικτά του Κουσάντασι και ζητήθηκε βοήθεια από το ελληνικό Λιμενικό, αυτό δεν ενδιαφέρθηκε και οι πρόσφυγες διεσώθησαν από τουρκικό Λιμενικό. Δύο από τους πρόσφυγες που διεσώθησαν, προστίθεται, ο Μουχαμέτ Χασάν και ο Αχμέτ Ελ-Σαλέμ ισχυρίστηκαν πως τη λέμβο τους τη βύθισε η ελληνική ακτοφυλακή. Στο θέμα αναφέρεται και η Χουριέτ.

Στο μεταξύ, η Ακσιάμ με τίτλο «Κανένας δεν μπορεί να σε σταματήσει όταν περάσεις τον Εβρο» γράφει ότι μόνο κατά τον μήνα Αύγουστο 100.000 Σύριοι εγκατέλειψαν την χώρα τους, σημειώνοντας ότι οι πλουσιότεροι διαφεύγουν μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη, ενώ στα στρατόπεδα προσφύγων μεγαλώνει μια γενιά γεμάτη μίσος.

Σύριος ονόματι Αλί Τζεμάλ εξήγησε τα όσα έζησε στο πρακτορείο Ρόιτερς στη Σουηδία όπου έγινε αποδεκτό το αίτημά του για άσυλο. Όπως ανέφερε, πέρασε ένα ποτάμι (τον Έβρο) και τότε κάποιος του είπε «Τώρα πλέον κανείς δεν μπορεί να σε σταματήσει, είσαι στην Ευρώπη». Ο Τζεμαλ είναι ένας από τους 1.855 Σύρους που είχαν αποταθεί μεταξύ Ιανουαρίου-Ιουνίου 2012 στην Σουηδία.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα αύξησε τον έλεγχο στα σύνορα με την Τουρκία και παρά το γεγονός ότι σταμάτησε 2.400 άτομα η Eurostat ανακοίνωσε ότι 12.325 Σύροι ζήτησαν άσυλο σε χώρες μέλη της ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα