ΥΠΕΞ: Η Κύπρος πρέπει να στηρίξει τις αλλαγές στον αραβικό κόσμο

18:22 5/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Κύπρος έχει την ευθύνη να στηρίξει τις αλλαγές στον αραβικό κόσμο, λόγω των ιστορικών δεσμών που τη συνδέουν με τις χώρες της περιοχής, δήλωσε σήμερα η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή.

«Χωρίς να παρεμβαίνει στην πολιτική ζωή κυρίαρχων κρατών, η Κύπρος επιθυμεί και πρέπει να συμβάλει ενεργά, σε επίπεδο διμερές και πολυμερές, εντός της ΕΕ και όχι μόνο, στη διαδικασία της δημοκρατικής, οικονομικής και κοινωνικής

μετάβασης» και θα το πράξει αυτό, προασπιζόμενη αρχές όπως η απόρριψη της χρήσης βίας εναντίον των λαών και η υπεράσπιση θεμελιωδών δικαιωμάτων, υπογράμμισε η Υπουργός.

Μιλώντας ενώπιον της τακτικής συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, που πραγματοποιείται στο Κάιρο, και σημειώνοντας ότι έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από το ξέσπασμα της Αραβικής Ανοιξης, η Υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό η δύσκολη αυτή μετάβαση να γίνει με τάξη.

Παρατηρώντας ότι οι λαοί της Τυνησίας, της Αιγύπτου, της Λιβύης και της Υεμένης περνούν μια ομαλή και χωρίς αποκλεισμούς διαδικασία μετάβασης, η κ. Μαρκουλλή σημείωσε ότι αυτό δεν συμβαίνει και στη Συρία.

Είπε επίσης ότι η ΕΕ εξακολουθεί να ανησυχεί για τις δευτερογενείς επιδράσεις της συριακής κρίσης σε γειτονικές χώρες, και ιδίως στο Λίβανο.

Η ΕΕ σε στενή συνεργασία με τον Αραβικό Σύνδεσμο, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών που καταβάλλονται διεθνώς για να δοθεί τέλος στην εκρηκτική κατάσταση στη Συρία, και είναι αποφασισμένη να εντείνει τις προσπάθειές της, ώστε η πολιτική μετάβαση που θα αντικατοπτρίζει τις πραγματικές προσδοκίες του λαού της Συρίας, να αρχίσει γρήγορα και να οδηγήσει σε σταθερότητα και αποφυγή της θρησκευτικής βίας στη Συρία, υπογράμμισε η κ. Μαρκουλλή.

Ο αραβικός κόσμος, είπε η Υπουργός, είναι στρατηγικού ενδιαφέροντος για την ΕΕ, εξηγώντας ότι η νέα Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας έχει χτιστεί στη βάση τριών πυλώνων: Διοχέτευση περισσότερων οικονομικών πόρων στη περιοχή, για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, ώστε να «κινηθούν» οι επιχειρήσεις και να δημιουργηθούν υποδομές. Περισσότερη στήριξη, ιδιαίτερα στους νέους και τις επιχειρήσεις, για να επωφεληθούν από τις εκπαιδευτικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες που προσφέρει η ΕΕ. Πρόσβαση στην αγορά, δηλαδή, στήριξη μέσω του εμπορίου, για ανάπτυξη των οικονομιών του αραβικού κόσμου.

Η κ. Μαρκουλλή εξέφρασε την άποψη ότι η συνεργασία και ο διάλογος μεταξύ της ΕΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, θα πρέπει να ενταθεί, να ενισχυθεί και να θεσμοθετηθεί, ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

Οπως ανέφερε η Υπουργός, τα προγράμματα Εγκαιρης Προειδοποίησης και Αντιμετώπισης Κρίσεων, διπλωματικής κατάρτισης και κατάρτισης σε θέματα παρατήρησης εκλογών, προχωρούν, ενώ τα ανθρώπινα δικαιώματα και η κοινωνία των πολιτών, η χειραφέτηση των γυναικών, η συνεργασία σε θέματα ενέργειας, ο τουρισμός, η αλιεία, η συνεργασία σε νομικά ζητήματα και ο πολιτισμός, είναι επίσης τομείς πολλά υποσχόμενοι για τη συνεργασία της ΕΕ με τον Αραβι

Keywords
Τυχαία Θέματα