Τρεις πολυκατοικίες στους συνοικισμούς Λατσιών κατεδαφίζονται με προοπτική ανέγερσης δύο νέων

16:20 15/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τρεις πολυκατοικίες στους Συνοικισμούς Αγίου Ελευθερίου, Αποστόλου Ανδρέα και Αποστόλου Λουκά στα Λατσιά κρίθηκαν κατεδαφιστέες και οι 18 οικογένειες που διέμεναν εκεί μεταφέρθηκαν σε ενοικιαζόμενα υποστατικά. Για τη στέγαση των οικογενειών αυτών θα ανεγερθούν δύο νέες πολυκατοικίες, ενώ άλλες 36 πολυκατοικίες στους τρεις συνοικισμούς θα επιδιορθωθούν.

Η ασφάλεια των πολυκατοικιών στους συνοικισμούς των Λατσιών συζητήθηκε εκ νέου σήμερα από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων.

Μετά τη συνεδρία, η Πρόεδρος της Επιτροπής Σκεύη Κουκουμά ανέφερε

ότι και με το μάτι μπορούσες να διαπιστώσεις ότι υπήρχε πρόβλημα στις τρεις πολυκατοικίες που κρίθηκαν κατεδαφιστέες και ανέφερε ότι οι οικογένειες που διέμεναν σε αυτές μεταφέρθηκαν σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα.

Πρόσθεσε ότι το κόστος των ενοικίων για τις οικογένειες αυτές ανέρχεται στις 7.500 ευρώ το μήνα και υπολογίζεται ότι θα καταβάλλεται για τρία χρόνια, μέχρι να ανεγερθούν οι δύο πολυκατοικίες στις οποίες θα στεγαστούν.

Η κ. Κουκουμά είπε ότι οι διαδικασίες για την ανέγερση των δύο πολυκατοικιών προχωρούν, με τις διαδικασίες κατεδάφισης των τριών πολυκατοικιών να προηγούνται.
Περαιτέρω είπε ότι ετοιμάστηκε εγχειρίδιο με βάση το οποίο ελέγχεται η ασφάλεια των πολυκατοικιών, το οποίο δεν προβλέπει για αντισεισμικότητα και τη στήριξη των πολυκατοικιών με τα σημερινά δεδομένα και ανέφερε πως πρέπει να γίνουν πρόνοιες για την αντισεισμικότητα των πολυκατοικιών αυτών.

Πρόσθεσε ότι τώρα διενεργείται τεχνική μελέτη.

«Όταν ολοκληρωθούν όλες οι μελέτες θα πρέπει να εξετασθεί εάν πραγματικά αξίζει να γίνουν επισκευές ή εάν είναι καλύτερα να προχωρήσουν σε κατεδαφίσεις και αναδόμηση», συνέχισε η κ. Κουκουμά.

Απαντώντας σε ερώτηση, η Πρόεδρος της Επιτροπής είπε πως το κόστος των επισκευών είναι άγνωστο και διευκρίνισε ότι θα γίνουν επισκευές και όχι ανακαινίσεις, γεγονός που δεν ικανοποιεί την Επιτροπή επειδή οι συνοικισμοί χρειάζονται αναβάθμιση, καθώς παρουσιάζουν αντιαισθητική εικόνα.

Η κ. Κουκουμά ανέφερε επίσης ότι το κόστος για τις δύο νέες πολυκατοικίες προς το παρόν είναι άγνωστο, ενώ εξέφρασε ανησυχία για την εκδοχή η απόφαση που λήφθηκε από την Τρόικα για τερματισμό στην ανέγερση οικισμών να συγκρούεται με την ανέγερση των δύο πολυκατοικιών.

Εξήγησε ότι στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2014 περιλήφθηκε κονδύλι για τις δύο πολυκατοικίες και διευκρίνισε πως θα κατεδαφιστούν τρεις και θα ανεγερθούν δύο, επειδή τα νέα σχέδια θα προβλέπουν πέραν των 18 διαμερισμάτων στις δύο πολυκατοικίες.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε ότι η Επιτροπή μετά από μήνες συζητήσεων έχει ενώπιον της αποτέλεσμα για την κατάσταση των προσφυγικών οικισμών στο δήμο Λατσιών. Πρόσθεσε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα για ανέγερση των δύο πολυκατοικιών προκειμένου οι κάτοικοι να μην αφεθούν στην πορεία του αγνώστου.

Ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι δεν αρκείται στις προφορικές διαβεβαιώσεις που δόθηκαν στην Επιτροπή για τις πολυκατοικίες που χρειάζονται επισκευή, αλλά απαιτεί να κατατεθούν οι μελέτες για τη στατική επάρκεια τους, επειδή, όπως είπε, θεωρεί ότι η Βουλή πρέπει να πεισθεί για την καταλληλότητα αυτών των πολυκατοικιών.

Αναφέροντας ότι από την προηγούμενη Κυβέρνηση επιλέγηκε η οδός της επιδιόρθωσης των πολυκατοικιών, είπε πως υπάρχουν περιθώρια στο πλαίσιο ευρύτερου σχεδιασμού, ακόμα με ενέργειες προς αγορά οικιστικών μονάδων, να καλυφθούν οι ανάγκες των προσφύγων.

Ο Δήμαρχος Λατσιών Παναγιώτης Κυπριανού δήλωσε ότι τα αποτελέσματα από τους στατικούς ελέγχους που έγιναν στους συνοικισμού καταλήγουν ότι οι τρεις πολυκατοικίες είναι μη επισκευάσιμες και θα κατεδαφιστούν και στη θέση τους να ανεγερθούν νέες.
Εξέφρασε ευαρέσκεια για το ενδιαφέρον της Επιτροπής Προσφύγων για το θέμα της ασφάλειας των προσφύγων δημοτών που διαμένουν σε προσφυγικούς οικισμούς.

Απαντώντας σε ερώτηση ο Δήμαρχος Λατσιών ανέφερε ότι το Τμήμα Πολεοδομίας δεσμεύτηκε ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα θα προχωρήσει στην επισκευή των πολυκατοικιών που κρίθηκαν επισκευάσιμες.

Διευκρίνισε ότι οι τρεις πολυκατοικίες δεν κρίθηκαν επικίνδυνες, αλλά μη επισκευάσιμες επειδή το κόστος επισκευής τους είναι απαγορευτικό.

Ανέφερε ακόμα ότι από τις τρεις πολυκατοικίες μετακινήθηκαν 18 οικογένειες, ενώ άλλες 70 οικογένειες διαμένουν στις πολυκατοικίες που χρειάζονται επισκευή.

Keywords
Τυχαία Θέματα