Α.Μαυρογιάννης: Η κρίση δεν σημαίνει εκπτώσεις στη λύση

15:47 15/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Συνέντευξη του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, Ανδρέα Μαυρογιάννη, με εκτεταμένες αναφορές στο Κυπριακό, δημοσιεύει σήμερα το δελτίο κοινοτικής επικαιρότητας «Αgence Europe» στην οποία τονίζει ότι η κρίση δεν συνεπάγεται εκπτώσεις στο Κυπριακό, δηλώνει ότι η ε/κ πλευρά δεν θέλει να επαναλάβει τις τεχνικές που δεν απέδωσαν, χαρακτηρίζει τυπικές τις δικοινοτικές συνομιλίες και σημειώνει ότι η ιδέα είναι να έχουμε ένα κανονικό κράτος στο εσωτερικό της Ε.Ε. και όχι ένα κράτος που θα είναι ο δούρειος

ίππος ενός κράτους μη- μέλους (της Τουρκίας).

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου εάν η οικονομική κρίση αποτελεί μία καλή ευκαιρία για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα διχοτόμησης του νησιού, ο κ. Μαυρογιάννης απαντά «όχι. Το αντίθετο. Δεν πρέπει κανείς να θεωρήσει ότι επειδή διανύουμε περίοδο κρίσης, θα κάνουμε εκπτώσεις στις βασικές προϋποθέσεις που θέτει η ελληνοκυπριακή κοινότητα για την επίτευξη λύσης». Πρόσθεσε ότι οι πολίτες είναι πολύ διστακτικοί, πολύ επιφυλακτικοί, κάτι που μειώνει σε απίστευτο βαθμό τις δυνατότητες χειρισμών του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Κάθε απόφαση πρέπει να περάσει από δημοψήφισμα και υπάρχει ο κίνδυνος εάν δεν προσέξουμε ιδιαίτερα να έχουμε ποσοστά απόρριψης ακόμα πιο μεγάλα από την τελευταία φορά», τονίζει.

Σε άλλη ερώτηση κατά πόσον η κυπριακή Κυβέρνηση εργάζεται πάνω σε ένα νέο σχέδιο για λύση, ο Πρέσβης σημειώνει ότι «εργαζόμαστε για μία επανέναρξη της διαδικασίας για εξεύρεση λύσης. Δεν θέλουμε να επαναλάβουμε τις τεχνικές λύσης του παρελθόντος, που δεν απέδωσαν… Έχουμε ανάγκη να κάνουμε αποφασιστικά βήματα προς την κατεύθυνση της λύσης και εργαζόμαστε πολύ για να αλλάξουμε την κατάσταση».

Συνεχίζοντας σημείωσε ότι «προσπαθούμε να εντάξουμε το πρόβλημα σε ένα πλαίσιο άλλοτε πιο στενό, στο εσωτερικό της χώρας, και άλλοτε πιο ευρύ, στο γεωπολιτικό πλαίσιο της περιοχής, εμπλέκοντας όλους τους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Γνωρίζουμε όλοι ότι το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην Άγκυρα. Συζητάμε με τον κ. Ερογλου στο πλαίσιο των διακοινοτικών συνομιλιών, που δεν έχουν κανένα νόημα, είναι τυπικές. Δεν λέω ότι αυτό δεν έχει σημασία, όμως δεν υπάρχει έτσι μία πραγματική δυνατότητα να καταλήξουμε σε λύση γιατί ο βασικός παράγοντας και υπεύθυνος για τη μη – λύση δεν κάθεται στο τραπέζι».

Είναι, σημείωσε περαιτέρω ο κ. Μαυρογιάννης «η Τουρκία αυτή που παίρνει τις αποφάσεις αλλά εμείς συζητάμε με αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να δεσμευθούν πραγματικά». Γι αυτό, συνέχισε, «θα ήταν ουσιαστικό να αλλάξουμε το πλαίσιο στο οποίο λειτουργούμε και επ’ αυτού ψάχνουμε μία λύση, από αυτή την ανάγκη προέρχεται η ιδέα να υπάρξουν διαπραγματευτές από τις δύο πλευρές με πλήρεις εξουσίες για διαπραγμάτευση, άνθρωποι που θα εκπροσωπούν πραγματικά τα συμφέροντα των δύο κοινοτήτων».

Σύμφωνα με τον κ. Μαυρογιάννη, χρειάζεται να έχουν πλήρη πρόσβαση εκεί που πρέπει, για παράδειγμα ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής πρέπει να μπορεί να πάει στην Άγκυρα και να συζητήσει με αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις. Επισήμανε ωστόσο ότι η κρίση δεν επιτρέπει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το επιτελείο του να επικεντρωθεί απόλυτα σε αυτό το ζήτημα γι’ αυτό χρειαζόμαστε ένα minimum χρόνου.

Ερωτηθείς κατά πόσον η Τουρκία θα ήταν ευνοϊκή σε αυτό το είδος της διαπραγμάτευσης, ο κ. Μαυρογιάννης απαντά ότι «η Τουρκία δίνει σημάδια που είναι θετικά: υποστηρίζει ότι είναι έτοιμη να δεσμευθεί. Όμως με την Τουρκία αυτό συνέβαινε πάντοτε. Πάντοτε δηλώνει ότι υποστηρίζει την εξεύρεση λύσης, αλλά όταν ερχόμαστε σε πιο συγκεκριμένα ζητήματα, δεν υπάρχει κάτι. Ελπίζω ότι αυτή τη φορά θα είναι πιο σοβαρή, πιο εποικοδομητική», ανέφερε.

Σε άλλη ερώτηση εάν κατά την άποψή του η Ε.Ε, θα έπρεπε να παίξει ένα ρόλο πιο σημαντικό στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, ο Πρέσβης δηλώνει ότι «για τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και για την ίδια την Ε.Ε. ως οργανισμό, είναι ουσιαστικής σημασίας να παραμείνει η Κυπριακή Δημοκρατία ένας εταίρος αξιόπιστος, σοβαρός, υπεύθυνος, που παίζει πλήρως το ρόλο του και δεν είναι εξουδετερωμένος. «Σήμερα, η συζήτηση δεν είναι να αντικαταστήσουμε τα Ηνωμένα Εθνη με την Ε.Ε. Η Κύπρος είναι κράτος μέλος της Ε.Ε. Κατά συνέπεια εξ’ ορισμού η Ε.Ε. αποτελεί μέρος των απαραίτητων εταίρων για την επίλυση του προβλήματος. Έχουμε απομακρυνθεί από την περίοδο των πειραματισμών πριν από μερικά χρόνια, όταν η Επιτροπή έλεγε « ακούστε, συμφωνήστε και θα τα βρούμε».

Η λύση του κυπριακού προβλήματος, τόνισε, πρέπει να είναι σύμφωνη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ίσως με μία μεταβατική περίοδο για την εφαρμογή, όμως η ιδέα είναι να έχουμε ένα κανονικό κράτος στο εσωτερικό της Ε.Ε. και όχι ένα κράτος που θα είναι ο δούρειος ίππος ενός κράτους μη- μέλους (της Τουρκίας).

Τέλος, σε ερώτηση της δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο της διχοτόμησης του νησιού ο κ. Μαυρογιάννης απαντά ότι «είναι αδιανόητο. Δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ με αυτό και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την επανένωση του νησιού. Για εμάς δεν αποτελεί επιλογή. Το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι η διανομή των εξουσιών ανάμεσα στις κοινότητες. Το πραγματικό πρόβλημα είναι η Τουρκία που θεωρεί ότι έχει δικαιώματα πάνω στην Κύπρο. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι θα έχουμε δύο κράτη στην Κύπρο. Οι Τουρκοκύπριοι είναι συμπατριώτες μου και πρέπει να χτίσω το μέλλον μου μαζί τους, χωρίς καμία διάκριση σε ατομικό επίπεδο και κάνοντας όλα όσα χρειάζονται σε συλλογικό επίπεδο. Χρειάζονται βιώσιμες συμφωνίες που θα επιτρέψουν στις δύο κοινότητες να ζήσουν μαζί και μάλιστα η μία δίπλα στην άλλη, εάν αυτό χρειάζεται. Όμως πάντα στο πλαίσιο της επανένωσης του νησιού».

Keywords
Τυχαία Θέματα