Έγγραφο με προτάσεις και εισηγήσεις για την οικονομία κατέθεσε στο Εθνικό ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ

16:04 15/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το ΚΣ ΕΔΕΚ κατέθεσε στο Εθνικό Συμβούλιο έγγραφο με τις προτάσεις και τις εισηγήσεις του για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, είπε ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιαννάκης Ομήρου.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της πολύωρης συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Ομήρου είπε ότι πέραν της ενημέρωσης και συζήτησης που υπήρξε σε ό,τι αφορά τις διαφαινόμενες εξελίξεις του Κυπριακού, έγινε μια εκτεταμένη συζήτηση γύρω από τα θέματα της οικονομίας και

κάθε πλευρά κατέθεσε τις προτάσεις και τις εισηγήσεις της για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

«Από πλευράς ΕΔΕΚ έχω καταθέσει ένα έγγραφο, στο οποίο καταθέτουμε τις προτάσεις και τις εισηγήσεις μας για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Πρώτος στόχος ασφαλώς είναι η στοιχειώδης σταθεροποίηση του οικονομικού κλίματος, περιλαμβανομένου και του χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπου τα προβλήματα είναι κατεπείγοντα και χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση, με ιδιαίτερη έμφαση στην Τράπεζα Κύπρου η οποία πρέπει να διασωθεί και πρέπει να αποτελέσει ξανά την ατμομηχανή του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος», συμπλήρωσε.

Απ’ εκεί και πέρα, συνέχισε ο κ. Ομήρου, «η δική μας η θέση είναι ότι δεδομένου ότι το μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση θα οδηγούν σε αυτοτροφοδοτούμενους φαύλους κύκλους ύφεσης, εκτίναξης της ανεργίας, ανεξέλεγκτου δημόσιου χρέους και κοινωνικής δυστυχίας, αλλά και δεδομένου ότι η παραμονή στο μνημόνιο και τη σύμβαση, οδηγούν σε ελαττωμένη εθνική και κρατική κυριαρχία που έχει άμεση σχέση και με τη διαχείριση του εθνικού μας θέματος και την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της χώρας, περιλαμβανομένου του φυσικού αερίου, θα πρέπει να επιδιωχθεί η τάχιστη έξοδος από το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση».

«Και έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις και θα καταθέσουμε πολύ προσεχώς, πολύ σύντομα, ένα ολοκληρωμένο έγγραφο, πολύ πιο εκτεταμένο από αυτό που καταθέσαμε σήμερα, για το πώς θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Τώρα, στο θεμελιακό ερώτημα, παραμονής στο ευρώ ή έξοδος από την ευρωζώνη η απάντηση μας είναι ότι είμαστε αρνητικοί σε έξοδο από την ευρωζώνη για τους λόγους, τους οποίους έχουμε εκθέσει, ότι δηλαδή, πρώτον υπάρχει ένα τεράστιο , θεσμικό, νομικό ζήτημα ότι οι δέκα χώρες που έχουν ενταχθεί το 2004 στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν υποχρέωση όταν πληρούν τις προϋποθέσεις να ενταχθούν και στη ζώνη του ευρώ και δεν υπάρχει μηχανισμός εξόδου από την ευρωζώνη, αν δεν υπάρξει και έξοδος από την ΕΕ», συμπλήρωσε.

Και δεν επιλέγουμε, είπε, για πολιτικούς λόγους την έξοδο από την ΕΕ.

«Λόγοι για τους οποίους υποστηρίξαμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια για να ενταχθεί η Κύπρος στην ΕΕ, κυρίως πολιτικοί λόγοι, εξακολουθούν να υφίστανται. Απ’ εκεί και πέρα υπάρχουν και οικονομικοί λόγοι. Είμαστε μια χώρα κατ’ εξοχήν εισαγωγική. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα αγαθά και τα προϊόντα που εισάγουμε, όπως είναι το πετρέλαιο, όπως είναι η διατροφική αλυσίδα, όπως είναι τα φάρμακα, σε περίπτωση επανόδου στο πρώην εθνικό νόμισμα, στη λίρα δηλαδή, θα σημαίνει ότι θα έχουμε μια τρομακτική αύξηση σε ό,τι αφορά τα εισαγόμενα προϊόντα, επιπλέον οι καταθέσεις, οι αποταμιεύσεις, τα ταμεία προνοίας, θα απολέσουν δύναμη, δηλαδή θα υπάρξει ένα νέο κούρεμα», πρόσθεσε.

Άρα, λοιπόν, τα πλεονεκτήματα εξόδου από το ευρώ, συνέχισε ο κ. Ομήρου, είναι πολύ λιγότερα από την παραμονή μας στο ευρώ.

«Συνεπώς, η απάντηση μας σε αυτό το ερώτημα είναι παραμένουμε στη ζώνη του ευρώ και οργανωνόμαστε στα πλαίσια μιας εθνικής συνεννόησης που είναι απολύτως αναγκαίες σε αυτές τις κρίσιμες ώρες που περνά ο τόπος για να εξέλθουμε του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα του ΓΓ του ΑΚΕΛ για περαιτέρω εξέταση της κατάστασης, ο κ. Ομήρου απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε κάθε άποψη».

«Είμαστε σε μια δημοκρατική κοινωνία και αλλοίμονο εάν δεν διαβουλευόμαστε ο ένας με τον άλλο», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα