Α. Κυπριανού: Η πρόταση του ΑΚΕΛ δεν έχει μελετηθεί σε βάθος

15:53 15/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τη θέση του ΑΚΕΛ ότι θα πρέπει να εξευρεθεί τρόπος απεγκλωβισμού από το Μνημόνιο, επανέλαβε ο ΓΓ του κόμματος Αντρος Κυπριανού σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, πως δεν μελετήθηκε εις βάθος η πρόταση του ΑΚΕΛ, ενώ εξέφρασε την απορία

πώς μπορεί η πορεία εντός Μνημονίου να αποτελεί την καλύτερη συνταγή για απεγκλωβισμό από αυτό.

Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε αρχικά στην ενημέρωση που έτυχε το σώμα από τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη για τις επαφές του το τελευταίο διάστημα γύρω από το Κυπριακό, σημειώνοντας πως υπάρχει μια ομόφωνη προσέγγιση από το Εθνικό Συμβούλιο ότι θα πρέπει να προετοιμαστεί η όποια έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό γιατί θέλουμε αυτή η προσπάθεια να πετύχει. «Η θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι μια σωστή λύση στο Κυπριακό, λειτουργική και βιώσιμη, μπορεί να συμβάλει και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας», είπε ο κ. Κυπριανού.

Οσον αφορά τη συζήτηση των θεμάτων της οικονομίας, ο κ. Κυπριανού είπε πως ως ΑΚΕΛ κατέθεσαν την πρόταση για λύση εκτός Μνημονίου και Ευρωζώνης. Πρόσθεσε πως διατηρούν την άποψη τους για τη λύση αυτή, γιατί, όπως είπε, δεν άκουσαν καμία πειστική απάντηση. «Αντιθέτως, θεωρώ ότι δεν έχει μελετηθεί στο βάθος που θα έπρεπε η μελέτη μας γιατί έχω ακούσει απόψεις, οι οποίες απαντιούνται με πολύ μεγάλη ευκολία από την ίδια τη μελέτη, και δυστυχώς κάποιοι εξακολουθούν να εγείρουν τα διάφορα ζητήματα», είπε.

«Εμείς θεωρούμε», συνέχισε, «ότι η πορεία μέσα στο Μνημόνιο είναι καταστροφική και θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να εξευρεθεί τρόπος απεγκλωβισμού από το Μνημόνιο. Δεν επιμένουμε ότι η δική μας πρόταση είναι το θέσφατο και θα πρέπει όλοι να την υιοθετήσουν. Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε εναλλακτικές επιλογές, αλλά δεν μπορεί η πορεία μέσα στο Μνημόνιο να θεωρείται ως εναλλακτική πορεία, η οποία θα μας βγάλει έξω από το Μνημόνιο».

Ερωτηθείς κατά πόσον η πρόταση του ΑΚΕΛ βρήκε ή δεν βρήκε ανταπόκριση στα υπόλοιπα κόμματα, ο κ. Κυπριανού παρέπεμψε για απάντηση στις δηλώσεις των αρχηγών των υπολοίπων κομμάτων. Ωστόσο, είπε πως υπάρχει μια κοινή συνισταμένη, «ότι όλοι θέλουμε το συντομότερο δυνατό απεγκλωβισμό από το Μνημόνιο. Δεν μπορώ να καταλάβω τη λογική ότι η παραμονή στο Μνημόνιο είναι η καλύτερη συνταγή για απεγκλωβισμό από το Μνημόνιο», ανέφερε. Είπε πως το ΑΚΕΛ επιθυμεί όπως και τα άλλα κόμματα καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις, και πρόσθεσε ότι θα επιδιωχθούν σύντομα διμερείς συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα «για να δούμε πώς μπορούμε να φτάσουμε μια κοινή συνισταμένη».

Απαντώντας σε ερώτηση για το Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ήταν ομόφωνη η προσέγγιση πως πρέπει να γίνει καλή προετοιμασία και μετά να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, καθώς κοινή επιθυμία είναι να πετύχουν αυτές οι διαπραγματεύσεις.

Ερωτηθείς αν υπάρχει η αίσθηση πως ο διεθνής παράγοντας προσπαθεί να συνδέσει την οικονομία με το Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού είπε πως το κόμμα του θεωρεί ότι δεν πρέπει να υπάρξει διασύνδεση του φυσικού αερίου με το Κυπριακό. «Η ύπαρξη του φυσικού αερίου θα μπορούσε να αποτελεί κίνητρο για την Τουρκία για να συμβάλει στην επίτευξη σύντομης λύσης στο Κυπριακό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπάρξει διασύνδεση των δύο», δήλωσε.

Σε ερώτηση σχετικά με το κλίμα που επικράτησε στη συνεδρία, ο κ. Κυπριανού είπε πως σε γενικές γραμμές επικράτησε ομαλό κλίμα, προσθέτοντας ωστόσο πως στο τέλος υπήρξε μια μικρή, αλλά φυσιολογική όξυνση. Ανέφερε πως μεγάλη σημασία έχει να υπάρχει αλληλοσεβασμός για να αντιμετωπιστούν οι δύσκολες στιγμές που διέρχεται ο τόπος μας, αλλά και γιατί αυτό απαιτεί και ο πολιτικός πολιτισμός που θα πρέπει να διακατέχει μια χώρα στον 21ο αιώνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα