Τουρκικός Τύπος: Ενισχύεται με τον ΤΑΝΑΡ ο ενεργειακός ρόλος της Τουρκίας

17:52 27/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στην υπογραφή της συμφωνίας Τουρκίας –Αζερμπαϊτζάν για κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Trans Anatolian (ΤΑΝΑΡ) αναφέρεται ο τουρκικός Τύπος, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία ιστορική.

H Hurriyet και η Cumhuriyet τονίζουν ότι το εν λόγω έργο θα ενδυναμώσει τον ρόλο της Τουρκίας ως ενεργειακού κόμβου σε μια συγκυρία όπου το σχέδιο κατασκευής του αγωγού Nabucco

φαίνεται ότι έχει τελματωθεί, ενώ εκτιμούν ότι ο αγωγός ΤΑΝΑΡ θα βγάλει τον Nabucco εκτός συναγωνισμού.

Η Zaman αναφέρει ότι ο ΤΑΝΑΡ αναμένεται να μεταφέρει το αέριο της πηγής του Αζερμπαϊτζάν Shah Deniz II δια μέσου της Τουρκίας στην Ευρώπη και ότι το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 6 χρόνια με κόστος κατασκευής 7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τη Hurriyet, με τον εν λόγω αγωγό η μεταφορά του αερίου, δια μέσου της Βουλγαρίας ή της Ελλάδας, στην Ευρώπη θα ξεκινήσει το 2017, οπότε και προβλέπεται η μεταφορά 10 δισ κυβικών μέτρων στην Ευρώπη ετησίως, ενώ η Τουρκία θα κρατά τα 6 δισ κυβικά μέτρα.

Εως το 2026 η μεταφορική ικανότητα του αγωγού θα ανέλθει στα 26 δισ κυβικά μέτρα ετησίως.

Η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν SOCAR, η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίων TPAO και η τουρκική Botas συμμετέχουν στο εγχείρημα.

Η Τουρκία θα έχει μερίδιο 20% και το Αζερμπαϊτζάν 80%.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Sabah, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος παρευρέθηκε στην τελετή υπογραφής μαζί με τον Αζέρο Πρόεδρο, δήλωσε ότι η κατασκευή του αγωγού δεν είναι σημαντική μόνο για την ενεργειακή ασφάλεια της Τουρκίας, αλλά και για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Keywords
Τυχαία Θέματα