Τουρκικά δημοσιεύματα για τις Προεδρικές εκλογές στην Κύπρο

19:49 11/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στις επικείμενες Προεδρικές εκλογές στην Κύπρο αναφέρονται οι τουρκικές εφημερίδες.

Η «Ζαμάν» με τίτλο «Οι Ε/κ πάνε για εκλογές, προηγείται ο Αναστασιάδης» γράφει ότι ενώ μένει μόνο μία εβδομάδα για τις Προεδρικές, ο Νίκος Αναστασιάδης

προηγείται και στις τρεις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Ο κ. Αναστασιάδης εκλαμβάνεται ως νέο αίμα από τους ψηφοφόρους για την πολιτική, προστίθεται, ενώ ο υποψήφιος Σταύρος Μαλάς, υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ. Οι εκλογές θα γίνουν στις 17 Φεβρουαρίου αλλά υπάρχει η πιθανότητα να γίνει και δεύτερος γύρος στις 24 Φεβρουαρίου, όπως αναφέρεται.

Η «Χαμπερτούρκ» γράφει ότι προηγείται ο Νίκος Αναστασιάδης, ενώ για τον Σταύρο Μαλά εικάζεται ότι θα λάβει το 18% και για τον Γιώργο Λιλλήκα το 20%.

Η «Μιλλιέτ» αναφέρεται σε δηλώσεις του «υπουργού» εξωτερικών στο ψευδοκράτος Χουσείν Οζγκιουργκιούν στον ανταποκριτή της εφημερίδας, όπου είπε ότι οι Ε/κ κινούνται για την εσωτερική πολιτική και ότι δεν περιμένει κάποιο αποτέλεσμα μετά τις εκλογές για την επίλυση του Κυπριακού. Υποστήριξε αυτό που ισχυρίστηκε επανειλημμένα και ο Ταγίπ Ερντογάν πως «δεν υπάρχει κάποια χώρα με την ονομασία Κύπρος», ισχυριζόμενος ότι η ΕΕ, μη τηρώντας τις υποσχέσεις που έδωσε, έγινε αιτία να ξεχειλίσει και η υπομονή του Τούρκου Πρωθυπουργού επειδή οι Ε/κ έγιναν μέλος της ΕΕ με «ψεύδη και διπρόσωπη» πολιτική.

Ο κ. Οζγκιουργκιούν πρόσθεσε ότι οι Ε/κ ηγέτες δεν μπόρεσαν να αντιληφθούν την αξία της λύσης. «Έκαναν βήματα για την εσωτερική πολιτική και όχι για τη λύση».

Απευθυνόμενος στον ισχυρότερο υποψήφιο, Νίκο Αναστασιάδη, του είπε: «Αν εκλεγείς, κάνε αγώνα για τη λύση». Είπε επίσης ότι ο κ. Αναστασιάδης, αν και είπε «ναι» στο δημοψήφισμα, έχει παρελθόν στην ΕΟΚΑ. «Ο Αναστασιάδης παρουσιάζεται στην κοινωνία ως “baby face”, αλλά το παρελθόν του Αναστασιάδη πέρασε από τον αγώνα για την ένωση του νησιού με την Ελλάδα. Ήταν ένας ηγέτης που έλεγε «το νησί να γίνει ελληνικό».

Μετά τις εκλογές, συνέχισε, δεν περιμένει επίλυση του Κυπριακού. «Οι Ε/κ δεν θέλουν λύση και ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι – μουν δεν έχει τίποτα περισσότερο που να μπορεί να κάνει. Ο αξιότιμος ΓΓ που είναι υπάλληλος του ΣΑ εφαρμόζει ότι πουν τα μέλη. Χώρες μεταξύ των μελών όπως η Κίνα και η Ρωσία είναι συνεχώς δίπλα στους Ε/κ».

Ο κ. Οζγκιουργκιούν υποστήριξε ότι και η ΕΕ είναι υπέρ της συνέχισης του καθεστώτος στην Κύπρο κατά τον ίδιο τρόπο. «Η ΕΕ ήξερε από παλιά το φυσικό αέριο που υπάρχει στο νησί για αυτό και έκαναν μέλος στην ΕΕ τους Ε/κ. Κατά αυτόν τον τρόπο ελέγχουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Παράλληλα χρησιμοποιούν τους Ε/κ ως ασπίδα έναντι της Άγκυρας. Αυτό συμφέρει χώρες όπως τη Γερμανία και τη Γαλλία».

Keywords
Τυχαία Θέματα