Το Υπουργείο Υγείας…

15:22 2/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το Υπουργείο Υγείας καταγράφει συγκριτικά τις υπερωρίες για το 2010 και το 2011, στοιχεία τα οποία θα αξιολογηθούν για το κατά πόσο υπάρχει κατάχρηση ενώ σημειώνει ότι υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις όσον αφορά το μέσο κόστος ανά νοσοκομείο.

Σε δηλώσεις του μετά από υπουργική σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Υπουργός Υγείας Σταύρος Μαλάς, ερωτηθείς για σχετικό δημοσίευμα, ανέφερε ότι οι διαφοροποιήσεις αυτές είναι αποτέλεσμα του διαφορετικού αριθμού γιατρών σε κάθε κρατικό νοσοκομείο, φέροντας ως παράδειγμα το νοσοκομείο της Πάφου, όπου υπάρχουν 41 γιατροί, ενώ στη Λεμεσό 80. «Αντιλαμβάνεστε

ότι το μέσο κόστος υπερωριών θα είναι μεγαλύτερο στην Πάφο παρά στη Λεμεσό».

Οι αριθμοί δεν πρέπει να μας οδηγούν σε λανθασμένα συμπεράσματα ότι υπάρχει κατάχρηση υπερωριών σ’ ένα νοσοκομείο έναντι κάποιου άλλου, πρόσθεσε. Υπάρχει σοβαρή διόρθωση το 2012 – σε σχέση με το 2011 – στο θέμα των υπερωριών και γίνεται πολύ καλός έλεγχος, ανέφερε, σημειώνοντας ότι αυτό έχει αποφέρει αποτελέσματα, ειδικά στο νοσοκομείο Πάφου, και διευκρινίζοντας ότι οι διορθώσεις αφορούν μειώσεις.

Ερωτηθείς για την έρευνα για το θέμα, ο κ. Μαλάς είπε ότι είναι ήδη έτοιμη, λέγοντας ότι «είναι η πρώτη φορά που το Υπουργείο Υγείας καταγράφει με απόλυτη λεπτομέρεια όλες τις υπερωρίες, οι οποίες έχουν εγκριθεί σε όλα τα νοσοκομεία και σε όλες τις κλινικές, έτσι ώστε να έχουμε μπροστά μας τα σωστά δεδομένα για να μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε με την ΠΑΣΥΔΥ και την ΠΑΣΥΚΙ πώς θα μετεξελιχθεί το σχέδιο παροχής υπηρεσιών».

Αυτή τη στιγμή, συνέχισε, υπάρχουν διάφορες στρεβλώσεις σε κάθε νοσοκομείο που είναι γνωστές.

Ο Υπουργός διευκρίνισε επίσης ότι όλο το κόστος των υπερωριών το 2011 είναι το 1/3 του κόστους νοσηλείας ασθενών στον ιδιωτικό τομέα για μια συγκεκριμένη ειδικότητα, την οποία δεν θέλησε να αποκαλύψει. Γι’ αυτή την ειδικότητα, είπε, το κράτος πέρυσι για 170 ασθενείς πλήρωσε το 1/3 των υπερωριών που πληρώνουμε σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία σε όλες τις ειδικότητες.

Σε παρατήρηση ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ το μεγαλύτερο κονδύλι των υπερωριών των νοσοκομείων αφορά τους γιατρούς, ο Σταύρος Μαλάς είπε ότι το μεγαλύτερο κονδύλι των υπερωριών πηγαίνει στα επιδόματα των νοσηλευτών, τα επιδόματα βάρδιας. «Τα επιδόματα βάρδιας των νοσηλευτών έχουν ένα κόστος περίπου 18 εκ ευρώ» και το επίδομα υπερωριών των γιατρών – συμπλήρωσε – που αφορά σύστημα αναμονής και κλήσης, καθώς και κλήσης εντός του νοσοκομείου, «είναι περίπου 6 εκ το χρόνο».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι στρεβλώσεις στο παρελθόν αντιμετωπίστηκαν με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου, όσον αφορά το ποσοστό καταβολής υπερωριών, διευκρινίζοντας ότι όποιος δημόσιος υπάλληλος εξασφαλίζει το δικαίωμα άσκησης υπερωρίας και πάνω από την κλίμακα Α13, θα πρέπει να αποζημιώνεται στο 60% της υπολογιζόμενης υπερωριακής απασχόλησης.

Ο κ. Μαλάς συνέστησε υπομονή, σημείωσε ότι τα νοσοκομεία βρίσκονται κάτω από «τεράστια πίεση», λέγοντας ότι «αν είχαμε την ευκαιρ

Keywords
Τυχαία Θέματα