Κατσουρίδης: Μόνη λύση στο Παλαιστινιακό, ένα πλήρως αναγνωρισμένο κράτος

14:12 2/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η λύση του παλαιστινιακού προβλήματος δεν μπορεί να είναι άλλη από την αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, λύση η οποία θα εδράζεται στο διεθνές δίκαιο και θα σέβεται τα ανθρώπινα και τα εθνικά δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού.

Αυτό ανέφερε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης, επαναλαμβάνοντας σήμερα τη θέση του ΑΚΕΛ

στο Παλαιστινιακό, ύστερα από συνάντηση με αντιπροσωπεία της Παλαιστινιακής Εθνική Αρχής, η οποία επισκέπτεται την Κύπρο, με επικεφαλής τον Υπουργό Εξωτερικών Riad al-Malki.

«Είναι γνωστή η θέση του ΑΚΕΛ γύρω από το θέμα της Παλαιστίνης. Υποστηρίζουμε την εφαρμογή των αποφάσεων των ΗΕ και των προτάσεων του Κουαρτέτου της ΕΕ για την προώθηση της τελικής λύσης του προβλήματος, που δεν μπορεί να είναι άλλη από την αναγνώριση του δικαιώματος του παλαιστινιακού λαού να έχει ένα πλήρως αναγνωρισμένο και κατοχυρωμένο κράτος, και όλη η λογική της επίλυσης του προβλήματος πρέπει να είναι στη βάση του διεθνούς δικαίου, του σεβασμού των ανθρωπίνων και εθνικών δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού» δήλωσε ο Νίκος Κατσουρίδης.

Σημείωσε πως, χωρίς κανένας να παραγράφει το δικαίωμα του Ισραήλ να είναι κράτος και να νιώθει ασφαλές, πρέπει και η δική του συμπεριφορά να διέπεται από την ίδια αρχή, υπογραμμίζοντας ότι το ίδιο ισχύει και για την Τουρκία.

«Εμείς θα είμαστε και στο μέλλον όπως μέχρι τώρα, αλληλέγγυοι στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού» ανέφερε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, ευχόμενος στον Υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής, την επόμενη φορά που θα έρθει στην Κύπρο να εκπροσωπεί ένα πλήρως αναγνωρισμένο κράτος, και να επισκέπτεται μια ενωμένη και αποστρατικοποιημένη Κύπρο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής εξέφρασε την ικανοποίησή του αλλά και τις ευχαριστίες του προς την Κύπρο για τη διαχρονική στήριξη της προς τον αγώνα των Παλαιστινίων για ανεξαρτησία, αναφέρθηκε στη στρατηγική που ακολουθεί η Παλαιστινιακή Αρχή, εν μέσω των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει από το Ισραήλ.

Εξήγησε ότι «τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα ενημερώσουμε τη Γενική Συνέλευση του ΣΑ ότι θα ετοιμάσουμε ένα σχέδιο ψηφίσματος για να ψηφιστεί ώστε η Παλαιστίνη να γίνει δεκτή ως μη μέλος της Γενικής Συνέλευσης. Οταν πλέον θα έχουμε το καθεστώς παρατηρητή στη Γενική Συνέλευση, τότε θα επαναφέρουμε το αίτημά μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας για πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στο ΣΑ των ΗΕ».

Ανέφερε ότι οι Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν «μεγάλες προκλήσεις από την ισραηλινή κυβέρνηση, που είναι η κατοχική δύναμη, και αρνείται να υπακούσει στο κάλεσμα της διεθνούς κοινότητας για απευθείας διαπραγματεύσεις με την Παλαιστίνη, που θα οδηγήσουν σε μια ειρηνευτική συμφωνία, η οποία θα θέσει τέλος στην μακρόχρονη ισραηλινή κατοχή και θα επιτρέψει στους Παλαιστίνιους να ευημερήσουν».

Οπως είπε, «ο μόνος δρόμος, εν μέσω της ισραηλινής αδιαλλαξίας, είναι να πάρουμε το ζήτημα πίσω στα ΗΕ και να αναζητήσουμε αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης εκεί».

«Αναμέν

Keywords
Τυχαία Θέματα