Το θέμα των εκταρικών επιδοτήσεων θα συζητήσουν αύριο οι Υπουργοί Οικονομικών και Γεωργίας

18:07 3/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών για το θέμα των εκταρικών επιδοτήσεων θα έχει αύριο ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Νίκος Κουγιάλης όπως δήλωσε ο ίδιος μετά από συνάντησή του σήμερα με εκπροσώπους της Παγκύπριας Οργάνωσης Σιτηροπαραγωγών, όπου το συγκεκριμένο πρόβλημα τέθηκε ως το σημαντικότερο.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Κουγιάλης δήλωσε επίσης ότι στη συνάντηση τέθηκαν και άλλα ζητήματα που απασχολούν τους σιτηροπαραγωγούς, όπως είναι τα κόστη παραγωγής και η προμήθεια λιπασμάτων. Αντάλλαξαν απόψεις, πρόσθεσε, και δεσμεύθηκε ότι ως Υπουργείο θα είναι σε συνεχή επαφή μαζί τους ώστε να βοηθήσουν αυτή την ομάδα παραγωγών. “Τα περισσότερα από αυτά τα θέματα άπτονται της αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών και γι’ αυτό κατά την αυριανή συνάντηση θα συζητηθούν θέματα που αφορούν το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 – 2013, οι άμεσες πληρωμές και οι εκταρικές επιδοτήσεις”.

Ερωτηθείς αναφορικά με το κλείσιμο κάποιων Ημικρατικών οργανισμών, ο κ. Κουγιάλης ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ζητήσει από τον κάθε Υπουργό να καταθέσει στο Υπουργικό Συμβούλιο τις απόψεις του για το μέλλον των Ημικρατικών οργανισμών όπως λειτουργούν σήμερα, κάτω από την ομπρέλα του κάθε Υπουργείου. “Έτσι και εμείς θα αποστείλουμε τις δικές μας προτάσεις. Είναι δεδομένο ότι ο Οργανισμός Κυπριακής Γαλακτοβιομηχανίας θα αναστείλει τις λειτουργίες του πολύ σύντομα, όπως έχει γίνει και με το Συμβούλιο Ελαιοκομικών Προϊόντων. Είναι απόφαση της Κυβέρνησης ότι κανένας εργαζόμενος σε αυτούς τους οργανισμούς δεν θα χάσει τη θέση εργασίας του και όλοι οι εργαζόμενοι θα απορροφηθούν από το δημόσιο, αλλά βέβαια χρειάζεται η κατάλληλη νομοθετική ρύθμιση”.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο, πρόσθεσε, θα γίνει σχετική συζήτηση και για το μέλλον των υπόλοιπων οργανισμών, όπως είναι ο Οργανισμός Γεωργικής Ασφάλισης, το Συμβούλιο Αμπελοοινικών Προϊόντων και ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών που εποπτεύονται από το Υπουργείο Γεωργίας. Ο κ. Κουγιάλης εξέφρασε την ελπίδα ότι θα παρθούν οι ορθές αποφάσεις ώστε οι οργανισμοί εκείνοι οι οποίοι εξυπηρετούν το κράτος και έχουν ακόμη σοβαρό ρόλο να επιτελέσουν, θα διατηρηθούν. Αναφορικά με τον Οργανισμό Κυπριακής Γαλακτοβιομηχανίας, είπε ότι πρόκειται για ειλημμένη απόφαση, όπως και για το Συμβούλιο Εμπορίας Κυπριακών Πατατών. “Υπάρχει η άποψη ότι πρέπει να κλείσουν όσοι περισσότεροι εξ αυτών των οργανισμών, αλλά θα πρέπει να γίνει μια πιο λεπτομερής συζήτηση για να εξετασθεί ποιοι από αυτούς μπορούν να εξυπηρετήσουν το κράτος”.

Κληθείς να αναφερθεί στο Σχέδιο Κατάρτισης Νέων Αγροτών, ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι έχουν ληφθεί γύρω στις 300 αιτήσεις από ενδιαφερόμενους και πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο θα ξεκινήσει στα μέσα Ιουνίου, και θα χωριστεί σε δύο μέρη, το θεωρητικό και το πρακτικό. Το επάγγελμα του γεωργού, σημείωσε, είναι πολύ δύσκολο και απαιτεί μόχθο, τονίζοντας ότι όλοι όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να αντιληφθούν τις απαιτήσεις του επαγγέλματος, τόσο τις οικονομικές όσο και άλλες. Διευκρίνισε δε ότι όσον αφορά τα κριτήρια με βάση τα οποία θα παραχωρηθεί γεωργική γη, αυτά θα εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο και η γη θα δοθεί σε πολύ μικρή κλίμακα γιατί πρόκειται για πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο εάν πετύχει, θα προχωρήσει. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να βάλουμε ανθρώπους στο επάγγελμα και να δημιουργούμε επιπρόσθετα προβλήματα, είτε ανταγωνισμού είτε βιωσιμότητας, σημείωσε.

Ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών, κατέληξε ο Υπουργός Γεωργίας, έχει καταβάλει προς τους δικαιούχους τα 3 εκατομμύρια ευρώ που είχαν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση Αναστασιάδη ως έκτακτη ενίσχυση προς τους Κύπριους κτηνοτρόφους.

-

Keywords
Τυχαία Θέματα