Ποια επαγγέλματα άνοιξαν, πως θα τα ασκήσετε

17:52 3/6/2013 - Πηγή: Matrix24

Μια σειρά παλιών περιορισμών έχει αρθεί, το κόστος έναρξης επαγγέλματος σε πολλές περιπτώσεις έχει μειωθεί και άλλες αλλαγές έχουν προωθηθεί με στόχο όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός πολιτών να αποκτήσει προσβασιμότητα σε επαγγέλματα που μέχρι χθες δεν μπορούσε.

Βέβαια, το τοπίο είναι ακόμα θολό σε ορισμένα επαγγέλματα, ενώ σε άλλα το «άνοιγμα» έχει μεν εξαγγελεθί δεν έχει ακόμα επιτευχθεί .

Πλέον οποιοσδήποτε μπορεί να ανοίξει φροντιστήριο και μάλιστα με επιδότηση. Για να ανοίξει κάποιος ένα φροντιστήριο δυναμικότητας 50-60 μαθητών, το ελάχιστο κόστος ανέρχεται στα 25.000-30.000

ευρώ, ενώ όσο αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών η επένδυση μπορεί να είναι της τάξης των 150.000 ευρώ.

Εως τώρα μπορούσαν να ασκήσουν το επάγγελμα του ξεναγού μόνο απόφοιτοι της σχολής ξεναγών, ΟΤΕΚ, όπου η φοίτηση έχει διάρκεια 2,5 χρόνια. Τωρα, ιστορικοί, αρχαιολόγοι και απόφοιτοι συναφών πανεπιστημιακών τμημάτων θα μπορούν να το ασκούν μέσω ταχύρρυθμων προγραμμάτων.

Οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί πλέον να ανοίξει ένα ιδιωτικό σχολείο, αρκεί να μη διώκεται για ποινικό αδίκημα ή να είναι δημόσιος υπάλληλος. Η κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης κοστίζει 5.000 ευρώ.

Παλιότερα υπήρχε περιορισμός στο ποιος ανοίγει ένα φυσικοθεραπευτήριο, ωστόσο ο περιορισμός αυτός έχει αρθεί, καθώς πλέον μπορεί να το κάνει όχι μόνο όποιος έχει άδεια φυσικοθεραπείας, αλλά και ένας απλός ιδιώτης, αρκεί να υπάρχει υπεύθυνος στο φυσικοθεραπευτήριο. Το άνοιγμα, πάντως, παραμένει δαπανηρό, αφού το κόστος αγγίζει τα 60.000 ευρώ.

Παλιότερα, όποιος ήθελε να ανοίξει ταξιδιωτικό πρακτορείο, χρειαζόταν να περιμένει μήνες προκειμένου να αποφανθεί ο ΕΟΤ για τη χορήγηση διοικητικής άδειας, σήμερα με μια απλή αναγγελία εκ μέρους του ενδιαφερόμενου, μέσα σε 15 μέρες αυτόματα μπορεί να ασκήσει ελεύθερα το επάγγελμα.

Η αγορά άδειας οδηγού ταξί έχει σήμερα μειωθεί αρκετά και ανέρχεται πλέον στο ποσό από 40.000 έως 50.000 ευρώ. Μάλιστα, για την αγορά άδειας δεν απαιτείται πια η κατοχή διπλώματος οδήγησης ταξί, το κόστος του οποίου ανερχόταν σε ποσό άνω των 1.000 ευρώ, ενώ η αγορά της άδειας κόστιζε 180.000 ευρώ.

Έχει πλέον καταργηθεί η άδεια άσκησης επαγγέλματος του λογιστή, αλλά παραμένει η επαγγελματική ταυτότητα. Επίσης, ανοίγει ο δρόμος και για άλλες ειδικότητες επαγγελματιών να ανοίξουν λογιστικά γραφεία, εφόσον έχει αρθεί η υποχρέωση το 50% του κεφαλαίου να το έχουν αποκλειστικά λογιστές για μία λογιστική εταιρεία.

Άδεια για πάγκο σε λαϊκή αγορά μπορεί πλέον να βγάλει όποιος θέλει. Οι νέες άδειες θα ανανεώνονται ανά τριετία με βάση συγκεκριμένες προϋποθέσεις, θα είναι προσωποπαγείς και αμεταβίβαστες.

Τέλος, κάθε πολίτης μπορεί να ανοίξει κάποιο κουρείο ή κομμωτήριο, υπό την προϋπόθεση να προσλάβει άτομα με άδεια επαγγέλματος από αναγνωρισμένη σχολή.

Keywords
Αναζητήσεις
μπορω να ανοιξω λογιστικο γραφειο, πως μπορω να ανοιξω λογιστικο γραφειο
Τυχαία Θέματα