Τη σημασία των υδρογονανθράκων σημείωσε ο ΥΠΑΜ χαιρετίζοντας τη «ΝΕΜΕΣΙΣ 2014»

15:03 10/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Ο Υπουργός Αμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης δήλωσε σήμερα ότι η εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου στην ΑΟΖ της Κύπρου συνεπάγεται ανάλογες υποχρεώσεις και διαβεβαίωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία, έχει δεσμευτεί να τις τηρήσει, ανταποκρινόμενη στις νέες προκλήσεις.

Σε χαιρετισμό του κατά την έναρξη της άσκησης «ΝΕΜΕΣΙΣ 2014», που πραγματοποιείται σήμερα στο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα, ο Υπουργός Αμυνας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η άσκηση

«θα επιτύχει πλήρως τους στόχους που έχουν τεθεί”. Για τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στον ευρύτερο τομέα της θαλάσσιας ασφάλειας και αντιμετώπισης της θαλάσσιας ρύπανσης, αυτή η άσκηση δεν αποτελεί ένα πρόσκαιρο στόχο, είπε προσθέτοντας πως «είναι μέρος μιας διαδικασίας, μια διαρκής επιδίωξη και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία που επιτρέπει την εξαγωγή πολύτιμων συμπερασμάτων, στην προσπάθειά μας για συνεχή βελτίωση».

Ο Υπουργός σημείωσε την «σημαντικότητα της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων που ανακαλύφθηκαν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, για το μέλλον του συνόλου του λαού μας» και πρόσθεσε ότι «αντιλαμβανόμαστε πως η εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου στην ΑΟΖ μας, συνεπάγεται τις ανάλογες υποχρεώσεις, και θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, έχει δεσμευτεί να τις τηρήσει, ανταποκρινόμενη στις νέες προκλήσεις».

Ενεργώντας κατ’ αυτό τον τρόπο, συνέχισε «επιδιώκουμε ενεργά, τη μεγιστοποίηση της συνεργασίας και του συντονισμού όλων των εμπλεκομένων μερών, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, βασιζόμενοι στο Διεθνές Δίκαιο και σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο κ. Φωκαϊδης στο χαιρετισμό του είπε ακόμα ότι «οι υδρογονάνθρακες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δεν αποτελούν απλώς ένα ζήτημα εθνικού πλούτου, αλλά μπορούν να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στην επίτευξη περιφερειακής σταθερότητας» και χαιρέτησε «τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, του Ισραήλ και της Ελλάδας σε αυτή την άσκηση, χωρών με τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί άριστες σχέσεις και έχει κοινά συμφέροντα».

Απευθυνόμενος προς τους πρέσβεις των τριών χωρών, ο Υπουργός Αμυνας επανέλαβε την «ισχυρή μας δέσμευση για την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων, καθώς και την ανάπτυξη κοινών πολυμερών δράσεων, σύμφωνα πάντα με την υποχρέωσή μας για ενίσχυση της ασφάλειας και της προστασίας των πολιτών μας».

Στο χαιρετισμό του ο Χριστόφορος Φωκαϊδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον Τάσο Μητσόπουλο για τον οποίο όπως είπε «αισθάνομαι υποχρέωση να αποτίσω τον ελάχιστο φόρο τιμής στον προκάτοχό μου Υπουργό Άμυνας, Τάσο Μητσόπουλο, ο οποίος μας άφησε τόσο νωρίς. Η υλοποίηση αυτής της άσκησης, ήταν ανάμεσα στις πρώτες του προτεραιότητες, καθώς ο Τάσος, ήταν πάντα ένας σταθερός υποστηρικτής της προαγωγής του γεωστρατηγικού ρόλου της Κύπρου στην περιοχή». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «σήμερα, θα μας δοθεί η ευκαιρία να τιμήσουμε τη μνήμη του με μια άρτια εκτέλεση της άσκησης».

Keywords
Τυχαία Θέματα