Οζερσάι: «Η προσέγγιση “όλα από την αρχή” θα προκαλέσει ζημιά»

14:57 10/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Η προσέγγιση να τα συζητήσουμε όλα από την αρχή θα προκαλέσει ζημιά στη διαδικασία των συνομιλιών, υποστήριξε ο Κουντρέτ Οζερσάι, επανερχόμενος στο παράδειγμα του σπιτιού και των τούβλων.

Σύμφωνα με τη Γενί Ντουζέν, ο Τ/κ διαπραγματευτής μιλούσε στην τηλεόραση του SIM λέγοντας ότι σε πολλά κεφάλαια υπάρχει συμφωνία και προσέγγιση και όποιος πάρει τούβλα ανάμεσα από τους τοίχους θα γκρεμίσει και το σπίτι. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο κ. Οζερσάι είπε ότι στα θέματα που υπάρχει συμφωνία είναι αυτό της δικαιοσύνης, σε πολλά νομοθετικά θέματα, στο

θέμα της αστυνομίας, των διεθνών συμφωνιών, ιδιαίτερα όσον αφορά παλιές συμφωνίες. Στην οικονομία, πρόσθεσε, υπάρχει συμφωνία στο 80% των θεμάτων, η οποία έχει καταγραφεί και γραπτώς.

Επανέλαβε ότι λιγότερη πρόοδο έχει σημειωθεί στα κεφάλαια εδαφικό, περιουσιακό και ασφάλεια και εγγυήσεις. Πρότειναν, είπε, την επιτάχυνση των συνομιλιών και πιο συχνές συνομιλίες, λέγοντας πως στις διαπραγματεύσεις αναπόφευκτο να επιδειχθεί ευελιξία και από τις δύο πλευρές.

Μιλώντας για τη διαδικασία, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι “οι προσεγγίσεις πρέπει να καταγραφούν σε χαρτί. Τα συμφωνηθέντα θέματα βρίσκονται στο τραπέζι. Σχετικά με τα θέματα στα οποία δεν υπάρχει συμφωνία, εάν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις από τον νέο ε/κ ηγέτη, θέλουμε να δούμε τις αποστάσεις μεταξύ τους”.

Παρατήρησε δε ότι η ε/κ πλευρά έχει πολλές επιτροπές και ειδικούς για το Κυπριακό που συνεδριάζουν, διερωτώμενος γιατί τότε δεν μπορεί να υπάρξει επιτάχυνση των συνομιλιών. “Εμείς ούτε στην εποχή του Ταλάτ, ούτε επί Έρογλου είπαμε ότι δεν τα καταφέρνουμε. Ζητήσαμε οι ηγέτες να συναντώνται περισσότερες από μία φορές τον μήνα. Στην τελευταία συνάντηση υπήρξε μια αλληλοκατανόηση ως προς το να μπορούμε να συναντιώμαστε πιο συχνά. Θα δούμε”.

Υπενθύμισε δε ότι επί Μεχμέτ Αλί Ταλάτ υπήρχαν ολοήμερες διαπραγματεύσεις υποστηρίζοντας ότι “όταν θέλεις γίνεται”.

Ο κ. Οζερσάι είπε ότι δεν συμμερίζεται την άποψη της ε/κ πλευράς ότι από τη συχνότητα των συνομιλιών πιο σημαντικό είναι το περιεχόμενό τους. “Το σημαντικό είναι να μην χάνεις χρόνο. Γιατί ήδη έχουμε καθυστερήσει”.

Σύμφωνα με τον Τ/κ διαπραγματευτή δεν έχει συζητηθεί θέμα χάρτη, υποστηρίζοντας και πάλι ότι δεν έχει σπάσει την αρχή της μυστικότητας, όπως τον κατηγορούν, “εξάλλου το τί γίνεται ο κόσμος μας το μαθαίνει από τον ε/κ Τύπο”.

Είπε επίσης ότι υπάρχουν γραπτώς οι προσεγγίσεις και συμφωνίες στα θέματα της οικονομίας από την εποχή του Ταλάτ και του Έρογλου και η ε/κ πλευρά ένιωσε αργότερα κάποια ανησυχία για ορισμένα από αυτά, τονίζοντας ότι τα θέματα αυτά είναι αλληλένδετα και δεν μπορείς να αφαιρέσεις κάποιο ανάμεσά τους. “Γιατί για να επιτευχθούν αυτά έγινε κάποιου είδους πάρε – δώσε. Εάν αφαιρέσεις ορισμένα τούβλα, θα πέσει όλο”.

Keywords
Τυχαία Θέματα