Απόλυτη ικανοποίηση κυβέρνησης για την πολυεθνική άσκηση «NEMESIS – 2014»

14:17 10/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Την ικανοποίηση τους για τη διεξαγωγή της πολυεθνικής άσκησης Ερευνας και Διάσωσης με την ονομασία “NEMESIS – 2014”, που άρχισε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα σε περιοχή μεταξύ της ΑΟΖ της Κύπρου και του Ισραήλ και με τη συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Ισραήλ, της Ελλάδας και των ΗΠΑ,

εξέφρασαν οι Υπουργοί, Αμυνας, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και Εμπορίου, Ενέργειας και Τουρισμού.

Οι τρεις Υπουργοί, που παρευρέθηκαν σήμερα στα γραφεία του Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα, όπου έγινε η άσκηση, ανέφεραν ότι η διεξαγωγή της άσκησης συνιστά επιβεβαίωση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Αμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης εξέφρασε την «απόλυτη ικανοποίηση» του «για την άρτια από κάθε άποψη προετοιμασία και οργάνωση της άσκησης”. Είναι, είπε, “η μεγαλύτερη ανάλογη άσκηση που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα και επιβεβαιώνει την επάρκεια και τον επαγγελματισμό των στελεχών της Εθνικής Φρουράς και όλων των υπηρεσιών που εμπλέκονται».

Ο Υπουργός εξέφρασε τις «θερμές ευχαριστίες» του για τη συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων από την Αμερική, το Ισραήλ και την Ελλάδα. «Η δυνατότητα διεξαγωγής ανάλογων ασκήσεων έρευνας και διάσωσης συνιστούν επιβεβαίωση κυριαρχίας για ένα κράτος», είπε και πρόσθεσε πως «η Κυπριακή Δημοκρατία μέσα από το πλέγμα συμμαχιών και συνεργασιών που αναπτύσσει ενισχύσει και επιβεβαιώνει το γεωστρατηγικό της ρόλο, ως πυλώνας σταθερότητας, ασφάλειας και περιφερειακής συνεργασίας».

Ερωτηθείς πόσο σημαντική και πώς θα συνεχιστεί η συνεργασία που έχει αναπτύξει η Κυπριακή Δημοκρατία με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ο Υπουργός απάντησε πως «ανάλογες ασκήσεις διεξάγονται σε συνεχή βάση, προγραμματίζονται και άλλες ανάλογες για το επόμενο χρονικό διάστημα».

Είμαστε σε επαφή με τους συναρμόδιους Υπουργούς, συνέχισε, «και είναι ένας τομέας τον οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία ενισχύει και ενδυναμώνει. Η δυνατότητα διεξαγωγής ανάλογων ασκήσεων έρευνας και διάσωσης, συνιστά επιβεβαίωση της κυριαρχίας ενός κράτους».

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου δήλωσε ότι η παρουσία του και των άλλων Υπουργών στην άσκηση «αποδεικνύει τη σημασία την οποία αποδίδουμε στα ζητήματα αυτά, τόσο σε σχέση με την προστασία των συμφερόντων της πατρίδας μας όσο και στο να δώσουμε ξανά ξεκάθαρο το μήνυμα ότι διεκδικούμε και ασκούμε την κυριαρχία μας εκεί και όπου έχουμε συμφέροντα και εκεί και οπουδήποτε μας ανήκει σύμφωνα με τις Διεθνείς Συμβάσεις».

Πρόσθεσε ότι «δεν χαρίζουμε κανενός ούτε το παραμικρό έδαφος ή ακόμα και την παραμικρή ευθύνη σε σχέση με τα ζητήματα που αφορούν την κυριαρχία του τόπου μας. Η άσκηση αυτή μάς έχει δώσει τη δυνατότητα να αξιολογήσουμε και ως Υπουργοί την ετοιμότητα των υπηρεσιών και τμημάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία σίγουρα βρίσκεται σε ένα υψηλό επίπεδο αλλά ποτέ, και αυτό είναι βασική αρχή, δεν παύει να υπάρχουν οι δυνατότητες βελτίωσης και σε σχέση με τα ζητήματα ανάπτυξης αλλά πολύ δε περισσότερο και με την ενδυνάμωση και ενίσχυση των τμημάτων αυτών με επιπρόσθετο υλικοτεχνικό υλικό που είναι αναγκαίο για τους σκοπούς αυτούς».

Σήμερα, συνέχισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, «βρισκόμαστε σε ένα πάρα πολύ καλό επίπεδο χωρίς τούτο να σημαίνει ότι η προσπάθεια σταματά εδώ. Υπάρχει δουλειά, υπάρχουν δυνατότητες και εκείνο που χρειάζεται είναι το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε καλύτερα και τα συμφέροντα στη γύρω περιοχή αλλά και να προωθήσουμε με το καλύτερο δυνατό τρόπο και τα δικά μας συμφέροντα σαν Κύπρος».

Ανέφερε ακόμα ότι «αυτή είναι η προσπάθεια μας, αυτός είναι ο στόχος μας και αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε και με τις επόμενες άλλες ενέργειες που θα ακολουθήσουν, είτε αυτές είναι ασκήσεις είτε είναι προσπάθειες ενδυνάμωσης είτε του Κέντρου Ερευνας και Διάσωσης είτε ακόμα των ξεχωριστών τμημάτων που μετέχουν σε αυτό το Κέντρο».

Στις δικές του δηλώσεις ο Υπουργός Εμπορίου, Ενέργειας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, χαρακτήρισε την άσκηση «πραγματικά πολύ εντυπωσιακή», προσθέτοντας ότι αυτή «αποδεικνύει ακόμα μια φορά ότι το Κέντρο μπορεί και έχει τις δυνάμεις να συντονίσει όλες τις πιθανότητες που μπορούν να προκύψουν στην ΑΟΖ της Κύπρου. Είναι ταυτόχρονα μια προσπάθεια συντονισμού με τους εταίρους μας και όπως είπαν και οι συνάδελφοι Υπουργοί θα συνεχιστεί η προσπάθεια ενδυνάμωσης αυτού του Κέντρου».

Σε ερώτηση κατά πόσον θα γίνει κάτι περισσότερο εκτός από τις ασκήσεις για να περιφρουρηθεί η ΑΟΖ της Κύπρου, ο Υπουργός απάντησε πως «ασκήσεις αυτού του είδους επιβεβαιώνουν την παρουσία μας ως κράτος και το συντονισμό όλων των ενεργειών και τη συμμετοχή μέσα στην ΑΟΖ. Υπάρχει ένας σχεδιασμός από μια σειρά ασκήσεων, ενώ ταυτόχρονα χωρίς να συνδέονται προγραμματίζουμε και την απαρχή των ερευνών για τις γεωτρήσεις που θα γίνουν στην ΑΟΖ μας, αρχής γενομένης αυτού του καλοκαιριού».

Είναι κάποια προγράμματα, συνέχισε « που θα αρχίσουν αυτό το καλοκαίρι και θα τραβήξουν αρκετούς μήνες, 12 – 18 μήνες οπόταν σίγουρα τέτοιου είδους ασκήσεις και προετοιμασία μας προετοιμάζουν για όλα τα ενδεχόμενα».

Keywords
Τυχαία Θέματα