Τη Γενική Διάσκεψη της UNESCO προσφώνησε ο Υπουργός Παιδείας

15:47 9/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Κύπρος έχει εργαστεί σκληρά για την προώθηση των στόχων και της στρατηγικής της UNESCO, όντας μέλος του οργανισμού από το 1961, ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκος Κενεβέζος.
Ο Υπουργός προσφώνησε την 37η Γενική Διάσκεψη της UNESCO, στο Παρίσι, ενώ είχε επίσης σειρά επαφών με την Υφυπουργό Παιδείας της Γαλλίας

και προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής και της εκπαίδευσης. Διερεύνησε, επίσης, τις δυνατότητες συνεργασίας για μεταπτυχιακά προγράμματα με το Γαλλικό Ινστιτούτο Υδρογονανθράκων.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Κενεβέζος είπε ενώπιον της Γενική Διάσκεψη της UNESCO ότι «στο σημερινό συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο και λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κρίση και τα σύγχρονα προβλήματα, το όραμα της Unesco να δημιουργήσει ένα σταθερό και δίκαιο μέλλον και η ανάγκη ενίσχυσης της διεθνούς συνεργασίας, είναι περισσότερο επίκαιρα από ποτέ».
Τόνισε επίσης την ιδιαίτερη σημασία που προσδίδει η Κύπρος στις Συμβάσεις για την πολιτιστική έκφραση, την πολιτιστική κληρονομιά και την παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Παρίσι, ο κ. Κενεβέζος συναντήθηκε με τη Γαλλίδα Υφυπουργό Παιδείας και Σχολικής Επιτυχίας George Pau-Langevin. Στη συνάντηση έγινε αλληλοενημέρωση σχετικά με τον τρόπο πρόσληψης, αρχικής και συνεχούς κατάρτισης και αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και της εκπαιδευτικής ηγεσίας.
Επίσης, συζήτησαν τρόπους αναβάθμισης της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, καθώς και τους διετείς μεταλυκειακούς κλάδους σπουδών.
Ο Υπουργός Παιδείας ευχαρίστησε τη Γαλλίδα Υπουργό για τη μακρόχρονη συνεργασία σε όλους τους τομείς και τη συνεχή στήριξη της Γαλλίας σε όλα τα διεθνή βήματα.
Επισκέφθηκε επίσης το Γενικό και Τεχνολογικό Λύκειο “Lycée Jacquart”, το οποίο προσφέρει μεταλυκειακά προγράμματα (BTS) για τεχνικούς βοηθούς μηχανικούς γεωλογίας, πετρελαίου και φυσικού αερίου.
«Η εκπαίδευση είναι ο σύνδεσμος που θα προσφέρει τις απαραίτητες δεξιότητες και γνώσεις για αποτελεσματική ανάπτυξη στο ραγδαία αναπτυσσόμενο στην Κύπρο τομέα των υδρογονανθράκων, με τρόπο επωφελή για την οικονομία του τόπου μας, ύστερα και από τις πιέσεις που δέχεται ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης», δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας, στη συνάντηση του με το Διευθυντή του Λυκείου, κ. Damien Loucas.
Εξάλλου, κατά τη συνάντησή του με το Διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Υδρογοναθράκων Philippe Pinchon, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού ανέφερε ότι «το όραμα της Κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη πολιτικών και προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, που θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην ικανοποίηση των αναγκών απασχόλησης και στην ανάπτυξη τεχνογνωσίας υψηλού επιπέδου στον τομέα των υδρογονανθράκων».
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το Γαλλικό Ινστιτούτο Υδρογονανθράκων λειτουργεί από το 1920 και προσφέρει σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε θέματα μηχανολογίας στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών σε φοιτητές 50 χωρών.
Ο Υπουργός συζήτησε επίσης με τον κ. Pinchon, τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και του Γαλλικού Ινστιτούτου μεταπτυχιακών προγραμμάτων έρευνας, εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Είχε επίσης την ευκαιρία να συναντήσει και να ανταλλάξει απόψεις για τα σύγχρονα ζητήματα στον τομέα της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, της νεολαίας και του αθλητισμού με το Γάλλο βουλευτή και πρώην Υπουργό Αθλητισμού και Νεολαίας Jean-François Lamour, το Γραμματέα της Επιτροπής Πολιτισμού, Παιδείας και Επικοινωνίας της Γαλλικής Γερουσίας Louis Devernois και το Γερουσιαστή Christophe-André Frassa, μέλος της κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Γαλλοφωνίας, τον βουλευτή Meyer Habib, Μέλος της Επιτροπής εξωτερικών και τον Malin Si Hassen, Σύμβουλο εκπαίδευσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα