Θέμα κυριότητας ελληνικών νησιών στο Αιγαίο τίθεται από την Αγκυρα

13:02 15/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Θέμα κυριότητας ελληνικών νησιών στο Αιγαίο τίθεται για άλλη μια φορά στην Άγκυρα, όπου ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) Μπουλέντ Τεζτζάν κατέθεσε στο προεδρείο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης ερώτηση στην οποία γίνεται λόγος για «ελληνική κατοχή σε τουρκικά νησιά» στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και το Κρητικό Πέλαγος.

Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος

ζήτησε όπως το ερώτημά του απαντηθεί από τον Υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου ΑΝΚΑ (που ειδικεύεται κυρίως στο κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ) ο βουλευτής αναφέρει πως «προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι έχει υψωθεί η ελληνική σημαία» σε νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου όπως Οινούσσες,  Φούρνοι, Θύμαινα και στα Δωδεκάνησα.

Συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά στα νησιά Αγαθονήσι, Αρκοί,  Φαρμακονήσι, Καλόλιμνος,  Ψέριμος,  Γυαλί,  Λέβιθα, Κίναρος και στο Κρητικό Πέλαγος στα νησιά Γαύδος, Δία, Διονυσάδες, Γαϊδουρονήσι και Κουφονήσι.

Ο βουλευτής αναφέρει ότι «το Υπουργείο Εξωτερικών ενώ εδώ και λίγο καιρό αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας, σιωπά απέναντι σε αυτή την εξέλιξη» και διατυπώνει τα ερωτήματα: «Αληθεύει ότι επιδείχθηκε εθελοτυφλία στην κατοχή των νησιών του Αιγαίου;   Για ποιο λόγο επιτράπηκε να υψωθεί η ελληνική σημαία στο Αγαθονήσι; Το σχεδιάζει να κάνει το υπουργείο σας απέναντι στη ντε φάκτο κατοχή;»

Παρόμοιο περιεχόμενο είχαν ανακοινώσεις του τουρκικού Δημοκρατικού Κόμματος στα μέσα του περασμένου Αυγούστου. Τα περί «κατοχής» είχε ισχυριστεί και το Μάιο του 2011 ο τότε πρόεδρος του εν λόγω κόμματος Ναμίκ Κεμάλ Ζεϊμπέκ, θέτοντας θέμα «ελληνικής κατοχής» στα νησιά Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι, από το 2004.

Ακολούθησε δημοσίευμα της εφημερίδας «Χουριέτ» στις 13 Μάιου 2011, στο οποίο η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, έγραψε ότι «η θέση της Τουρκίας για το Αιγαίο δεν έχει αλλάξει και πως τα ζητήματα αυτά εξετάζονται, στο πλαίσιο όλων των προβλημάτων του Αιγαίου, στις διερευνητικές επαφές μεταξύ των υπουργείων εξωτερικών των δύο χωρών».

Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα το τουρκικό ΥΠΕΞ ανέφερε πως «η φάση αυτή δεν είναι η ενδεδειγμένη για ανακοίνωση σχετικά με το νομικό καθεστώς των εν λόγω νησιών».

Στις 13 Μαΐου 2011, ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, αναφέρθηκε στους τότε ισχυρισμούς του τουρκικού Δημοκρατικού Κόμματος λέγοντας ότι «συνιστούν παραλήρημα άνευ προηγουμένου και είναι ανάξιες σχολιασμού».

Στις 19 Μαΐου 2011 ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Σελτσούκ Ουνάλ, δίνοντας συνέχεια στο θέμα, εξέδωσε ανακοίνωση, αναφερόμενος «στα υπάρχοντα προβλήματα στο Αιγαίο που τις τελευταίες μέρες έρχονται στη δημοσιότητα» παραθέτοντας σειρά στοιχείων.

Στην ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι «υπάρχουν στο Αιγαίο ζητήματα αλληλένδετα, η  θέση, ωστόσο, της χώρας μας για τη θάλ

Keywords
Τυχαία Θέματα