Το Eurogroup χαιρετίζει την πρόοδο της Πορτογαλίας

12:52 15/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το Eurogroup χαιρετίζει το συμπέρασμα της πέμπτης αποστολής της Τρόικας στην Πορτογαλία ότι το πρόγραμμα προσαρμογής της χώρας παραμένει σε καλό δρόμο, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι η Πορτογαλία θα ανακτήσει την πρόσβαση της στις αγορές το 2013.

«Οι πορτογαλικές αρχές συνεχίζουν να καταδεικνύουν ισχυρή δέσμευση στο πρόγραμμα και έχουν κάνει περαιτέρω πρόοδο στη λήψη σημαντικών δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που έχουν συμφωνηθεί σε πολιτικό επίπεδο», σημειώνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Υπουργοί

Οικονομικών της ομάδας του ευρώ που συνεδρίασαν στη Λευκωσία.

Το Eurogroup χαιρετίζει επίσης το γεγονός ότι  η ανταγωνιστικότητα της πορτογαλικής οικονομίας «βελτιώνεται και οι εξωτερικές ανισορροπίες μειώνονται»  και σημειώνει ότι “οι οικονομικές προσαρμογές γίνονται με γρηγορότερο ρυθμό από τον αναμενόμενο», δια μέσου εξισορρόπησης της πορτογαλικής οικονομίας,  κατά κύριο λόγο, από την εγχώρια ζήτηση σε ένα περισσότερο προσαρμοσμένο στις εξαγωγές μοντέλο ανάπτυξης.

Επίσης, το Eurogroup χαιρετίζει τη συμφωνία μεταξύ των πορτογαλικών αρχών και της Τρόικας για αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων και σημειώνει ότι «το έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2014, ενώ το δημόσιο χρέος έναντι του ΑΕΠ θα κορυφωθεί κάτω από το 124%, παραμένοντας βιώσιμο, και θα εισέλθει σε μια σταθερή καθοδική πορεία μετά το 2014».

Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναφέρουν επίσης πως αναμένεται να αποφασίσουν για την επόμενη εκταμίευση προς την Πορτογαλία και για μια αναθεώρηση του μνημονίου  κατά την επόμενη συνεδρία του, στη βάση της επικείμενης έκθεσης συμμόρφωσης και των στοιχείων για το πρόγραμμα από την Κομισιόν, σύμφωνα με την καθιερωμένη διαδικασία.

«Η Πορτογαλία συνεχίζει την προετοιμασία της για επιστροφή στις αγορές χρηματοδότησης κατά τη διάρκεια του 2013, όπως προβλέπεται από το πρόγραμμα. Ενθαρρύνουμε τις αρχές να συνεχίσουν την καλή τους πορεία. Αυτό συμβάλει στην πλήρη ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών, η οποία άρχισε να αντανακλάται στη σταδιακή αλλά σταθερή μείωση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων από τις αρχές του 2012», επισημαίνουν στην ανακοίνωση τους τα κράτη μέλη του Ευρώ.

Το Eurogroup επαναλαμβάνει ότι τα κράτη μέλη παραμένουν έτοιμα να βοηθήσουν τα κράτη που βρίσκονται κάτω από προγράμματα μέχρι να ανακτήσουν την πρόσβαση τους στις αγορές  και υπό την προϋπόθεση εφαρμογής των συμφωνηθέντων όρων.

Όσον αφορά το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, το Eurogroup σημειώνει ότι οι πορτογαλικές αρχές συνέχισαν να περιορίζουν τις δαπάνες, αλλά έχουν υποστεί μείωση των εσόδων που προκύπτουν από την ταχεία αποκατάσταση της ισορροπίας της οικονομίας από την εγχώρια ζήτηση στις εξαγωγές, οι οποίες χαρακτηρίζονται από χαμηλότερη φορολογία.

Σε σχέση με τον προϋπολογισμό των κοινωνικών ασφαλίσεων, το Eurogroup αναφέρει ότι βρίσκεται υπό πίεση λόγω της μεγαλύτερης από της αναμενόμενης αύξησης της ανεργίας και της χαμηλότερης συμβο

Keywords
Τυχαία Θέματα