Τέλη Μαρτίου οι αποφάσεις του Eurogroup για την Κύπρο

12:02 11/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στις 15:30 ώρα Κύπρου θα αρχίσει η σημερινή συνεδρίαση του Εurogroup στις Βρυξέλλες, η πρώτη με το νέο Πρόεδρο Γερούν Ντέισελμπλουμ, ο οποίος στην ημερήσια διάταξη έχει συμπεριλάβει, κυρίως την Κύπρο, δευτερευόντως την Ελλάδα, ενώ θα συζητηθεί και το θέμα της τραπεζικής ενοποίησης.

Σύμφωνα

με πηγές της Ευρωζώνης, στη βελγική πρωτεύουσα στη σημερινή συνεδρίαση δεν αναμένεται να ληφθούν ουσιαστικές αποφάσεις για την Κύπρου, λόγω των επικείμενων εκλογών, και της επιθυμίας των εταίρων να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία και το μνημόνιο με την επόμενη κυβέρνηση. Αξιωματούχος της Ευρωζώνης που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του δήλωσε την περασμένη Τετάρτη ότι η απόφαση προγραμματίζεται για το δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου.

Στη συνεδρίαση θα συμμετάσχει και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έρχεται περισσότερο προκειμένου να παρευρεθεί στο αποχαιρετιστήριο δείπνο που διοργανώνει το Εurogroup προς τιμή του τέως προέδρου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ.

Η τρόικα αναμένεται να ενημερώσει το Εurogroup σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις συζητήσεις για τη βιωσιμότητα χρέους και το χρηματοπιστωτικό ζήτημα. Το θέμα που αναμένεται να συζητηθεί διεξοδικά αφορά το ξέπλυμα χρήματος, όπου η Ομάδα Εργασίας του Εurogroup έχει εισηγηθεί να ανατεθεί η αξιολόγηση του νομοθετικού πλαισίου και της εφαρμογής της κυπριακής νομοθεσίας.

Ερωτηθείς την περασμένη Τετάρτη ο ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης γιατί θα πρέπει να ανατεθεί σε εξωτερική εταιρία αυτή η αξιολόγηση και όχι στην Επιτροπή Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης, είχε απαντήσει ότι αυτό γίνεται για δύο λόγος, ο πρώτος γιατί ιδιωτική εταιρία θα ολοκληρώσει σύντομα τον έλεγχο και θα έχουμε την αξιολόγηση έγκαιρα και ο δεύτερος επειδή η Επιτροπή Moneyval είναι πολύ καλή στην εξέταση του νομοθετικού πλαισίου, αλλά δεν είναι εξειδικευμένη στην εξέταση της εφαρμογής της νομοθεσίας, που μας ενδιαφέρει πολύ.

Ο ίδιος αξιωματούχος είχε εκφράσει την άποψη ότι πολλές από τις κατηγορίες εναντίον της Κύπρου δεν ισχύουν, αλλά αυτό θα πρέπει να αποδειχθεί, όπως είχε πει.

Keywords
Τυχαία Θέματα