Σημαντικές μειώσεις από σήμερα σε συνταγογραφούμενα φάρμακα

11:44 11/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τέθηκε από σήμερα σε εφαρμογή ο νέος τιμοκατάλογος των φαρμάκων, στον οποίο αναμένονται σημαντικές μειώσεις στις λιανικές τιμές συνταγογραφούμενων σκευασμάτων των οποίων η πατέντα έχει λήξει.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών Αρτούρος Ισέγιεκ ανέφερε ότι στο νέο τιμοκατάλογο περιλαμβάνονται 4191 φάρμακα από τα οποία τα 1892 θα υποστούν μείωση, 1815 θα παραμείνουν σταθερά στις τιμές τους περιλαμβανομένων και των σκευασμάτων μέχρι 10 ευρώ, βάσει και της απόφασης του Υπουργικού

Συμβουλίου για λόγους επάρκειας των φαρμάκων στην αγορά. Είπε επίσης ότι θα αυξηθεί η τιμή σε 484 σκευάσματα τα οποία είναι ως επί το πλείστον μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα χαμηλού κόστους. Όπως ανέφερε ο κ. Ισέγιεκ, επειδή τα σκευάσματα που θα υποστούν αύξηση είναι κυρίως χαμηλού κόστους δεν αναμένεται να επιφέρουν ιδιαίτερη επιβάρυνση τον καταναλωτή.

Οι μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων αφορούν φάρμακα πάνω από δέκα ευρώ των οποίων έχει εκπνεύσει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Ο Διευθυντής Φαρμακευτικών Υπηρεσιών ανέφερε ότι ο κατάλογος αυτός των φαρμάκων είναι αρκετά μεγάλος, ενώ οι μειώσεις που θα υποστούν μπορεί να ανέρχονται μέχρι και στο 50% της τιμής τους.

«Στο σύνολο οι καταναλωτές θα επωφεληθούν ένα ποσό το οποίο θα είναι της τάξης των 9,5- 10 εκ. ευρώ. Εάν για παράδειγμα οι λιανικές πωλήσεις των φαρμάκων για το 2013 θα ήταν 150 εκ. ευρώ με τις παλιές τιμές, με τις νέες τιμές θα είναι 140 εκ. ευρώ», σημείωσε.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που υπήρξαν από εισαγωγείς φαρμάκων για τη μείωση στο κόστος ορισμένων σκευασμάτων και το ενδεχόμενο συγκεκριμένα φάρμακα να εκλείψουν από την αγορά αφού δεν θα τους συμφέρει πλέον να τα εισάγουν, ο κ. Ισέγιεκ ανέφερε ότι ο τιμοκατάλογος είναι αποτέλεσμα διαλόγου και με τους εισαγωγείς και με τους κατασκευαστές και με τους φαρμακοποιούς οι οποίοι έχουν συναινέσει στο νέο τιμοκατάλογο και ότι ο ίδιος δεν αναμένει οποιεσδήποτε ελλείψεις στην αγορά. Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Υγείας με την εφαρμογή της συγκεκριμένης πολιτικής έλαβε σοβαρά υπόψη του το θέμα της επάρκειας των φαρμάκων και για αυτό το λόγο αποφασίστηκε τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που είναι κάτω από δέκα ευρώ να παραμείνουν σταθερά στις τιμές τους.

Ο Διευθυντής Φαρμακευτικών Υπηρεσιών είπε επίσης ότι εφαρμόζεται πλέον και το τέλος εκτέλεσης συνταγής το οποίο είναι κάτι που ισχύει9 σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και ανέρχεται στο ένα ευρώ ανά συνταγή. Κάτι τέτοιο είπε ανοίγει και το δρόμο προς τις διαδικασίες που θα εφαρμοστούν και στο νέο Σχέδιο Υγείας, στο οποίο συζητείται ακόμα ο τρόπος αποζημίωσης του φαρμακοποιού ως επαγγελματία.

Keywords
Τυχαία Θέματα