Τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και Ευρωεκλογές, συζήτησε η Κ.Ε. των Οικολόγων

15:24 3/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Συνεργασία, επιμονή στις θέσεις μας ως ελληνοκυπριακή πλευρά και προετοιμασία για έναν σκληρό αγώνα με όλες τις δυνάμεις που υποστηρίζουν την Τουρκία, συστήνουν οι Οικολόγοι για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο ΓΓ του Κινήματος Γιώργος Περδίκης, είπε πως στις δυνάμεις που στηρίζουν την Τουρκία, εντάσσουν και τον Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος «έχει σαφέστατα πλέον προσχωρήσει στις θέσεις των Τούρκων και τις προωθεί εργολαβικά».

Ο κ. Περδίκης προέβη στις δηλώσεις μετά την τακτική συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής των Οικολόγων,

κατά την οποία εξετάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την οικονομία, ενώ χαράχθηκε και ο οδικός χάρτης του Κινήματος για τις Ευρωεκλογές.

Στο Κυπριακό, ο κ. Περδίκης χαρακτήρισε πολύ ανησυχητική εξέλιξη το τελεσίγραφο του ΓΓ του ΟΗΕ για κατάληξη σε ημερομηνία έναρξης συνομιλιών σε τέσσερις ημέρες.

«Δεν πιστεύω ότι μέσα σε τέσσερις ημέρες μπορεί να γίνει κατάληξη στο κοινό ανακοινωθέν για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις», είπε ο κ. Περδίκης, εκφράζοντας ωστόσο τη θέση ότι αυτό θα ήταν εφικτό αν η τουρκοκυπριακή πλευρά αποδέχονταν τα ψηφίσματα των ΗΕ, τις αποφάσεις του ΣΑ, το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και να μην πρόβαλλαν αυτές τις παράλογες απαιτήσεις. «Υπάρχει δυνατότητα να αντιμετωπιστεί αυτό το ασφυκτικό, τελεσιγραφικό μήνυμα από τον Μπαν Γκι-μουν αν οι Τούρκοι κάνουν αυτό που θα έπρεπε να κάνουν από εβδομάδες πριν, σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να συνεχίσουμε να απαιτούμε την έναρξη των διαπραγματεύσεων πάνω σε μια σωστή βάση στο Κυπριακό», είπε.

Ο κ. Περδίκης ανέφερε επίσης ότι το Κίνημα κατά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, έθεσε και το θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, και εξέφρασε τη διαφωνία του με το άνοιγμα των κεφαλαίων, είτε αυτών που είναι παγωμένα από την Κύπρο είτε είναι αυτά που πάγωσαν από την ΕΕ. «Θα πρέπει και στη διακυβερνητική στις αρχές Νοεμβρίου να προτάξουμε βέτο στο άνοιγμα του κεφαλαίου 22. Θεωρούμε ότι με αυτές τις συνθήκες, δηλαδή αν υπάρχει πίεση προς στην ε/κ πλευρά να κάνει νέες υποχωρήσεις θα πρέπει να προταχθεί το βέτο στο κεφάλαιο 22 της Τουρκίας και να μην προχωρήσει απολύτως τίποτε», πρόσθεσε.

Οσον αφορά στο θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου, ο κ. Περδίκης ανέφερε πως αυτό θα πρέπει να συνεχίσει να βρίσκεται στην ατζέντα ως προϋπόθεση για έναρξη των διαπραγματεύσεων γιατί είναι σε αυτό το θέμα που θα φανεί το κατά πόσον η Τουρκία εννοεί ότι θα κάνουν διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού και δεν θα χρησιμοποιήσουν το Κυπριακό για να επιβάλει τα δικά της σχέδια και τη δική της αντίληψη για την κυριαρχία στην περιοχή.

«Αρα, συστήνουμε συνεργασία, επιμονή στις θέσεις μας ως ελληνοκυπριακή πλευρά και προετοιμασία για έναν σκληρό αγώνα με όλες τις δυνάμεις που υποστηρίζουν την Τουρκία, και μέσα σε αυτές τις δυνάμεις εμείς βάζουμε και τον κ. Ντάουνερ, ο οποίος φαίνεται ότι έχει σαφέστατα πλέον προσχωρήσει στις θέσεις των Τούρκων και τις προωθεί εργολαβικά», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα