Ο Πρόεδρος να θέσει ευθέως και επίσημα ζήτημα αντικατάστασης του Α. Ντάουνερ, δηλώνει ο Γ. Λιλλήκας

15:00 3/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τώρα, είναι η ώρα της εντατικοποίησης της δουλειάς της Συμμαχίας Πολιτών, ανέφερε ο Πρόεδρός της, Γιώργος Λιλλήκας, γιατί, οι μεγάλες προκλήσεις, που επέβαλαν τη δημιουργία της καθίστανται πιο πιεστικές.

Παράλληλα τόνισε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό επιβάλλουν όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέσει ευθέως και επίσημα ζήτημα αντικατάστασης του Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Σε ομιλία του στη πρώτη συνεδρία της Ανώτατης Συγκλήτου της Συμμαχίας, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι με την εκλογή των μελών της Ανώτατης Συγκλήτου και

τη σύγκληση της πρώτης της συνεδρίας, έχουν πλέον συσταθεί και λειτουργούν όλα τα σώματα της Συμμαχίας Πολιτών.

«Τώρα είναι η ώρα της εντατικοποίησης της δουλειάς μας γιατί οι μεγάλες προκλήσεις, που επέβαλαν τη δημιουργία της Συμμαχίας Πολιτών, καθίστανται πιο πιεστικές», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι πολύ έγκαιρα η Συμμαχία προειδοποίησε για τη διασύνδεση της οικονομικής κρίσης με την επιβολή λύσης του Κυπριακού όπως και τη μορφή λύσης του Κυπριακού με το Φυσικό Αέριο.

«Σήμερα η Τουρκία, οι σύμμαχοί της αλλά και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μιλούν για ‘μοναδική ευκαιρία’, ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρεται σε “παράθυρο ευκαιρίας” για την επίλυση του Κυπριακού. Το δυστύχημα είναι πως αυτήν ακριβώς την επιχειρηματολογία προβάλλουν το τελευταίο διάστημα τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και κάποιοι άλλοι πολιτικοί ηγέτες, τόσο της δεξιάς όσο και της αριστεράς. Δεν μπαίνουν βέβαια στον κόπο να πουν στους πολίτες ούτε το πως αλλά κυρίως το ποια είναι αυτή η λύση που θα φέρει ανάπτυξη, αφήνοντας να εικάζεται, πως η όποια λύση πρέπει να γίνει αποδεκτή γιατί αποτελεί τη μόνη οδό για ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης», ανέφερε ο κ. Λιλλήκας.

Η Συμμαχία Πολιτών, διευκρίνισε, δεν έχει καμιά αμφιβολία για το ποια θα είναι η στάση και η απάντηση του λαού. Ο Κυπριακός Ελληνισμός θα τιμήσει την ιστορία και τον πολιτισμό του απορρίπτοντας το ψεύτικο δίλημμα μεταξύ Ελευθερίας και Ευημερίας.

Ξεκαθάρισε πως «η Συμμαχία Πολιτών κρίνει και τοποθετείται έναντι του Προέδρου αλλά και των άλλων πολιτικών δυνάμεων με μοναδικό κριτήριο το καλό του τόπου. Η μόνη ιδεολογία που υπηρετούμε είναι η Κύπρος, η Ελευθερία, η Δημοκρατία και η Κοινωνική Δικαιοσύνη. Υπηρετούμε τα δικαιώματα των πολιτών και τίποτε άλλο. Η Συμμαχία Πολιτών πολιτεύεται χωρίς στρεβλωτικούς δογματισμούς και ιδεοληψίες.
Ενώ τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και όλες οι πολιτικές δυνάμεις μιλούν για την αξία και τη σημασία της ενότητας, εντούτοις οι μικροκομματικές και μικρόψυχες σκοπιμότητες απέκλεισαν τη Συμμαχία Πολιτών από το Εθνικό Συμβούλιο».

Ο αποκλεισμός της Συμμαχίας από το Εθνικό Συμβούλιο, πρόσθεσε, «δεν επιτρέπει να ακουστεί η διαφορετική φωνή, η εναλλακτική πρόταση μιας διεκδικητικής στρατηγικής».

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό επιβάλλουν όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέσει ευθέως και επίσημα ζήτημα αντικατάστασης του κ. Ντάουνερ. Οποιαδήποτε περαιτέρω ανοχή, θα επιβαρύνει τον Πρόεδρο με ευθύνες για τις ενέργειες Ντάουνερ.
Σύμμαχοι», τόνισε ο κ. Λιλλήκας.

Για το Μνημόνιο, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι εδώ και περίπου ένα χρόνο ζούμε υπό το αποικιακό καθεστώς της Τρόικας. Κυβέρνηση και Βουλή έχουν αυτοκαταργηθεί αφού δεν παίρνουν αποφάσεις χωρίς την έγκριση της Τρόικα. Όπως και στο Κυπριακό, είπε, «έτσι και στην οικονομία, δυστυχώς η Κυβέρνηση δεν έχει επεξεργαστεί ολοκληρωμένη πολιτική».

Ανέφερε ότι η Συμμαχία ετοιμάζει «ολοκληρωμένη πρόταση για απεγκλωβισμό από το Μνημόνιο».

Ο κ. Λιλλήκας τόνισε ότι η κρίση που βιώνει σήμερα η πατρίδα μας, δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι κρίση θεσμών, κρίση του πολιτικού συστήματος, κρίση αξιών και η Συμμαχία Πολιτών – είπε – έχει υποχρέωση να εργαστεί για την εκδημοκρατικοποίηση και τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος.

Απηύθυνε πρόσκληση συνεργασίας προς τις πολιτικές δυνάμεις και τα οργανωμένα σύνολα, με τα οποία η Συμμαχία Πολιτών έχει σύγκληση θέσεων στο Κυπριακό, την οικονομία και τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, προσθέτοντας ότι «είμαστε έτοιμοι για τη σύσταση ενός Μετώπου δυνάμεων, ικανού να προασπιστεί τα εθνικά μας δικαιώματα».

Keywords
Τυχαία Θέματα